Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Φυσικά και Οικολογικά…

Στείλτε μας τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις σας για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικολογία και την αειφόρο ανάπτυξη στην ηλεκτρονική διεύθυνση lionoudakis@gmail.com ή στη διεύθυνση των “Χανιώτικων νέων” με την ένδειξη “Φυσικά & Οικολογικά”. Παλαιότερες δημοσιεύσεις της στήλης μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Facebook: Φυσικά & Οικολογικά.

Περιβαλλοντικά της Κρήτης


Γιορτή Πουλιών και στην Αγιά
Γιορτή πουλιών με εκατοντάδες επισκέπτες φέτος στη λίμνη της Αγιάς, την Κυριακή 6-10-13, όπου μικροί και μεγάλοι θαύμασαν τα αποδημητικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Οι διοργανωτές έδιναν στον κόσμο κιάλια με τα οποία μπορούσε να παρατηρήσει αρκετούς ερωδιούς, γκρίζους και λευκούς, κύκνους, νερόκοτες, αγριόπαπιες και άλλα πουλιά μέχρι την άλλη άκρη της λίμνης. Φέτος η γιορτή πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Οικολογική Πρωτοβουλία και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το ίδιο Σαββατοκύριακο σε σχεδόν 40 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International, ενώ στη χώρα μας τις διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικών φορέων και οργανώσεων.
Στόχος της γιορτής είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για την ομορφιά της μετανάστευσης και τις ανάγκες των μεταναστευτικών πουλιών. Η φετινή διοργάνωση στην Ελλάδα περιελάμβανε εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, προβολές και παρουσιάσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες δραστηριότητες, που προσέφεραν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας.

Περιβαλλοντικά του κόσμου

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης
για τους Arctic 30
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλο τον κόσμο για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων και ακτιβιστών της Greenpeace που κρατούνται στη Ρωσία μετά από ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική Θάλασσα από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom. Κατά τη διαμαρτυρία, ένοπλοι άνδρες του ρωσικού Λιμενικού εισέβαλαν στο πλοίο  Greenpeace Arctic Sunrise που έπλεε σε διεθνή ύδατα και συνέλαβαν τους  ακτιβιστές της οργάνωσης, έχοντας τα όπλα σημαδεμένα επάνω τους.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, σε εκδηλώσεις συμπαράστασης, σε 135 πόλεις και 45 χώρες σε όλες τις ηπείρους ζητώντας την απελευθέρωση των Arctic 30 που κρατούνται στη Ρωσία.  Στην Ελλάδα, συγκεντρώσεις συμπαράστασης έγιναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, 400 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν κάτω από την Ακρόπολη, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κράτησαν πανό με μήνυμα «Ελευθερώστε τους Arctic 30». Οι συμμετέχοντες έγραψαν μηνύματα υποστήριξης για τους ακτιβιστές και διεκδίκησαν την απελευθέρωσή τους, αλλά και το δικαίωμα όλων μας στην ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία. Δυναμική παρουσία στην εκδήλωση με δικό τους πανό είχαν οι οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία, WWF, Αρχέλων και Άνιμα, ενώ συμμετείχαν και μέλη των οργανώσεων ActionAid, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Μάθετε για το περιβάλλον
Πρόπολη, το θαυματουργό «μαύρο κερί»
Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από τη συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει από κίτρινο – πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ και εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης, αλλά και από τον χρόνο παραμονής της στην κυψέλη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες από 15° C η πρόπολη είναι υαλοποιημένη και άρα ιδιαίτερα σκληρή. Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλύεται στην αιθυλική αλκοόλη, στην  γλυκόλη και σε άλλους οργανικούς διαλύτες. Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%).
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Ο Ιπποκράτης τη σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι αντιφλεγμονώδης δράση, αντι-ιικές ιδιότητες, αντιμυκητιακές ιδιότητες, αντιοξειδωτική δράση, ανοσοποιητική δράση, αντιισταμινική δράση (αντιμετώπιση συμπτωμάτων αλλεργιών).  Η πρόπολη μπορεί να φτάσει στο εμπόριο υπό τη μορφή μελιού ή ακόμη και με άλλα βοτανικά σκευάσματα ακατέργαστης στερεής πρόπολης ή με τη μορφή σκευασμάτων πρόπολης (σκόνη πρόπολης, πάστες, αλοιφές, γαλακτώματα πρόπολης, αλκοολικά ή γλυκολικά βάμματα και εκχυλίσματα πρόπολης, σιρόπια πρόπολης, αλοιφές πρόπολης, έλαια πρόπολης, χάπια και ταμπλέτες πρόπολης).

Οικολογικές συνταγές

1) Βάμμα πρόπολης
ΥΛΙΚΑ: 100 γρ. πρόπολη, 10 γρ. χλιαρό νερό, 100 ml αιθυλική αλκοόλη, ένα πορσελάνινο σκεύος, ένας αναδευτήρας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Για να παρασκευάσουμε 120 ml βάμμα, βάζουμε μέσα 10 gr πρόπολη και προσθέτουμε 10 gr νερό χλιαρό, το ανακατεύουμε με αναδευτήρα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά από 15 λεπτά ρίχνουμε 100 ml οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) και ανακατεύουμε. Το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος και ανακατεύουμε 3 φορές τη μέρα για δέκα ημέρες, θα πάρει χρώμα μετά από 20 ημέρες καθώς επίσης και τις περισσότερες ιδιότητες, αλλά για να τις πάρει όλες του τις ιδιότητες πρέπει να το αφήσουμε 4 μήνες ανακατεύοντάς το συχνά. Τελειώνοντας πρέπει να περαστεί όλο το διάλυμα από λεπτό φίλτρο. Μετά τη φιλτραρισμένη ποσότητα την τοποθετούμε σε σκουρόχρωμα φιαλίδια και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Το βάμμα πρόπολης αποτελεί κύριο συστατικό για την παρασκευή κρεμών και αλοιφών.
2) Κρέμα πρόπολης με αντιφλεγμονώδη δράση
ΥΛΙΚΑ: 6 κουταλιές της σούπας βαλσαμόλαδο (εναλλακτικά σκέτο ελαιόλαδο), 3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας, 1 – 2 κουταλιές της σούπας βάμματος πρόπολης, 5 σταγόνες από εκχύλισμα καλέντουλας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Σε μπεν μαρί λειώνουμε  όλα τα παραπάνω υλικά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Το μείγμα δεν το βράζουμε. Δοκιμάζουμε μια σταγόνα σε λαδόκολλα την πυκνότητά του και ανάλογα προσθέτουμε λάδι ή κερί. Οπως είναι ζεστό το ρίχνουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα