Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φύκος

Bιότοπος – περιγραφή

Η λατινική του ονομασία είναι Fucus vesiculosus (Φύκος ο κυστοειδής) και ανήκει στην οικογένεια των Φυκοειδών.
Το συναντούμε με την ονομασία φύκος ή φούκος.
Είναι από τα πλέον συνηθισμένα φύκια στις ακτές των Βρετανικών νήσων. Το συναντούμε επίσης σε όλες τις Ευρωπαϊκές και Βορειοαμερικανικές ακτές που βρέχονται από τον Ατλαντικό.
Είναι φυτό που φτάνει και ξεπερνά το ένα μέτρο και αναγνωρίζεται εύκολα από τις μικρές, γεμισμένες με αέριο κύστεις που εμφανίζονται κατά ζεύγη σε κάθε πλευρά του κεντρικού νεύρου του φύλλου.
Στην Ιαπωνία ο Φύκος είναι συνηθισμένη τροφή, ενώ στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ως πρόσθετη και αρωματική ουσία σε διάφορα τρόφιμα.

Ιστορικά στοιχεία:

Αρκετές ποικιλίες του φυκιού αυτού έχουν χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά. Τον 18ο αιώνα (1811) απομονώθηκε ιώδιο με απόσταξη των μακρών ταινιών ή θαλλών και ο Φύκος έγινε η κύρια πηγή του στοιχείου αυτού για περισσότερο από 50 χρόνια.
Το 1860 υποστηρίχθηκε ότι ο Φύκος ως διεγερτικό του θυρεοειδή, αντιμετωπίζει την παχυσαρκία αυξάνοντας τον ρυθμό του μεταβολισμού. Από τότε υπήρξε συστατικό πολλών σκευασμάτων για δίαιτα.

Συστατικά-χαρακτήρας:

Το βότανο περιέχει άφθονη μαλγίνη και μανιτόλη, β-καροτίνη και ζεαξανθίνη, ιώδιο, χαλκό, χρώμιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, μαγγάνιο, βρώμιο, κάλιο, ιώδιο, πτητικά έλαια, βιταμίνες C, B1, B2, B6, B12 και μεταλλικά στοιχεία.

Χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή:

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό το οποίο είναι φύκι της θάλασσας.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Δρα ως αντι-υποθυρεοειδικό και αντιρρευματικό. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμος στη θεραπεία της υπολειτουργίας του θυρεοειδή αδένα και της βρογχοκήλης. Μέσα από τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα βελτιώνονται όλα τα σχετικά συμπτώματα.
Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας που συνδέονται με προβλήματα θυρεοειδή, το βότανο αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του περιττού βάρους. Ο Φύκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, ιδιαίτερα αν σχετίζεται με βραδύ μεταβολισμό.
Τα φύκια είναι πολύ αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται κατά την διάρκεια μιας δίαιτας, που ακόμα κι αν είναι ισορροπημένη, συχνά έχει ως αποτέλεσμα την πείνα και την έλλειψη βιταμινών, που προκαλεί μια γενική αποδυνάμωση του οργανισμού και κούραση.
Πλούσιοι σε μη αφομοιώσιμα βλεννώδη φυτικά παράγωγα, οι θαλλοί του φυτού επανυδατώνονται και αυξάνουν αρκετά σε όγκο μέσα στο στομάχι, προκαλώντας μια αίσθηση κορεσμού (μείωση της πείνας). Η αφθονία τους σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες βοηθάει τον οργανισμό να καλύψει τις βασικές του ανάγκες κατά τη διάρκεια διαιτών. Το ιώδιο παίζει έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο ενεργοποιώντας τον θυρεοειδή αδένα επηρεάζοντας έτσι δραστικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Τέλος, οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την εντερική διάβαση που συχνά διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της δίαιτας.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως εύκολος τρόπος απώλειας βάρους.
Επίσης, έχει αναφερθεί ότι ανακουφίζει από τους ρευματισμούς και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, με εσωτερική λήψη και την εξωτερική χρήση του πάνω στις φλεγμονώδεις αρθρώσεις.
Ο Φύκος περιέχει ένα χημικό συστατικό το οποίο ονομάζεται alginic acid (οξύ άλγης) το οποίο όταν λαμβάνεται εσωτερικά και όταν έρθει σε επαφή με το νερό καλύπτει σαν μεμβράνη την κορυφή του στομάχου και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν καούρες. Το ίδιο συστατικό δίνει στον Φύκο και ιδιότητες καθαρτικές.
Τέλος έχει αναφερθεί ότι η χρήση του βοτάνου αυτού βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Έρευνες του φυτού, οι οποίες έγιναν το 2002, έχουν προσδώσει σε αυτό αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της αύξησης της ελαστικότητας που προκαλεί στο δέρμα. Για τον λόγο αυτό ερευνάται η αποτελεσματικότητά τους στην κατασκευή καλλυντικών.

Παρασκευή και δοσολογία:

Το παρασκευάζουμε ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2-3 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Μπορούμε επίσης να το πάρουμε υπό μορφή δισκίων ως διατροφικό συμπλήρωμα.
Το βάμμα του βοτάνου το παίρνουμε σε περιπτώσεις ανεπάρκειας του θυρεοειδή, ως ήπιο διεγερτικό του μεταβολισμού ή για ρευματικά προβλήματα.

Προφυλάξεις:

Το βότανο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που υποφέρουν από υπερθυρεοειδισμό, καρδιακά προβλήματα ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό, τρόμο, ταχυκαρδία και αύξηση της πιέσεως.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα