Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Φθίνει ο εσωτερικός τουρισμός στα Χανιά

Μικρός ρυθμός αύξησης στην επιβατική κίνηση των γραμμών εξωτερικού

Το μοναδικό αεροδρόμιο που παρουσιάζει μείωση της συνολικής επιβατικής κίνησης από τα 14 που διαχειρίζεται η Fraport στην Ελλάδα είναι το “Δασκαλογιάννης”. Μετά και την ανάρτηση των επίσημων στοιχείων για τον Δεκέμβριο, αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο πλήγμα για το αεροδρόμιο των Χανίων ήταν η μεγάλη μείωση της επιβατικής κίνησης στις γραμμές εσωτερικού.
H μείωση στις γραμμές εσωτερικού αποδίδεται προφανώς στην απουσία δρομολογίων της Ryanair ειδικά στη γραμμή Χανιά – Αθήνα, όμως ερωτηματικά προκαλεί και ο χαμηλός ρυθμός αύξησης της επιβατικής κίνησης στις γραμμές εξωτερικού, συγκριτικά με τα υπόλοιπα 13 περφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η γερμανική κοινοπραξία.

Το σύνολο της επιβατικής κίνησης το 2018 στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στην Ελλάδα
Το σύνολο της επιβατικής κίνησης το 2018 στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στην Ελλάδα

Το 2018 στο “Δασκαλογιάννης” διακινήθηκαν 2.361.964 επιβάτες με πτήσεις εξωτερικού, αριθμός αυξημένος κατά 6,8% συγκριτικά με το 2017. Η αύξηση αυτή ήταν η τρίτη χαμηλότερη από τα 13 αεροδρόμια, με το Άκτιο να είναι στην προτελευταία θέση (3,3%) και τη Σκιάθο στην τελευταία (2,5%).
Αντίθετα, εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των πτήσεων εξωτερικού στα αεροδρόμια Μυτιλήνης (28,2%), Καβάλας 26,4% , Μυκόνου και Κεφαλλονιάς (21,3%) .
Συνολικά το αεροδρόμιο Χανίων είναι το μοναδικό που η επιβατική του κίνηση μειώθηκε το 2018, γεγονός που είχαν παραδεχθεί πρόσφατα κατά την επίσκεψή τους στα Χανιά στελέχη της Fraport, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα αυτή ευελπιστούν να ανατραπεί στο μέλλον.
Στις γραμμές εσωτερικού πάντως, από τα τέλη Μαϊου στα Χανιά προστίθεται η “Ellinair” που θα πετά από/προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για εταιρεία του Ομίλου “Μουζενίδη” η οποία δεν είναι low cost.

Ιστορικό ρεκόρ στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Εν τω μεταξύ, ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης κατέγραψε το 2018 το αεροδρόμιο της Αθήνας με τους επιβάτες να ξεπερνούν τα 24 εκατ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» που δημοσιοποίησε χθες το ΑΠΕ-ΜΜΠΕ, το 2018 διακινήθηκαν 24,14 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 2,4 εκατ. την κίνηση του 2017, σημειώνοντας αύξηση 11%. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη σημαντική άνοδο της κίνησης εξωτερικού (+2 εκατ. ή +13,8%), σε συνδυασμό με την αύξηση των επιβατών εσωτερικού (+400 χιλιάδες ή +5,6%). Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 9,1%, φθάνοντας τους 1,55 εκατ. επιβάτες. Ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού σημείωσε αύξηση της τάξης του 9,9% και ο αριθμός των διεθνών επιβατών αυξήθηκε κατά 8,7%.
Όσον αφορά την κίνηση αεροσκαφών, συνολικά, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά την διάρκεια του 2018 έφθασε τις 217.094, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,8% και καταγράφοντας την καλύτερη ιστορική επίδοση, με το προηγούμενο ρεκόρ (210.147) στο 2009. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού, όσο και εξωτερικού σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξης του 10,6% και 10,9% αντίστοιχα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες