Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

“Φρενάρει” ο κορωνοϊός στα Χανιά

Σε «μέτριο συναγερμό» για τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, βρίσκονται τα Χανιά με τον δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) για το πρώτο 20ήμερο του Νοεμβρίου να διαμορφώνεται στο 1,34, σύμφωνα με στοιχεία που επιμελήθηκε αποκλειστικά για τα “Χανιώτικα νέα” ο καθηγητής Νίκος Καρδούλας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η τοπική κοινωνία αν συνεχίσει να είναι προσεκτική και συνεπής, θα καταφέρει να μειώσει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο διασποράς της πανδημίας.

Μέτριο επιδημιολογικό κίνδυνο για το πρώτο 20ημερο, διαπιστώνει ο καθηγητής Νίκος Καρδούλας

Oπως εξηγεί ο κ. Καρδούλας (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.) «χαμηλός επιδημιολογικός κίνδυνος» σημαίνει ο δείκτης μεταδοτικότητας να είναι μικρότερος από το 1, συνεπώς τα Χανιά παραμένουν σε επίπεδο μέτριου κινδύνου ενώ ο ρυθμός εξάπλωσης δείχνει να συγκρατήθηκε μετά την έξαρση που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο τα κρούσματα κυμαίνονται από τέσσερα έως 18 ημερησίως, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι σταθεροποιείται ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου αντίθετα με την κακή πορεία των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στις 31 Οκτωβρίου το Rt ήταν στο 2,07 πολύ πάνω από τον μέσο όρο του μήνα που διαμορφώθηκε στο 1,35 ενώ ο μέσος όρος για τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν 0,85. Αντίστοιχη αύξηση είχε σημειωθεί τον Αύγουστο με το Rt στο 1,38, η οποία όμως συγκρατήθηκε τον Σεπτέμβριο μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Στο 3ο Podcast επισκεπτόμαστε το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και ανακαλύπτουμε την κλειδαριά του Καλέ Καπισί, της Κεντρικής Πύλης των οχυρώσεων των Χανίων, η οποία κατεδαφίστηκε το 1903.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

Στο μεταξύ, ελάχιστοι είναι οι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του Νίκου Καρδούλα που δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» και η οποία φέρνει την Κρήτη στην καλύτερη θέση πανελλαδικά. Ειδικότερα, μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου, τα Χανιά έχουν καταγράψει έναν θάνατο και το Ηράκλειο δύο, αριθμοί που αντιστοιχούν σε 0,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους για τα Χανιά και 0,7 για το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι νομοί Ρεθύμνης και Λασιθίου, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 17 νομούς της χώρας που δεν έχουν καταγράψει θανάτους ασθενών με κορωνοϊό. Όσον αφορά τους περισσότερους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους από την αρχή της πανδημίας, οι περιοχές που παρουσίασαν πάνω από 10 ήταν η Καστοριά (32), η Κοζάνη (21), ο Έβρος (17), η Θεσσαλονίκη (17), η Ξάνθη (13), η Λέσβος (13) και οι Σέρρες (11). Από την έρευνα του κ. Καρδούλα προκύπτει ότι τις 18 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου στην Ελλάδα, ο αριθμός των νεκρών (660) ξεπέρασε τους θανάτους που είχαν σημειωθεί τους οκτώ μήνες από την έναρξη της πανδημίας.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες