Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Φράγμα ‘Βαλσαμιώτη’; Υπάρχουν ευθύνες…

Αμφισβητήθηκε με τεκμηριωμένα στοιχεία τόσο κατά τη μελέτη όσο και κατά την έναρξη. Η χωρητικότητά του είναι 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και πάνω από το 60% της ποσότητας μπορούσε να ληφθεί από γεωτρήσεις. Και βέβαια η συνολική ποσότητα (6% του νερού που καταναλώνεται στο Ν. Χανίων) μπορούσε να εξοικονομηθεί με τη βελτίωση των δικτύων και τη συμβουλευτική άρδευση με πολύ μικρή δαπάνη. Επικράτησαν πολιτικές και συντεχνιακές σκοπιμότητες, προκρίθηκε έναντι του φράγματος ‘Σεμπρωνιώτη’ και ξεκίνησε το 2005 με προϋπολογισμό 23.000.000 €. Ολοκληρώθηκε (;) το 2014 με συνολικό κόστος 41.500.000 εκατομμύρια € και εγκαινιάστηκε στις 22 Μαρτίου 2014. «Το φράγμα Βαλσαμιώτη δίνει μια νέα πνοή στην αγροτική ανάπτυξη» αναφέρει ο περιφερειάρχης Κρήτης. «Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο που σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πάμε στο μέλλον» αναφέρει ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και όμως ίσως είναι το πιο ακριβό φράγμα που έγινε στη χώρα (περίπου 0,70 € ανά κυβικό μέτρο νερού) όταν ο αγρότης για να είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. με ομοειδή προϊόντα δεν πρέπει να πληρώνει πάνω από 0,20 € το κυβικό μέτρο συμπεριλαμβανομένου και του κόστους διαχείρισης. Πλησιάζει την τιμή του νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης της Λεμεσού (0,87 € ανά κυβικό μέτρο) με δυναμικότητα 14.000.000 m3 τον χρόνο.
Σήμερα το φράγμα Βαλσαμιώτη είναι άδειο λόγω… διαρροών! Πόσο θα κοστίσει ακόμη δεν ξέρουμε. Θα καταλογισθούν ευθύνες ή θα δαπανηθούν κάποια εκατομμύρια ακόμα για να γίνουν τα επόμενα… εγκαίνια;
*kchartz@otenet.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες