Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Φράγμα Kαχόβκα

Απρόβλεπτες επιπτώσεις εγκυμονεί η ανατίναξη του φράγματος Νόβο Καχόβκα στην περιοχή της Ουκρανικής Ζαπορίζια, που ελέγχει η Ρωσία απ’ τον Μάρτιο 2022, όπου υπάρχει ένα συγκρότημα 6 πυρηνικών αντιδραστήρων, όμοιο μ’ αυτό που κατασκευάζεται στο Ακούγιου της Τουρκίας.
Για να καταστραφεί ένα φράγμα, λένε οι ειδικοί, ότι είναι αδύνατον να συμβεί με κατευθυνόμενα βλήματα πυραύλων. Μια τέτοια ανατίναξη απαιτεί να έχουν τοποθετηθεί τεράστιες ποσότητες εκρητικών. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ως υπεύθυνοι της ανατίναξης, όμως από καμιά πλευρά δεν ειπώθηκε, ότι υπήρξε πυραυλική επίθεση. Στο ερώτημα ποιός ωφελείται απ’ αυτή τη βιβλική καταστροφή η μία πλευρά αποδίδει την ευθύνη στην άλλη και δεν έχει απαντηθεί, ούτε επιβεβαιώνεται εκ μέρους των Ρώσων ή των Ουκρανών, αν έγινε σαμποτάζ. Το φράγμα σοβιετικής κατασκευής, που τροφοδοτείται απ’ τον Δνείπερο ποταμό υδροδοτεί ολόκληρη την Κριμαία και την Χερσώνα, η οποία έχει ανακαταληφθεί από τους Ουκρανούς. Δεκάδες χωριά εκκενώθησαν σε μια νύχτα, οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν σοβαρότερες, οι δε καταστροφές είναι περιβαλλοντικές, που ίσως χρειαστούν δεκάδες χρόνια για να ανακάμψει η χλωρίδα και η πανίδα. Δεν επλήγησαν στρατιωτικές υποδομές που ελέγχονται απ’ τη Ρωσία. Κατεστράφησαν καλλιέργειες, ζώα εκτροφής και η ανατίναξη του φράγματος χαρακτηρίστηκε απ’ τον Ζελένσκι “περιβαλλοντική βόμβα μαζικής καταστροφής” και “Ρώσικο έγκλημα πολέμου”.
Εκτός από την οικολογική καταστροφή υπάρχει και αντίκτυπος στην ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια. Αυτοί οι αντιδραστήρες πρέπει να έχουν νερό σε ορισμένο ύψος στάθμης. Αν πέσει η στάθμη θα δημιουργηθεί πρόβλημα ψήξης στους αντιδραστήρες με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαρροές υλικών ραδιολογικής φύσεως αντίστοιχα με την περίπτωση της Φουκοσίμα. Αλλά και αν αυτό δεν γίνει, εκεί στην περιοχή των αντιδραστήρων υπάρχουν πυρηνικά απόβλητα, που και αυτά χρειάζονται νερό συγκεκριμένης στάθμης, για να εμποδίζεται η διάχυση στο περιβάλλον.
Το θέμα απασχόλησε το Σ.Α. του ΟΗΕ όπου ο Ουκρανός πρέσβης κατηγόρησε τη Μόσχα για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία», ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής μίλησε, αντιθέτως, για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο».
Το πλημμύρισμα τεραστίων εκτάσεων ανακόπτει την ουκρανική προέλαση ανακατάληψης εδάφων της, που είχε ξεκινήσει πριν μερικές ημέρες. Ετσι πλήττονται τα πάντα, που τροφοδοτούν με ενέργεια και νερό και απομακρύνεται κάθε αποκλιμάκωση του πολέμου, τη στιγμή που η Μόσχα έχει προθυμοποιηθεί, να προχωρήσει σε συμφωνία με το Κίεβο, καθ’ όσον ο Πούτιν απέτυχε να κατακτήσει την Ουκρανία.
Τώρα ποιος ωφελείται και ποιος βλέπτεται απ’ την ανατίναξη του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα είναι θέμα ερμηνείας των γεγονότων απ’ τον καθένα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα