Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Φωτογραφικό οδοιπορικό στη Μάχη της Κρήτης

Ένα φωτογραφικό χρονικό της Μάχης της Κρήτης, 80 χρόνια από τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του νησιού, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο πίσω από το Γιαλί Τζαμισί.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης εικαστικής δημιουργίας “Ιριδισμοί 2021” που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων “ΙΡΙΣ”, και είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου “Ιρις” Ζαχαρένια Σμανδηράκη που έκανε την έρευνα και είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε γνωστό αλλά και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της Μάχης της Κρήτης: «Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί το κύριο θέμα της εικαστικής έκθεσης με έργα μελών του Συλλόγου που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο Γιαλί Τζαμισί, ενώ η παράλληλη αυτή δράση περιλαμβάνει την προβολή πολλών φωτογραφιών που οδηγούν τον θεατή, βήμα βήμα, από τις μέρες πριν την επίθεση, στην εισβολή κι από εκεί στη Μάχη της Κρήτης, τα επακόλουθα και τέλος την αντίσταση. Είναι χαρακτηριστικές φωτογραφίες, σπάνιες αρκετές από αυτές κι άλλες γνωστές που έχουν αντληθεί από αρχεία και πολεμικά μουσεία του εξωτερικού κυρίως», εξήγησε η κα Σημανδηράκη και πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος διοργάνωσε την εκδήλωση με κάθε σεβασμό και τιμή για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης και αργότερα από τις θηριωδίες των ναζί.

Συγχρόνως, τόνισε η κα Σημανδηράκη, μέσα από την εκδήλωση, ο Σύλλογος θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους, καθώς εκτελέστηκαν ή εξοντώθηκαν από τους κατακτητές. Κι αυτό γιατί -όπως εξήγησε- η Μάχη της Κρήτης, δεν υπήρξε μόνο ένα ορόσημο στην πανευρωπαϊκή Ιστορία ως δείγμα ηρωισμού και ανδρείας, αλλά και μια ματωμένη σελίδα της ιστορίας που πολλοί συχνά αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία μας, γιατί όπως είναι γνωστό όποιος ξεχνάει την ιστορία του κινδυνεύει να την ξαναζήσει. Ας διδασκόμαστε λοιπόν από αυτή», τόνισε καταλήγοντας η κα Σημανδηράκη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες