Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Φωτογραφική περιήγηση στην ιστορία της Τυπογραφίας

Αμέριστος θαυμασμός για τα επιτεύγματα της τυπογραφίας, για τα εκθέματα του Μουσείου, αλλά και αμέτρητα φωτογραφικά στιγμιότυπα ήταν ο απολογισμός της χθεσινής επίσκεψης τριάντα πέντε Βρετανών, μελών του “Club Φωτογραφίας του Αποκόρωνα”, στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας.

Μάλιστα, τα μέλη του club εξέφρασαν την επιθυμία να διοργανώσουν έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Μουσείο Τυπογραφίας.

Αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου, τα μέλη του club “όπλισαν” τις φωτογραφικές τους μηχανές και πατώντας τη “σκανδάλη” “φυλάκισαν” στη μνήμη της κάρτας της μηχανής, αλλά και της καρδιάς τους, σχεδόν όλα τα αντικείμενα και τα μηχανήματα του Μουσείου. Να σημειώσουμε ότι τα μέλη ήταν ξένοι υπήκοοι, κυρίως Αγγλοι, που ζουν μόνιμα, χρόνια τώρα, στην περιοχή του Αποκόρωνα.

Την επίσκεψη στο Μουσείο διοργάνωσε ο Stephen Myatt, μέλος του Club, ο οποίος τόνισε στα “Χ.Ν.” ότι «είναι ένα εξαιρετικό Μουσείο, το οποίο έχει πολύ καλή οργάνωση, εξαιρετικά μηχανήματα, παλιά και νέα, που δείχνουν ακριβώς όλη την ιστορία της τυπογραφίας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα. Αν και επισκέπτομαι το Μουσείο για δεύτερη φορά, εξακολουθώ να είμαι εντυπωσιασμένος από την επαγγελματική δουλειά καθώς επίσης και τη συνεχή αναβάθμιση του Μουσείου με καινούργια αντικείμενα και μηχανήματα».

Αναφορικά με τα μέλη του Club ο κ. Μyatt τόνισε ότι «τα περισσότερα από τα μέλη μας είναι Αγγλοι υπήκοοι, που μετά τη συνταξιοδότησή τους πριν από αρκετά χρόνια, ήρθαν και ζουν πλέον μόνιμα στην Κρήτη, οι περισσότεροι δε από αυτούς στην ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα. Μέλη μας επίσης είναι Αγγλοι που ζουν στο Ρέθυμνο και στο Καστέλι».

Οπως υπογράμμισε ο κ. Μyatt «κάθε μήνα φωτογραφίζουμε ένα θέμα από την πανέμορφη Κρήτη είτε αυτό έχει να κάνει με χωριά, τοπία, ανθρώπους, κοινωνικές εκδηλώσεις, παλιά κτήρια, εργοστάσια κ.ά. Αυτό τον μήνα επιλέξαμε το Μουσείο Τυπογραφίας και θέλω να τονίσω ότι, συνομιλώντας με αρκετά από τα μέλη μας, όλοι έχουν μείνει ενθουσιασμένοι και έκπληκτοι από την ποιότητα των εκθεμάτων».

Τόνισε επίσης ότι «οι φωτογραφίες που τραβάμε από τα μέρη που επισκεπτόμαστε είναι για το προσωπικό αρχείο του καθενός από εμάς. Ομως οι φωτογραφίες που θα συγκεντρωθούν από το Μουσείο Τυπογραφίας έχουν πραγματικά μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα και ίσως του χρόνου επιλέξουμε κάποιες από αυτές, ώστε να διοργανώσουμε μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Μουσείο Τυπογραφίας».

Μέλος του club και η Joanne Biddle σημείωσε ότι «επισκέπτομαι για πρώτη φορά του Μουσείο και πραγματικά έχω μείνει έκπληκτη από την ποιότητα των εκθεμάτων, από το μέγεθος των παλιών μηχανημάτων της τυπογραφίας καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο χρονολογικά έχουν τοποθετηθεί στον χώρο, το ένα δίπλα στο άλλο. Από όλα τα εκθέματα με εντυπωσίασε περισσότερο ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η ιστορία της γραφής. Καταπληκτική!». Η κα Biddle τόνισε ότι «σίγουρα θα ξανάρθω στο Μουσείο, αλλά μόνη μου αυτή τη φορά, για να έχω όσο χρόνο χρειάζομαι, για να μελετήσω ένα προς ένα τα εκθέματα και να τα φωτογραφίσω με περισσότερη λεπτομέρεια, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «επιβάλλεται το Μουσείο να γίνει ακόμα πιο γνωστό στον κόσμο, γιατί πολλοί δεν ξέρουν ότι υπάρχει, αν και βρίσκεται τόσο κοντά μας».

Tέλος, ο P. Gibson σημείωσε ότι «στην Κρήτη έχω εγκατασταθεί μόνιμα πριν από 13 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Μουσείο Τυπογραφίας και πραγματικά θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον ιδρυτή του. Εχω μείνει έκπληκτος και εντυπωσιασμένος από την τόσο μεγάλη συλλογή του Μουσείου. Ποτέ δεν πίστευα ότι σε μια μικρή πόλη όπως τα Χανιά θα βρισκόταν ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό Μουσείο».

Ο κ. Gibson τόνισε ότι «όσοι δεν το ξέρουν ή δεν το έχουν επισκεφτεί ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν τι χάνουν», ενώ πρόσθεσε ότι «προσωπικά θα μπορούσα να παραμείνω στον χώρο για μέρες ολόκληρες, παρέα με τη φωτογραφική μου μηχανή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα