Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Φωτογραφικές συναντήσεις

Εκδηλώσεις με γενικό τίτλο: “Φωτογραφικές συναντήσεις” θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στα Χανιά και περιλαμβάνουν διήμερο συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας στο ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στη Χαλέπα αλλά και εκθέσεις στην Πύλη Σαμπιονάρα, στη γκαλερί SOUTH και στο ΚΑΜ.
Οι “Φωτογραφικές Συναντήσεις” ξεκίνησαν από τα Κύθηρα και η σχέση τους με τα Χανιά χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας με την αθρόα συμμετοχή Χανιωτών φωτογράφων και ενδυναμώθηκε σε συνεργασία με τη γκαλερί SOUTH και τη ΧανιάArt.
Από την ίδρυση τους το 2002, κεντρικός άξονας των Συναντήσεων υπήρξε το διήμερο Συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας.
Το 16ο συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας θα ξεκινήσει στις 11 σήμερα το πρωί στο  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και περιλαμβάνει εισηγήσεις για τη φαντασία και το φαντασματικό ίχνος στη φωτογραφία (Μαριλένα Καρρά), το μέσο, την εικόνα (Δωροθέα Κοντελετζίδου), τον θάνατο και την αφύπνιση (Μαρία Τσακίρη), το μεταθανάτιο φωτογραφικό πορτρέτο στην Ελλάδα (Μυρτώ Σταματοπούλου),  πρακτικές χρήσης γραπτού λόγου στη φωτογραφική εικόνα (Μαρία Πασχαλίδου), την περίπτωση του J.A. Spranger (1936) που φωτογραφίζει την Ελλάδα (Νίκος Κουτσουμπός) και συνειρμούς με αφορμή το ανέκδοτο έργο του Ανδρέα Δεληγιάννη (Στέργιος Καράβατος).
Σήμερα επίσης στις 9 το βράδυ θα εγκαινιαστεί η έκθεση του Κωνσταντίνου Σ. Κωνσταντίνου: «Πράσινη Γραμμή» στο χώρο: SOUTH Space for Photography στην οδό Στρατηγού Τζανακάκη 17.
Αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. στο ίδρυμα: “Ελ. Βενιζέλος” θα συνεχιστεί το συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας με εισηγήσεις σχετικά με την ιστορία της αεροφωτογραφίας στην Ελλάδα και σύγχρονες εφαρμογές Γεωπληροφορικής, το αρχείο τηλεφωτογραφίας του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, κ.α.
Επίσης στις 7 μ.μ. θα εγκαινιαστεί ομαδική έκθεση Χανιωτών Φωτογράφων στην Σαμπιονάρα (Πύλη της Άμμου) και στις 9 μ.μ. η έκθεση: “Σωσίες / Doublegangers” των
Γεωργίας Ματσαμάκη, Μιχάλη Καλαϊτζάκη, Dan Ponting στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν οι: Γιώργος Αναστασάκης, Πηνελόπη Πετσίνη, Γιάννης Σταθάτος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα