27.4 C
Chania
Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025

Φωτογραφίες μέσα από λέξεις

Πρωτοτυπία, φαντασία και βέβαια πολλά “κλικ”. Η νεοσύστατη ομάδα φωτογραφίας του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου, που δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, δίνει τα πρώτα της δείγματα γραφής. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν μέσα από λέξεις που υπάρχουν στα σχολικά τους βιβλία και τις οποίες επιχείρησαν να εικονοποιήσουν με τον φωτογραφικό φακό, ενώ για τον σκοπό αυτό δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο στούντιο και δούλεψαν ομαδικά με πυξίδα το μεράκι τους.

Βέβαια είχαν προηγηθεί μήνες μαθημάτων και προετοιμασίας, που η αναπληρώτρια καθηγήτρια του σχολείου Λίζα Σάτκα, μαζί με τη μαθηματικό Αννα Δοξάκη, μύησαν τα παιδιά στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης. «Δημιουργήσαμε την ομάδα φωτογραφίας τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι δηλαδή μια νεοσύστατη ομάδα που όμως ευελπιστούμε να μείνει για πολλά ακόμα χρόνια», σημείωσε η κα Σάτκα και πρόσθεσε ότι η ανταπόκριση των παιδιών στην ιδέα για να φτιαχτεί μια φωτογραφική ομάδα ήταν πολύ θετική: «Η ομάδα αποτελείται από 10 παιδιά από τη Β’ Λυκείου, 9 κορίτσια και 1 αγόρι.

Νομίζω ότι για πρώτη χρονιά πήγε πολύ καλά, δεδομένου ότι τόσο εγώ όσο και η Αννα είμαστε ερασιτέχνες και δεν διεκδικούμε καμία ακαδημαϊκή υπεροχή. Ωστόσο, και παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμά τους, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, κάναμε συναντήσεις, μαθήματα και φωτογραφίσεις και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ανοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2014 του Δήμου Χανίων” αποφασίσαμε να δείξουμε τη δουλειά μας». «Βασικά σκοπός μας ήταν να μάθουν τα παιδιά για τη φωτογραφία», συμπλήρωσε η κα Δοξάκη, ενώ υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή της συναδέλφου της, ως πιο καταρτισμένης και έμπειρης, στα μαθήματα που γίνονταν κάθε δεύτερη Κυριακή στο σχολείο προκειμένου να μάθουν τα παιδιά να χειρίζονται τη μηχανή, αλλά και να αποκτήσουν “φωτογραφική” ματιά.

«Τα παιδιά διδάχθηκαν τεχνικές για το πώς γίνεται μια φωτογράφιση, αλλά και το πώς στήνουμε το θέμα μας, τις ρυθμίσεις με το φως κ.λπ. Πέρα όμως από αυτά που έμαθαν νομίζω ότι τα παιδιά πραγματικά το διασκέδασαν», σημείωσε η κα Δοξάκη, ενώ, όπως διευκρίνισαν οι δύο εκπαιδευτικοί, όλες οι φωτογραφίες φέρουν τη συλλογική υπογραφή της ομάδας καθώς τα μέλη της όσο καιρό δούλευαν μοιράστηκαν όχι μόνο τον φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά και τους ρόλους, τα καθήκοντα και τις ιδέες που είχαν προκειμένου να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

«ΜΑΘΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑΜΕ»
Από την πλευρά τους τα παιδιά δήλωσαν ενθουσιασμένα από τη συμμετοχή τους στην ομάδα και την εμπειρία που έζησαν μέσα στη χρονιά. «Εμένα με έφερε στην ομάδα το γεγονός ότι μου άρεσε η φωτογραφία, αλλά και ότι μπήκε στην ομάδα η παρέα μου», ανέφερε η Μαρία Τσιβουράκη και πρόσθεσε: «Από τη χρονιά αυτή θα κρατήσω όχι μόνο ότι έμαθα να βγάζω καλύτερες φωτογραφίες, αλλά και τη συνεργασία και ότι δεθήκαμε περισσότερο ως ομάδα. Στις συναντήσεις μας περνούσαμε πραγματικά πολύ καλά!». Ιδια ήταν η αίσθηση που άφησε η εμπειρία της ομάδας και στη συμμαθήτριά της Δήμητρα Στράτου: «Εγώ θα κρατήσω το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία.

Βγάζαμε φωτογραφίες και επιλέγαμε ό,τι μας άρεσε πιο πολύ χωρίς να λέμε ότι αυτό είναι καλύτερο από κάτι άλλο», τόνισε η Δήμητρα και παραδέχθηκε ότι «η φωτογραφία σε βοηθά να δεις αλλιώς τα πράγματα γύρω σου και να παρατηρήσεις άλλα πράγματα». Η Θέμις Κρασουδάκη στάθηκε περισσότερο στις γνώσεις που αποκόμισε: «Πάντα μου άρεσε να βγάζω φωτογραφίες. Απλώς δεν ήξερα τους κανόνες για να το κάνω σωστά. Ετσι, ενώ παλαιότερα νόμιζα ότι έβγαζα καταπληκτικές φωτογραφίες, μόλις μπήκα στην ομάδα κατάλαβα ότι έχω πολλά ακόμα να μάθω…», σημείωσε με διάθεση αυτοσαρκασμού.

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας με τα παιδιά ρωτήσαμε για το θέμα της έκθεσής τους που εγκαινιάζεται σήμερα στο Κ.Α.Μ. και για το οποίο η Ηρώ Τσαπάκη σχολίασε: «Το θέμα της έκθεσης είναι “Εικονική πραγματικότητα”. Αυτό που κάναμε ήταν να διαλέξουμε λέξεις από τα σχολικά μας βιβλία και προσπαθήσαμε να τις κάνουμε εικόνες είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά». Ετσι, όπως εξήγησε η Ηρώ, ο θεατής της έκθεσης θα δει πώς τα παιδιά σκέφτηκαν, φαντάστηκαν και δημιούργησαν εικόνες για την έννοια του “ύψους”, την έννοια της “λογοκρισίας” και άλλες 11 λέξεις που βρήκαν στα βιβλία τους και τις προσέγγισαν με το μάτι και το ένστικτο ενός φωτογράφου.

«Το θέμα το είδαμε σαν μια πρόκληση. Ολοι είχαμε κάποιες ιδέες και καταλήξαμε στην καλύτερη», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Δελάκη, ενώ, όπως αποκάλυψαν τα παιδιά, το παιχνίδι των εννοιών με τις εικόνες θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης καθώς ο επισκέπτης θα κληθεί να αντιστοιχίσει λέξεις με φωτογραφίες, επιχειρώντας να διεισδύσει, με έναν τρόπο, στο μυαλό των νέων δημιουργών. Να σημειώσουμε τέλος ότι η έκθεση με τις φωτογραφίες των παιδιών εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο Κ.Α.Μ. και θα διαρκέσει έως 30 Μαρτίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα