Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Φωτίζοντας την “αθέατη” πλευρά της πανδημίας

“ΞΕΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ”

«Ο ιός ταξιδεύει ταχύτατα όχι μόνο από κύτταρο σε κύτταρο, αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο, από πολιτεία σε πολιτεία… Ένας “αόρατος” λαθρεπιβάτης, που στο πέρασμά του σαρώνει τα πάντα. Ο πλανήτης κηρύσσεται πολύ σύντομα σε κατάσταση πανδημίας. Πολλές χώρες επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του ιού…

Γιατροί, νοσηλευτές, ερευνητές και διασώστες καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή πρόκληση. Την ίδια ώρα τα επιστημονικά εργαστήρια σε όλο τον πλανήτη δουλεύουν πυρετωδώς. Παλιές και νέες φαρμακευτικές ουσίες δοκιμάζονται. Οι ελπίδες όλων μέσα στο γενικό κλίμα της αβεβαιότητας επαφίενται στο εμβόλιο».

Θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από χρονογράφημα των ημερών μας αλλά προέρχεται από το βιβλίο “Ξενιστής σε άμυνα”, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις “Λιβάνη” και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο που κατατάσσεται στον χώρο της εκλαϊκευμένης επιστήμης και φωτίζει με γλαφυρό και απόλυτα κατανοητό τρόπο τη “μάχη” που δίνει ο ανθρώπινος οργανισμός απέναντι σε ιούς, όπως ο περίφημος SARS-COV-2.

Φλερτάροντας με την τέχνη των κόμικ, δια μέσου της πένας της Μαρίας Τσαγκαράκη, και έχοντας τα εχέγγυα της επιστημονικής εγκυρότητας του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Μουζά και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Μαριγούλας Μαργαρίτη, ο αναγνώστης παίρνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα: Πώς για παράδειγμα ένας μικροσκοπικός βιολογικός παράγοντας μπορεί να αποβεί απειλητικός για την ανθρώπινη ζωή; Πώς ο ξενιστής άνθρωπος οργανώνει την άμυνά του αλλά και πότε κινδυνεύει η μάχη να χαθεί;

Παράλληλα, το βιβλίο αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού ως μια από τις κυριότερες “γραμμές άμυνας” που διαθέτει η ανθρώπινη κοινωνία απέναντι στις πανδημίες: «ο εμβολιασμός κατά την πανδημία είναι βέβαια μια πράξη ατομικής προστασίας, αλλά είναι περισσότερο και μια πράξη αλληλεγγύης και κοινωνικής υπευθυνότητας, με σκοπό την προστασία της κοινότητας, δηλαδή των συνανθρώπων μας», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς του βιβλίου.

Κι αν το εμβόλιο είναι η βασική ασπίδα προστασίας που διαθέτουμε ως κοινωνία απέναντι στην εξάπλωση του SARS-COV-2 και των μεταλλάξεών του, η κυριότερη συνεισφορά του βιβλίου “Ξενιστής σε άμυνα” είναι ότι αναλύει με τρόπο επιστημονικό, λογικό και εύληπτο αυτό που συμβαίνει με τον νέο κορωνοϊό αλλά και άλλους ιούς καθώς αυτοί επιχειρούν να εισβάλλουν στο σώμα μας και τη ζωή μας. Υπό αυτή την έννοια θα λέγαμε ότι το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα είδος “εμβολίου” κατά της άγνοιας, των προκαταλήψεων, των φοβιών και της ανασφάλειας που συνοδεύουν την πανδημία.

Ένα εμβόλιο γνώσης που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται δυστυχώς προ των πυλών…

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες