Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φόρος τιμής στην Ελληνίδα του ’21

Φόρο τιμής στην Ελληνίδα του ’21 αλλά και σε κάθε Ελληνίδα που αγωνίστηκε για την ελευθερία, αποτελεί το ιστορικό μυθιστόρημα της Χρύσας Μαρδάκη: “Ελέγκω. Αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις medi terra books. Παράλληλα, από το βιβλίο δεν λείπει και ο αγώνας των γυναικών της Κρήτης για την απελευθέρωση καθώς ήδη στις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης μπορεί να δει την εικόνα με τις “Αμαζόνες της Κρήτης” από το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.
Στη σελίδα 391 του βιβλίου γίνεται αναφορά σε γεγονότα του 1866 στην Κρήτη ενώ αναφέρεται ότι μια θαυμαστή περίπτωση γυναικείας φιλοπατρίας είναι αυτή των γυναικών του νησιού. Και, έχοντας ως πηγή τα “Χανιώτικα νέα” και το Μουσείο Τυπογραφίας (σελ. 478) περιέχει κείμενο που αλιεύθηκε από τη γαλλική Illustration (σ.σ.: L’ illustration, Journal Universel, Paris 1867, tome XLIX, p. 102.), ένα από τα εκατοντάδες βιβλία που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Τυπογραφίας και αφορά τα χρόνια πριν το 1898. Πρόκειται για επιστολή αξιωματικού που περιγράφει πόσο δυναμικές και αποφασισμένες ήταν οι γυναίκες της Κρήτης και πόσο ένθερμα συμμετείχαν και αυτές στον αγώνα για την ελευθερία.
Οπως λέει η Χρύσα Μαρδάκη στα “Χανιώτικα νέα”, «το μυθιστόρημα βασίζεται στην ιστορία μιας ηρωίδας του 1821, της Ελέγκως Βάσσου Μαυροβουνιώτη, μια πολύ συναρπαστική. Η Ελέγκω ήταν αγωνίστρια, γιατρός, μεταφράστρια. Συμμετείχε στα επαναστατικά συμβούλια, παρόντος του ιδίου του Καραισκάκη. Πέρα από αυτό όμως, συνδέθηκε και με πολλές άλλες γυναίκες και εξέφρασε πολλές απόψεις κοινωνικές και πολιτικές. Υπήρξε μάλιστα και στην αντιπολίτευση του ιδίου του Καποδίστρια. Μια γυναίκα πολύ δυναμική, η οποία ξεπέρασε τα κατεστημένα της εποχής, θέλησε να νιώσει την ελευθερία όπως θα την ένιωθε κάθε άνθρωπος. Αυτό που θέλω μέσα από το βιβλίο μου να εκφράσω είναι ότι η ελευθερία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων». Η κα Μαρδάκη σημειώνει επίσης ότι «Ελέγκω είναι το υποκοριστικό της Ελένης Βάσου Μαυροβουνιώτη.
Είναι αυτή η οποία εκφράζει τη γυναικεία πλευρά αυτού του φρονήματος, του εθνικού, του απελευθερωτικού, του δυναμικού Ελληνα που λέει: θέλω να ζήσω την ελευθερία, ας είναι και για μια στιγμή». Η ίδια μας λέει ακόμη ότι «οι γυναίκες του ‘21 και είμαι πολύ περήφανη που έγραψα για αυτές, ήταν οι πιο ανιδιοτελείς αγωνίστριες. Δεν διεκδίκησαν τίποτα για τον εαυτό τους. Δεν θέλησαν τίποτα να κερδίσουν. Καμία εξουσία, καμιά απολαβή. Δυστυχώς ακόμα και γυναίκες σαν τη Μαντώ Μαυρογένους, πέθαναν κυριολεκτικά καταφρονημένες και πάμπτωχες αν και η Μαντώ Μαυρογένους ήταν η μόνη γυναίκα, ακόμη και για σήμερα, που ήταν αντιστράτηγος». «Κάθε φορά που έγραφα το βιβλίο ήταν σαν να έχω μπροστά μου έναν ανώνυμο αναγνώστη και να του λέω: σε παρακαλώ, κοίταξε την ιστορία μας λίγο καλύτερα», τονίζει. Η Χρύσα Μαρδάκη γεννήθηκε στον Βόλο και κατοικεί στην Ευξεινούπολη Μαγνησίας. Εργάστηκε ως καθηγήτρια κοινωνιολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διετέλεσε υποδιευθύντρια και διευθύντρια στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού. Το 2014 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο Λίγο πιο πάνω από τον Παγασητικό, λίγο πιο κάτω από την Όθρυ. Την πρώτη της εμφάνιση στην πεζογραφία την έκανε το 2020, με μια συλλογή εννέα αφηγηματικών μονολόγων στο βιβλίο της: Η ημέρα της εξόδου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα