Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Φωλιά πελαργών δίπλα στην Μονή Αρκαδίου!

Το ότι οι λευκοί πελαργοί φωλιάζουν την άνοιξη στις παραμεσογειακές περιοχές της Ευρώπης είναι γνωστό. Το ότι όμως φέτος φώλιασαν στην Κρήτη (Μονή Αρκαδίου) είναι αφύσικο και συνάμα ορνιθολογικό γεγονός!

2
Στην κεντρική Ευρώπη τον ερχομό της Άνοιξης τον προμηνύουν οι λευκοί πελαργοί (Ciconia ciconia), οι οποίοι πρώτοι καταφθάνουν, ερχόμενοι από την Αφρική και στήνουν τις κατοικίες τους στα καμπαναριά των εκκλησιών, στις καμινάδες των εργοστασίων και σε άλλα υψηλά εξέχοντα σημεία.
Στην Κρήτη ο πελαργός είναι περιπλανώμενος επισκέπτης. Το είδος αυτό έρχεται από την Αφρική και Εγγύς Ανατολή στους Ευρωπαϊκούς παραμεσογειακούς τόπους από τον Φλεβάρη και ύστερα. Πρώτοι – πρώτοι καταφθάνουν στην φωλιά της προηγούμενης χρονιάς οι αρσενικοί, οι οποίοι και εγκαθίστανται, εκτός αν την βρουν χαλασμένη, οπότε φτιάχνουν στο ίδιο μέρος καινούρια. Κατόπιν κάθονται σαν στρατιώτες στην φρουρά τους και περιμένουν υπομονετικά τον ερχομό των θηλυκών, τα οποία εμφανίζονται ύστερα από λίγες ημέρες και κατευθύνονται κατευθείαν στις παλιές τους φωλιές, όπου τ’ αναμένουν οι σύζυγοι. Οι πελαργοί ζευγαρώνουν για ολόκληρη την ζωή τους, και αν δεν συμβεί ατύχημα, παραμένουν πιστοί στην οικογένεια. Χωρίζουν το φθινόπωρο και ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη άνοιξη, αφού αναχωρούν τέλος του καλοκαιριού για την Αφρική. Στις παραμεσογειακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθούν να έρχονται μερικά ζεύγη και να περνούν τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες εκεί.
Στην Κρήτη, όμως, ποτέ δεν φώλιαζαν! Γι’ αυτό με έκπληξη αντίκρισα στις 15 Ιουλίου 2019 όχι μόνο μεμονωμένους πελαργούς στα χωράφια γύρω από την Μονή Αρκαδίου αλλά και μία φωλιά πάνω σε Κυπάρισσο δίπλα στη Μονή!
Στην φωλιά στέκονταν δύο μεγαλωμένα νεαρά πτηνά μαζί με τους γονείς τους!
Πληροφορήθηκα δε ότι και πέρυσι είχαν έλθει πελαργοί εκεί! Μέτρησα οκτώ (8) πελαργούς συνολικά γύρω από τη Μονή. Άρα υπάρχει, ίσως, και δεύτερη φωλιά. Με την αλλαγή του κλίματος άλλαξαν και οι συνήθειες των πτηνών!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα