Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Φώκιες – ΠΕΑΕΑ

Μνημείο στην περιοχή Φώκιες Χανίων, στο δρόμο Λάκκοι – Ομαλός, εκεί όπου δόθηκε μάχη του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ με τα ναζιστικά – γερμανικά στρατεύματα κατοχής, έχει στηθεί από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.
Στο μνημείο αναγράφεται:
«Εδώ στις “Φώκιες” στις 6 Αυγούστου 1944, αντάρτες του ΕΛΑΣ εξόντωσαν απόσπασμα χιτλερικών που μετέφερε εφόδια στο φυλάκιό τους στον Ομαλό».
Σημειώνεται ότι η περιοχή “Φώκιες” βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων.
Το μνημείο είχε βεβηλωθεί από αγνώστους και είχε αποκατασταθεί το 2012, οπότε πραγματοποιήθηκε νέα εκδήλωση μνήμης της ΠΕΑΕΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων”, σε εκείνη την εκδήλωση είχε γίνει αναφορά στα γεγονότα της 6ης Αυγούστου 1944 και είχε επισημανθεί ότι το μνημείο εγκαταστάθηκε τη δεκαετία του 1980 από την ΠΕΑΕΑ και από τότε κάθε τρία χρόνια τελείται εκδήλωση.
Εκατό μέτρα πριν το μνημείο υπήρχε και μια πλάκα για τη μάχη που έδωσε ο Δημοκρατικός Στρατός το 1947.

Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού. Αυτά τα μνημεία παρουσιάζει η στήλη “Μνημεία του Νομού Χανίων”, με τη βοήθεια του επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες