Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φοίβος Δεληβοριάς: «Οι καλλιτέχνες θα αφηγηθούν την ιστορία της πανδημίας»

Ο Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στα Χανιά και υπόσχεται μια μουσική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις και συγκινήσεις, με νέα και παλιά, αγαπημένα τραγούδια και με μια διάθεση να “μιλήσει” για όλα αυτά που έφερε η πανδημία αλλά και εκείνα που θα μας πάνε στην επόμενη ημέρα.

Μαζί του, σ’ αυτό το ηλεκτρικό και εμβολιασμένο με τις εμμονές και τις σταθερές του αγάπες ταξίδι, θα βρίσκονται οι σταθεροί του συνεργάτες και η τραγουδίστρια Νεφέλη Φασούλη.
Τα “Χ.ν.”, χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, μίλησαν με τον καταξιωμένο τραγουδοποιό λίγο πριν καταφτάσει στα Χανιά και ανέβει στη σκηνή για τη συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο το βράδυ στο Κοντομαρί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Μια συζήτηση εντός και εκτός της πανδημίας…

• Τι αφήνει πίσω της η καραντίνα και η περίοδος των περιοριστικών μέτρων για τον κόσμο της τέχνης; Πώς το βίωσες εσύ και πώς σε βρίσκει η επόμενη ημέρα;

Εγώ την έζησα λίγο πολύπλοκα. Πρώτον λόγω του γεγονότος ότι είμαι συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των συνθετών και στιχουργών είχα ορισμένες δύσκολες συγκρούσεις που μου άφησαν ένα περίεργο τραύμα. Αισθάνθηκα σαν ολόκληρος ο κλάδος της τέχνης να απαξιώνεται, να χειραγωγείται και να συκοφαντείται. Αυτό, την πρώτη τουλάχιστον φάση του λοκντάουν, μου είχε προκαλέσει οργή και κατάθλιψη. Αμέσως μετά όμως αποφάσισα να πάω κόντρα σε όλα αυτά και να λειτουργώ καλλιτεχνικά, ελεύθερα και δημιουργικά, όπως έκανα πάντα. Εννοείται πως καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες της πανδημίας, από την αρχή σέβομαι τους υγειονομικούς κανόνες και την αναγκαιότητα μέτρων και βέβαια αισθάνομαι απόλυτη υπευθυνότητα απέναντι και στους εργαζομένους που συνεργάζομαι αλλά και το κοινό. Από την άλλη, αισθανόμουν ότι πρέπει να βρούμε μια λύση διότι κι εμείς είμαστε άνθρωποι που αν δεν εκφραστούμε κι αν δεν εκφράσουμε δεν μπορούμε να υπάρξουμε, αλλά και ο κόσμος το χρειάζεται. Και βέβαια ο κόσμος πρέπει να βρει έναν νέο τρόπο να υπάρχει απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αλλά δεν πρέπει ποτέ να χάσει αυτή την ενεργή θεραπευτική σχέση αλληλεπίδρασης που έχει με όλους εμάς. Είναι ιερές λειτουργίες αυτές, που λειτουργούν αιώνες και θεραπεύουν τους ανθρώπους και ειδικά σε δύσκολες φάσεις όπως αυτή. Επομένως, όλο το προηγούμενο διάστημα, προσωπικά δεν τα παράτησα. Έκανα στούντιο τον χειμώνα, ετοίμασα την επιθεώρηση του 1821, ετοίμασα την καλοκαιρινή μου “Ταράτσα” κ.λπ. Κι αυτό γιατί θέλω να συναντιέμαι με τον κόσμο, να ζω την περιπέτειά του μαζί του και να κρατάω τη σπίθα μας αναμμένη.

• Πώς αντιδρά ο κόσμος τώρα που επιστρέφετε ζωντανά στη σκηνή;

Νομίζω ότι έχει αγκαλιάσει αυτή την επιστροφή με πολύ αγάπη. Αισθάνομαι ότι μας έλλειψε και του λείψαμε. Και νομίζω ότι ο κόσμος το κάνει αυτό από αληθινή διάθεση να συναντηθούμε. Είναι σαν να έχουμε αφήσει ένα νήμα στη μέση και πρέπει να το συνεχίσουμε. Κι όχι μόνο αυτό, είναι σαν να πρέπει να διηγηθούμε ο ένας στον άλλο την περιπέτειά μας. Πώς το ζήσατε εσείς όλο αυτό; Πώς το ζήσαμε εμείς; Τι συνέβη; Αυτό έκαναν πάντα οι καλλιτέχνες άλλωστε μετά από πολέμους, σφαγές, εμφυλίους κ.λπ. Πάντα έρχονταν κι έλεγαν την ιστορία.

• Ένα από τα πράγματα που τραυματίστηκαν με την πανδημία είναι η αμεσότητα. Σε προβληματίζει ότι μπορεί αυτή η περίοδος να αφήσει κάποια κατάλοιπα;

Ζούμε σε μια συνθήκη για την οποία δεν είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Παιδεία να μεταδίδεται μέσω υπολογιστή. Σίγουρα, πάντως, όλη αυτή η περίοδος θα αφήσει κάποια στοιχεία σε αυτή τη γενιά που μεγαλώνει τώρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος άλλος επιστημονικός τρόπος, πέρα από το εμβόλιο, για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Και βέβαια δεν είναι και η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο πρόβλημα. Θυμάμαι για παράδειγμα τις ιστορίες της γιαγιάς μου μέχρι να βγει το εμβόλιο για την ελονοσία ή τη φυματίωση κ.λπ. Γενικά δεν μου αρέσει αυτή η συζήτηση ούτε να δαιμονοποιείται ούτε να δραματοποιείται παραπάνω από ό,τι πρέπει. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αυτό που ζούμε θα προκαλέσει και συλλογικά τραύματα αλλά έτσι είναι, αυτά είναι μέσα στη ζωή.

• Όπως είπες όλο αυτό που ζούμε θα περάσει μέσα στην τέχνη, τα τραγούδια, τις παραστάσεις κ.λπ. Για εσένα τι τραγούδι θα βγει; Ένα τραγούδι λυπημένο για τα τραύματα που λέμε ή επικό για την προσπάθεια της ανθρωπότητας να επιβιώσει;

Όλα αυτά μαζί. Εγώ θέλω σε κάθε δίσκο μου να λειτουργούν όλες μας οι πλευρές. Κι αυτή που θέλει να επιτεθεί, κι αυτή που είναι τρυφερή και θέλει να αγκαλιάσει, κι αυτή που θέλει να κοροϊδέψει, κι αυτή που θέλει να αυτοσαρκαστεί. Κάθε τραγούδι ξεκινάει από μια τελείως διαφορετική ψυχική ανάγκη.

• Στο Κοντομαρί τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει να σε ακούσει;

Θα είναι μια συναυλία ηλεκτρική, χορευτική και με μια διάθεση σαν να παίζουμε με τα παιδιά για πρώτη μας φορά! Θα ακουστούν παλιά τραγούδι αλλά και νέα τραγούδια που γράφτηκαν τον περασμένο χειμώνα. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ δυνατή βραδιά δεδομένης και της αγάπης που έχω για τον κόσμο.

Η συναυλία

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία στο Κοντομαρί του Δήμου Πλατανιά. Τη συναυλία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί.
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 15€, Είσοδος 18€
Προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr
Στα φυσικά σημεία:
Αγκοπ Καφεκοπτειο, Κριάρη 29 Χανιά (ωράριο καταστημάτων)
Vasilis Mountakis Hairways, M. Μπότσαρη 104 ( Τρίτη – Παρασκευή 10-9μμ/ Σάββατο 9π.μ – 5μμ)
Και για το Δήμο Πλατανιά:
Cool Cafe Platanias (ωράριο καταστημάτων)
Galanis family Market (ωράριο καταστημάτων)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα