Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Φλώρια

Πηγαίνοντας από τα Χανιά για την Κάντανο, το πρώτο χωριό που συναντούμε, μπαίνοντας στην επαρχία Σελίνου, είναι τα Φλώρια. Μικρό ορεινό χωριό με 64 κατοίκους.
Βρίσκεται σε απόσταση 48 χλμ. ΝΔ από τα Χανιά και έχει υψόμετρο 580 μ. Διακρίνεται σε δύο γειτονιές: στα Φλώρια και στα Πάνω Φλώρια. Από το 2011 ανήκει στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.
Είναι κτισμένο σε περιοχή κατάφυτη από καστανιές, ελιές και άλλα δέντρα. Στα Φλώρια, υπάρχουν οι τοιχογραφημένες εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Πατέρων κτισμένες τον ΙΕ’ αιώνα.
Το χωριό αναφέρεται στις απογραφές των Ενετών με το όνομα Φλώρη. Στην απογραφή του 1834, είχε μόνο Τούρκους κατοίκους, που οι οικογένειές τους έφταναν τις δεκαπέντε (15). Και στην απογραφή του 1881 το χωριό εξακολουθούσε να κατοικείται μόνο από μουσουλμάνους που ήσαν 103 άτομα σε 23 οικογένειες.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου του 1941, έγινε στα Φλώρια μεγάλη μάχη με τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να εξοντωθεί ολόκληρο το γερμανικό τμήμα, να σκοτωθούν τρεις Κρητικοί και να τραυματιστούν δύο. Στη συνέχεια, οι ναζί, σε αντίποινα, κατέστρεψαν το χωριό. Στον τόπο που έγινε η μάχη, υπάρχει σήμερα μνημείο που έστησαν οι Γερμανοί για τους πεσόντες εκεί στρατιώτες τους. Στο μνημείο, είναι γραμμένα τα ονόματα των νεκρών Γερμανών στρατιωτών και η ημερομηνία (23-5-1941) της μάχης. Το μνημείο αν και εχθρικό, σήμερα πλέον είναι ένα ιστορικό μνημείο, ένας αδιάψευστος μάρτυρας για τους αγώνες και τις θυσίες του Κρητικού λαού και μάλιστα από εχθρικά χέρια που είναι τιμή για τον τόπο.

Για τη μάχη στα Φλώρια η λαϊκή μούσα λέει:

«Στα Φλώρια πέφτουν μπαλωτές
στην Αγριμοκεφάλα,
κι είναι πιασμέν’ οι Γερμανοί
μαζί με τσι δικούς μας.
Τρέμει και σείεται το βουνό
και σταματά κι ο ήλιος
μα πιάνουν τσι τσοι Γερμανούς».

Πηγές:
– Ι. Αναστασάκη, Η ΚΑΝΤΑΝΟΣ
– Στ. Αποστολάκη, Ριζίτικα
– Ν. Σταυράκη, Στατιστική του πληθυσμού της Κρήτης
– Ρ. Πάσλευ, Ταξίδια στην Κρήτη (μετ. Δ. Γόντικα)
– Σ. Σπανάκη, ΚΡΗΤΗ (τ. Β’)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα