Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Φλογερό μήνυμα Eνότητας, Αγάπης και Ελπίδας

Στην πρώτη συνάντηση τριών Χανιώτικων Επιταφίων

• Aρρηκτη και διαχρονική η σχέση του λαϊκού πολιτισμού μας με την Ορθοδοξία
Aσπροπρόσωπους μας έχει βγάλει η εκκλησία μας πολλές φορές στην μακραίωνη ιστορία μας. Αφού η σχέση του ελληνισμού με την ορθοδοξία είναι μια σχέση άρρηκτης  πολιτισμικής και πνευματικής συνέχειας. Αλλά και ο «στύλος» στον οποίο στηρίχτηκε το έθνος μας για να διατηρηθεί όρθιο και να ξαναγεννηθεί.

• Θά’ λεγε κανείς ότι το μεγαλύτερο κομμάτι ηθών και εθίμων μας είναι ουσιαστικά συνυφασμένο με την ζωή και την λειτουργία της εκκλησίας μας. Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι η ορθοδοξία είναι και πολιτισμός μας.

Ευτυχές και ευχάριστο αντάμωμα
• Επικεντρώνοντας, λοιπόν, στο  θρησκευτικό και πολιτισμικό έθιμο της περιφοράς-λιτάνευσης των επιταφίων των ενοριών της πόλης μας κάνουμε φέτος μια ξεχωριστή αναφορά.  Αφού, φέτος, στα Χανιά μας, στην πόλη, είχαμε για ΠΡΩΤΗ φορά μια ευχάριστη αλλαγή στην καθιερωμένη, «μοναχική» περιφορά τριών κοντινών επιταφίων: Του Αγίου Παντελεήμονος Αμπεριάς, των Πέτρου και Παύλου Δικαστηρίων και του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών.
• Και τα τρία αυτά επιτάφια έκαναν την αρχική καθιερωμένη διαδρομή τους αλλά συναντήθηκαν μπροστά στο επιβλητικό κλασικό μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας  Χανίων όπου τους περίμενε και τους υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης  Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, με την συνεργασία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.
• Μπροστά ήταν οι Ελληνικές και οι Βυζαντινές σημαίες (αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας και πολιτισμού), και βέβαια τα θρησκευτικά σύμβολα, τα εξαπτέρυγα, ο Σταυρός, ο Επιτάφιος της κάθε ενορίας. Ακολουθούσε  το ποίμνιο της  ενορίας.
• Εκεί, προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη,  ιερατικού προϊσταμένου της Ενορίας Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, Πρωτ. Δημητρίου Καταπίδη ιερατικού προϊσταμένου της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Αμπεριάς και του Πρωτ. Ιωάννου Μαστοράκη Ιερατικού προϊσταμένου της Ενορίας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων, οι πολλοί πιστοί που κατέκλυσαν την πλατεία Ελευθερίας, είχαν  την χαρά, να ακούσουν εκτός από ένα κομμάτι των εγκωμίων και ένα  εμπνευσμένο, φλογερό μήνυμα αγάπης, πίστης, ενότητας, ειρήνης κι ελπίδας.

Πληγωμένοι αλλά όρθιοι
• Ένα μήνυμα Αγάπης και Ενότητας που έγραψε και διάβασε με  την στεντόρεια βαθιά φωνή του σκορπώντας ρίγη συγκίνησης αλλά και  αισθήματα χαράς, έκπληξης και ικανοποίησης, ο π. Δημήτριος Καταπίδης.
• Ένα μήνυμα Πίστεως αλλά και μήνυμα κοινωνικό και …λογοτεχνικό. Ένα μήνυμα διεξόδου στα πολλά αδιέξοδα όλων μας. Μήνυμα στους άρχοντές μας.Μήνυμα …πολιτικό! Μήνυμα περιβαλλοντικό! Μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας.
• «…Ίνα πάντα εν ώσι προ της σταυρώσεώς του», όπως είπε ο π. Δημήτριος, «ώστε ανθισμένοι στις καρδιές μας ενωμένοι επιτέλους στην Πίστη και στην Ελπίδα, πληγωμένοι αλλά όρθιοι και περιπατητές της ζωής να βιώνουμε χωρίς διακρίσεις, μικροί και μεγάλοι, άρχοντες και λαός χωρίς να ξεχωρίζουμε αφού μπροστά Του γονατίζουμε ευλαβικά οι πάντες…»
• »Ειρηνική η πίστη μας αγαπημένοι μου, ιδού γαρ ήλθε δια του σταυρού χαρά σε όλο τον κόσμο. Ειρηνική η πορεία μας κι απόψε αγκαλιά με τον Αρχηγό της ειρήνης τον Χριστό μας. Και ως παιδιά των λουλουδιών της Ειρηνικής Του επανάστασης, διατρανώνουμε κρατώντας το φως Του στα χέρια μας και στις καρδιές μας ότι, η δική Του αιώνια και αληθινή ειρήνη μας κάνει ΕΝΑ…»

Πραγματικές και όχι ιδεολογικές αξίες
• «…Δυνατούς και χαρούμενους, αποφασισμένους να ζήσουμε, να συνεχίσουμε δυναμικά ακόμα κι αν οποιοιδήποτε  θέλουν να κάνουν την ζωή μας εν τάφω. Εκ του τάφου, εν Χριστώ η έκρηξη της ζωής. Όπλα μας διαχρονικά, αξεπέραστου βεληνεκούς, η αγάπη Του η σταυρική, η ειρήνη του λόγου Του, η κατάργηση του θανάτου δια της Αναστάσεως, η ενδυνάμωσή μας σε πραγματικές και όχι ιδεολογικές αξίες…».
• «Απόψε, αγαπημένοι μου, ΟΛΟΙ…. Πικραμένοι αλλά  Ελπιδοφόροι ενωθήκαμε γύρω Του, όπως τώρα εμείς οι τρεις ενορίες της πόλης μας.Για να ανανεώσουμε μέσα μας και μεταξύ μας την ελπίδα για Ζωή, Ενότητα και Πίστη….»
«Σταυραναστάσιμη η ζωή μας. Χαρμολύπη τα βιώματά μας και η πορεία μας …» Αλλά,  ρώτησε: «Θέλουμε ζωή; Στο Χριστό!/Θέλουμε ανακαίνιση της ζωής; Στο Χριστό /…Θέλουμε ενωμένο λαό και άρχοντες φωτισμένους με Χριστό συν Θεώ;/Ειρήνη με εκκλησία λαός σου σωτηρία».
• «Καλή Ανάσταση αγαπημένοι/ Μέσα μας, στο λαό μας, στους άρχοντές μας, στην πατρίδα μας….»

πρωτ. Δαμασκηνός Λιονάκης
• Αμέσως μετά ο πρωτοσύγγελος κ. Δαμασκηνός Λιονάκης, ευχαρίστησε  από καρδιάς τον  μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνουκ. Δαμασκηνό, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, την ελληνική αστυνομία, τον παρόντα δήμαρχο Χανίων και  τον πατέρα Δημήτριο για το μήνυμα ενότητας λαού, κλήρου και αρχόντων που και οι τρεις ενορίες θέλησαν να δώσουν καθώς όπως είπε «Αν δεν ενωθούμε, εάν δεν γίνουμε ένα, δυστυχώς δεν θα καταφέρουμε τίποτα»

Πολιτισμικό άνοιγμα
• Ταραγμένη η εποχή μας. Δύσκολοι χρόνοι για την πατρίδα και το Έθνος. Πολλοί οι κίνδυνοι και οι απειλές. Και εκεί που λες ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να μας βγάλει από το γενικό τέλμα αξιών και προβλημάτων, ιδού η Ορθοδοξία. Η  τοπική μας εκκλησία. Που έρχεται να μας  θυμίσει ότι «χαρές και πλούτη να χαθούν και τα βασίλεια κι όλα τίποτα δεν είναι αν στητή μένει η ψυχή κι ολόρθη» κάνοντας ένα πολιτισμικό άνοιγμα. Όπως το αναπάντεχο  αλλά τόσο ευχάριστο «ραντεβού» των τριών επιταφίων στην πλατεία Ελευθερίας. Το οποίο ελπίζουμε να θεσμοθετηθεί και να εμπλουτιστεί. Να πλαισιωθεί με ανάλογη μουσική και να αποτελεί ένα  γεγονός Πίστης και Πολιτισμού σημαντικό.
• Και έτσι να προστεθεί ως μία ακόμα  πολιτιστική ψηφίδα στη διαχρονική σχέσης της ορθοδοξίας και του πολιτισμού μας. Άλλωστε τα ήθη και τα έθιμα της ορθοδοξίας μας έχουν «περάσει» μέσα στο πολιτισμικό DNA μας. Αποτελούν μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού και έρχονται από την βυζαντινή και όχι μόνο εποχή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες