28.7 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Φοιτητής στα Χανιά

nyxterinaxania
Το θέμα της διασκέδασης και της νυχτερινής ζωής είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νέους σπουδαστές

Aλλοι με τις βαλίτσες στο χέρι καταφτάνουν στην πόλη όπου θα περάσουν μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, άλλοι με το πτυχίο στο χέρι ή στο τελευταίο έτος κάνουν μια μικρή επιστροφή στον χρόνο και μιλούν για την εμπειρία της φοιτητικής ζωής. Φοιτητής στα Χανιά λοιπόν… νέος και πρωτοετής ή παλιός και πτυχιούχος. Αφηγήσεις για την πόλη, τις σπουδές, τις δυσκολίες, την καθημερινότητα…

Η Κυριακή Καράμπαλη από φέτος φοιτήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Ένα όνειρο εκπληρώθηκε αλλά…
«Ανέκαθεν το όνειρο μου ήταν να γίνω αρχιτέκτονας οπότε η επιλογή της σχολής ήταν εύκολη. Η πόλη των Χανίων προέκυψε επειδή ο αδερφός μου σπουδάζει ήδη στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς στο Πολυτεχνείο. Επομένως μετά την Αθήνα, που ήταν η πρώτη μου επιλογή, ακολούθησαν δεύτερα τα Χανιά» μας λέει η Κυριακή Καράμπαλη.
Η νεαρή φοιτήτρια ήξερε κάποια πράγματα για την πόλη καθώς την έχει επισκεφθεί. «Η αλήθεια είναι πως μου άφησαν καλή εντύπωση τα Χανιά όσον αφορά την ομορφιά τους. Συναναστρεφόμενη με αρκετά άτομα που κατοικούν εδώ είχα μια ιδέα και ήξερα ότι θα αντιμετωπίσω πολλές δυσκολίες στη διαμονή μου» αναφέρει η νεαρή φοιτήτρια.
Η πρώτη κάθοδος στην πόλη ως φοιτήτρια που θα μείνει για πέντε το λιγότερο χρόνια δεν ήταν τόσο θετική και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης. «Δυστυχώς η κατάσταση ήταν χειρότερη απ’ ό,τι περίμενα. Παρά το γεγονός ότι είναι μια ζωντανή περιοχή, οι υποδομές και οι συνθήκες δε διευκολύνουν τους φοιτητές της πόλης. Αρχικά, τα αραιά δρομολόγια των λεωφορείων περιορίζουν την κίνηση των φοιτητών στην πόλη. Επιπλέον, η ζωή είναι πολύ ακριβή, γεγονός που πάλι δυσχεραίνει τη καθημερινότητά μας. Αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς στα Χανιά είναι τα σπίτια. Λίγα είναι διαθέσιμα για τους φοιτητές και όσα είναι είτε τους θέλουν εκτός το καλοκαίρι, είτε οι τιμές είναι απαγορευτικές για την τσέπη τους. Ακόμα περισσότερο απογοητευτική όμως, είναι η στάση του Πολυτεχνείου που δεν φροντίζει τους ίδιους του τους φοιτητές και που τους αφήνει στο έλεος των συμφερόντων και της κερδοσκοπίας. Υπάρχουν βέβαια και τα θετικά, η πόλη είναι πολύ όμορφη και γενικά τα Χανιά εκπέμπουν μια ζεστασιά… η δυσκολία όμως της εύρεσης σπιτιού επηρέασε τις πρώτες μου εντυπώσεις».

 

DARATSIANOS
Το Πολυτεχνείο Κρήτης επέλεξε για τις σπουδές του ο Χανιώτης Μιχάλης Δαρατσιανός

Οι Χανιώτες σπουδάζουν…στα Χανιά
Το Πολυτεχνείο Κρήτης επιλέγουν για τις σπουδές τους εκατοντάδες νέοι από τα Χανιά. Ένας από αυτούς και ο Μιχάλης Δαρατσιανός που από φέτος θα βρίσκεται στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.
«Ήταν η δεύτερη επιλογή μου, η πρώτη ήταν το τμήμα ΗΜΜΥ πάλι στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Και για τα δύο Τμήματα είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια, ενώ με βολεύει το ότι είναι στον τόπο μου και δεν χρειάζεται να φύγω μακριά! Αφού λοιπόν οι σχολές είναι καλές, και το αντικείμενο τους με ενδιαφέρει γιατί να μην θέλω να περάσω εδώ;» δηλώνει ο Μιχάλης.
Πολλές φορές τα παιδιά που εισάγονται σε μια πανεπιστημιακή σχολή θέλουν να είναι μακριά από το σπίτι τους για να γνωρίσουν άλλα μέρη και να κάνουν πιο φοιτητική ζωή. «Δεν έχεις εσύ αυτήν την αντίληψη;» ρωτάμε τον Μιχάλη. «Φοιτητική ζωή μπορείς να κάνεις όπου θέλεις! Είτε μείνεις στον τόπο σου, είτε αλλού. Εξάλλου οι “κολλητοί” μου πέρασαν επίσης στο Πολυτεχνείο, επομένως το “παρεάκι” μας δεν χαλάει! Σίγουρα πολλά παιδιά θέλουν να μείνουν στον τόπο καταγωγής τους και για λόγους οικονομικούς γιατί πλέον οι γονείς τους δυσκολεύονται πολλοί να συντηρούν άλλο ένα σπίτι» απαντάει. Οι γονείς του όπως μας αναφέρει ήθελαν να περάσει ο ίδιος σε μια Σχολή που να επιθυμεί και να του ταιριάζει ανεξάρτητα από το πού θα είναι αυτή.
Ήδη ο Μιχάλης έχει ενημερωθεί για τη Σχολή του. «Αν διαβάζεις προσεκτικά περνάς τα μαθήματα, δεν έχεις προβλήματα. Επίσης είναι μια σχολή που σου δίνει διεξόδους επαγγελματικές για το μέλλον».

 

patsoumadakis
Στο τελευταίο έτος της Αρχιτεκτονικής ο Μ. Πατσουμαδάκης

«Είναι ωραία να σπουδάζεις  Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο»
Ο Μανόλης Πατσουμαδάκης βρίσκεται ήδη στο τελευταίο έτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μια Σχολή που υπήρξε η πρώτη του προτεραιότητα γι’ αυτό και η φοίτηση στο συγκεκριμένο πεδίο και μάλιστα στην πόλη του, αποτελεί για τον ίδιο μια μοναδική εμπειρία.
«Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία η φοίτηση στην Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου Κρήτης, το αντικείμενο πάντα με ενδιέφερε και πραγματικά ευχαριστιέμαι με αυτό που κάνω. Η συγκεκριμένη Αρχιτεκτονική Σχολή, είναι μια σχολή υψηλού επιπέδου και αυτό αφορά τόσο τις γνώσεις που παρέχονται όσο και τους καθηγητές που διδάσκουν.
Είναι ωραία να σπουδάζεις Αρχιτεκτονική στα Χανιά. Αλλωστε τα Χανιά είναι μια πόλη που λόγω της Αρχιτεκτονικής της αλλά και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, προσφέρεται για σπουδές Αρχιτεκτονικής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χανιώτης φοιτητής.
Για τους πρωτοετείς φοιτητές της Αρχιτεκτονικής που έρχονται για πρώτη φορά στα Χανιά, επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη Σχολή Αρχιτεκτονικής είναι μια Σχολή με μεγάλο ενδιαφέρον, θέλει παρακολούθηση, συμμετοχή σε project και εάν κάποιος αγαπάει πραγματικά το αντικείμενο, θα βρει πολλά πράγματα που θα του αρέσουν».
Όσο για την καθημερινή ζωή στα Χανιά, τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει στην πόλη ένας πρωτοετής φοιτητής, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές διέξοδοι, επιλογές για διασκέδαση κ.λπ.: Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου προσφέρεται για να παρακολουθήσει ή να συμμετέχει κάποιος σε εκδηλώσεις και σεμινάρια αρχιτεκτονικής που συχνά φιλοξενούνται στους χώρους του, οι εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου παρέχουν χώρους μελέτης, άθλησης κ.λπ.
Τέλος σχετικά με τη διασκέδαση και τη νυχτερινή ζωή, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Χανιώτης φοιτητής συμβουλεύει τους νέους φοιτητές να αναζητήσουν στέκια μέσα στην πόλη όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι φοιτητές και επίσης είναι πιο οικονομικά όσον αφορά τιμές τους όπως η οδός Χατζιμιχάλη Νταλιάνη και η οδός Σήφακα (Μαχαιράδικα).
Όσο για κάτι που συμβούλευε στους πρωτοετείς φοιτητές που έρχονται για σπουδές στα Χανιά; Να αποφύγουν τη διαμονή στα Κουνουπιδιανά καθώς θα είναι αποκομμένοι από το κέντρο και τη ζωή της πόλης.

 

 

Μέσα σε πέντε χρόνια ο Ανδρέας Τριανταφύλλου πήρε το πτυχίο του και θυμάται τις σπουδές του

«Ακριβή πόλη, πιο αυθεντική η ύπαιθρος»
Τη Δευτέρα παρουσίασε τη διπλωματική του εργασία και μεθαύριο… παρουσιάζεται φαντάρος ο Ανδρέας Τριανταφύλλου που σε 5 χρόνια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πριν από 5 χρόνια όταν εισαγόταν στη σχολή ήξερε ότι ήταν ένα τμήμα που ήθελε να σπουδάσει και τον ενδιέφερε πάρα πολύ. «Δεν είχα έλθει ποτέ στα Χανιά μέχρι τότε, τα ήξερα μόνο… από τις φωτογραφίες. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές! Πάντα είναι θετικές για τους φοιτητές γιατί έρχονται μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, που υπάρχει πολύς κόσμος, έντονη ζωή, νεολαία. Ειδικά μάλιστα όταν έρχεσαι από μια μικρή πόλη όπως η Λιβαδειά από όπου ήλθα εγώ. Στη συνέχεια για πολλούς φοιτητές το χειμώνα η ζωή είναι πιο δύσκολη. Για μένα ακόμα και τότε η πόλη είναι όμορφη. Τα στέκια των φοιτητών, οι παρέες μας, η κοινωνική δραστηριότητα αλλά και η ύπαιθρος
Στον Ανδρέα έλαχε να σπουδάσει στην κορύφωση της κρίσης (2012-2017). Πώς βίωσε αυτήν την πραγματικότητα είναι το επόμενο ερώτημα μας. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά το πως επηρέασε η κρίση του φοιτητές από τους ίδιους τους Χανιώτες. Η οικονομία των Χανίων και της Κρήτης είναι πιο δυνατή λόγω τουρισμού, αγροτικών προϊόντων κ.ά. Οι φοιτητές όμως περνάνε δύσκολες στιγμές γιατί η πόλη είναι πολύ ακριβή, από τις πιο ακριβές! Από τα fast food, τα εστιατόρια, ακόμα και τη φοιτητική λέσχη! Στα είδη πρώτης ανάγκης ρούχα επίσης υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές, όπως επίσης και στη διασκέδαση, στις μεταφορές. Και να μην αναφερθώ στο θέμα της στέγασης που ειδικά την τελευταία διετία η κατάσταση είναι φρικτή, καθένας που έχει μια αποθήκη ή ένα ημιυπόγειο ζητάει 200 και 300 ευρώ το μήνα! Εξωφρενικά ποσά! Ολοι σχεδόν οι φοιτητές πρέπει να βρουν δουλειά για να αντεπεξέλθουν» λέει ο τελειόφοιτος πλέον.
Απευθυνόμενος σε ένα νέο φοιτητή τι θα ήταν αυτό που θα του έλεγες, είναι η επόμενη ερώτηση μας.
«Καταρχήν ο καθένας θα πρέπει να πηγαίνει να σπουδάσει στη Σχολή που έχει επιλέξει και όχι σε αυτή που έτυχε να περάσει. Για το Πολυτεχνείο πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν πολύ δύσκολες Σχολές όπως το ΗΜΜΥ, ένα πολύ απαιτητικό τμήμα. Θα βρει και ελλείψεις στο ίδρυμα (εργαστήρια που δεν λειτουργούν, μικρές αίθουσες κ.ά.) και επιλογές από τις πρυτανικές αρχές που δεν είναι σύμφωνες με τις πραγματικές σου ανάγκες.
Υπάρχουν και πολλά θετικά όπως ο τρόπος ζωής στα Χανιά, στα χωριά ειδικά, οι άνθρωποι που συναντάς εκεί, η μουσική. Είναι πράγματα που σου μένουν χρόνια μετά γιατί είναι πιο αυθεντικά» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα