Μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διάφορες χρόνιες, μη μεταδοτικές, ασθένειες αντιμετωπίζουν όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες (καταναλώνοντας όσπρια, φρούτα και λαχανικά) και δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ είναι γενικά πιο υγιείς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αναδημοσιεύει η ΕΡΤ.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν, του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από όλες τις διαθέσιμες έρευνες (243 συνολικά) που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά.
Από τη νέα μελέτη φάνηκε ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μείωση κατά 15% ως 30% του κινδύνου για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τις περιπτώσεις όσων τρώνε μικρές ποσότητες διαιτητικών ινών.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε επίσης ότι, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16% ως 24% του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όσοι προτιμούν τη συγκεκριμένη, υγιεινή διατροφή έχουν μικρότερο σωματικό βάρος και εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης.