Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

“Φίλιππος και Αλέξανδρος” το 14ο βιβλίο του Γιάννη Φατσέα (vid)

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου της Ενορίας Νεροκούρου Χανίων παρουσιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το 14ο βιβλίο του 90χρονου λαϊκού συγγραφέα και π. προέδρου της Κοινότητας Νεροκούρου Γιάννη Φατσέα.

H εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος” και για την πλούσια κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα του 90χρονου Γιάννη Φατσέα, αναφέρθηκαν οι παρουσιάστριες του βιβλίου, Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη πρόεδρος της Αδελφότητας, Ηλέκτρα Μαράκη – Τσίκα, μέλος του Δ.Σ. και η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρία Μαράκη – Περάκη.
Οπως είπε η κα Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη: «αγαπημένε μας μπάρμπα Γιάννη Φατσέα, δικέ μας ακούραστε “Μακρυγιάννη”, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την αξιοθαύμαστη και πολύχρονη συγγραφική και όχι μόνο προσφορά σας καθόσον είσαστε ένας “εργάτης” της παράδοσης με εξαίρετο ήθος, φωτισμένο πνεύμα και αξιοπρέπεια. Μεταξύ άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων σας κατορθώσατε να ενώσετε με αμοιβαίους άρρηκτους δεσμούς φιλίας την Κρήτη με την Μάνη οι οποίοι θα συνεχιστούν και στο μέλλον τιμώντας έτσι την μνήμη των αγωνιστών Κρητών και Μανιατών που έπεσαν  για την ελευθερία της πατρίδας μας στην ορεινή περιοχή Αγριμοκέρατου Ασή Γωνιάς».
Από μεριάς της η Ηλέκτρα Τσίκα – Μαράκη επαινώντας τον Γιάννη Φατσέα για την δημιουργική συγγραφική του πορεία, άρχισε με το αρχαίο ρητό, «όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν… Κι εσείς μπάρμπα Γιάννη με το καινούργιο βιβλίο σας αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι είσαστε γνώστης της ιστορίας κι ένα ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου που προσφέρει σαν αντίδωρο τον μόχθο, το πόνημα του, τις γνώσεις του σε όλους εμάς», για να συνεχίσει διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο.
Η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρία Μαράκη υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα πόνημα με την κυριολεξία του όρου που αποτελείται από 3.200 δεκαπεντασύλλαβους στίχους γραμμένους σε δίστιχα. Η επιλογή της ποιητικής έκφρασης του δημιουργού μέσω του δεκαπεντασύλλαβου στίχου δεν είναι τυχαία, αφού ο συγγραφέας από μικρός λάτρεψε τα ριζίτικα, τις μαντινάδες και τον Ερωτόκριτο και επομένως και το δεκαπεντασύλλαβο στίχο, το κατ’ εξοχήν μέτρο μέτρο της δημοτικής ποίησης που χρησιμοποίησε ο λαός μας στη μακροχρόνια νεοελληνική πορεία του για να αποδώσει τα κατορθώματα των ηρώων του και να εκφράσει τους καημούς και τα πάθη του. Ταιριάζει ακόμα στο θέμα του βιβλίου στο οποίο ο συγγραφέας ως αρχαίος
Ραψωδός υμνεί το ηρωικό ιδεώδες της φυλής μας μέσα από τα έπη των δύο βασιλιάδων, χωρίς να ξεφεύγει από τα ιστορικά γεγονότα».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Για τον συγγραφέα Γιάννη Φατσέα μίλησαν ακόμα ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος ο οποίος του απένειμε και τιμητική πλακέτα, ο Δημήτριος Μαυροειδόγκονας προεδρεύων στο Σώμα Απόδοσης Τιμών των Μανιατών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γύπαρης, ο Γεώργιος Κουκλάκης, αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και  ο Δημοσθένης Μαλαξιανάκης, πρόεδρος του συλλόγου ριζίτικου τραγουδιού “Ετεοκρήτες”.
Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος συγκίνησε με τα λόγια του όλους τους παρευρισκόμενους, τους οποίους αποκάλεσε «αδέρφια μας Κρητικοί», για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας τα εξής: «Οι αιώνιοι δεσμοί που ενώνουν την Κρήτη με τη Μάνη ισχυροποιούνται χρόνο με το χρόνο και εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν αποφασιστικά σε αυτό. Ένας από τους πιο ισχυρούς κρίκους της ιστορικής αλυσίδας που μας δένει είναι η εμβληματική μορφή του μπάρμπα Γιάννη Φατσέα, ενός ανθρώπου συμβόλου  άρρηκτης σχέσης Κρήτης και Μάνης. Αφορμή της σημερινής μας συνάντησης είναι η παρουσίαση του 14ου κατά σειρά βιβλίου του με τίτλο “ Φίλιππος και Αλέξανδρος Έλληνες Μακεδόνες”…. Ο μπάρμπα Γιάννης με το έργο του φωτίζει τον δρόμο τον δικό μας και των κατοπινών γενιών. Μπάρμπα Γιάννη, το ξέρεις ότι έχεις μια δεύτερη πατρίδα που πάντα σε τιμά και σε περιμένει όπως κάθε άνθρωπο της αξίας. Κάθε Μανιάτικο σπίτι είναι ανοιχτό για σένα και σε περιμένουμε πάντα» για να καταλήξει προσφέροντας του τιμητική πλάκα, λέγοντας «τιμής ένεκεν στον Ιωάννη Φατσέα, τον δημιουργό της αδελφικής σχέσης Κρητών και Μανιατών που μας πλημμύρισε με συναισθήματα αγάπης και φιλίας τα οποία  απηχούν το άρωμα της ιστορίας».
Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Διγαλάκης επεφύλαξε κατά την διάρκεια της ομιλίας του μια μεγάλη έκπληξη για τον λαϊκό συγγραφέα και παλιό αυτοδιοικητικό Γιάννη Φατσέα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι «είσαι ένα φωτεινό παράδειγμα και συνεννοήθηκα με τον βουλευτή Λακωνίας τον αγαπητό Θανάση Δαβάκη να σε καλέσουμε  στον πρόεδρο της βουλής για να παραδώσεις όλο σου το έργο και να μπει στη βιβλιοθήκη της».
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι «κι εμείς σαν περιφερειακή ενότητα σου χρωστάμε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο άμεσο μέλλον».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος καταγόμενος από την Ασή Γωνιά Κώστας Γύπαρης λέγοντας: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το ανεκτίμητο προνόμιο να αγαπιούνται, να τους αναγνωρίζουμε, να τους εκτιμούμε και να τους τιμούμε και να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο αγαπητός σε όλους μας ο μπάρμπα Γιάννη ο Φατσέας, ο δικός μας άνθρωπος».
Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Γεώργιος Κουκλάκης σημείωσε ότι είχε την χαρά και την ευλογία του Θεού να γνωρίσει τον κ. Φατσέα, ενώ ο Δημοσθένης Μαλαξιανάκης, πρόεδρος του συλλόγου ριζίτικου τραγουδιού “Ετεοκρήτες, υπογράμμισε ότι «ο μπάρμπα Γιάννης ήταν επί σειρά ετών ενεργό μέλος της χορωδίας του συλλόγου των Ετεοκρητών και τώρα με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του απονέμεται δικαίως ο τίτλος του επίτιμου προέδρου του συλλόγου».

Η εκδήλωση τελείωσε με πλουσιοπάροχο κέρασμα διαφόρων γλυκών και ποτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα