Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Φιλαναγνωσία τον καιρό της τηλεκπαίδευσης

με τη συγγραφέα κα Αργυρώ Μουντάκη! (ΣΤ1 Δημοτ. Σχ. Βαμβακόπουλου)

Στον απόηχο της Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 του Απρίλη) και στα πλαίσια των επαφών μας με συγγραφείς παιδικών βιβλίων, επισκέφθηκε την ηλεκτρονική μας τάξη (ΣΤ1 του Δημοτ. Σχ. Βαμβακόπουλου) η συντοπίτισσά μας συγγραφέας Αργυρώ Μουντάκη. (Είχαν προηγηθεί, το φθινόπωρο, ο Κος Πάνος Χριστοδούλου και ο Κος Παναγιωτάκης Γιώργος, πολυγραφότατοι και αξιόλογοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων).

Aφορμή ήταν τα δύο βιβλία της για παιδιά άνω των 9 ετών, «Το κορίτσι του Πέτρου» και το «Στοιχειωμένο σπίτι». Το κλίμα στη δίωρη επαφή μας, παρά την ψυχρή απόσταση των οθονών, αλλά και την αληθινή μας απόσταση, μιας κι επικοινωνήσαμε με το Βέλγιο όπου μένει η συγγραφέας, ήταν κάτι παραπάνω από θερμό και οικείο. Γελάσαμε, είπαμε ιστορίες, ταξιδέψαμε, ανταλλάξαμε γνώμες, αντιμετωπίσαμε διλήμματα, δείξαμε τις δουλειές μας και κλείσαμε τις οθόνες με την υπόσχεση να βρεθούμε και Διά Ζώσης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αρχικά θελήσαμε να γνωρίσουμε τον άνθρωπο Αργυρώ Μουντάκη μέσα από παιχνίδι διλημμάτων. Ο Αντώνης Λ., ο Μιχάλης Π., η Ειρήνη Κ., η Εύη Π., ο Αντώνης Μπ., η Μαρία Α., ο Γιάννης Α., ο Γιώργος Μπ. Και η Στέλα Ντ. έβαλαν στη συγγραφέα διλήμματα του τύπου: Λαφονήσι ή Φαλάσσαρνα; Κρέπα ή βάφλες; Αλμυρό ή γλυκό; Παραδοσιακά ψώνια ή online ψώνια; Πατινάζ ή εξερεύνηση; Τραίνο ή λεωφορείο; Βουνό ή θάλασσα; Καφές ή τσάι; Γάτες ή σκύλοι; Ακολούθησαν κι ερωτήσεις: Ποια διπλανή σας θυμάστε από το Δημοτικό; Πού θα ταξιδεύατε; Τι θα γίνουν τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν; Θυμάστε ζαβολιές απ’ τα παιδικά σας χρόνια; κ.ά. Για να πάρουν τη σκυτάλη η Στεργία Π., η Ηλιάνα Μ., η Χρυσούλα Π., ο Βασίλης Σ., ο Γιώργος Ντ., η Παναγιώτα Ντ., η Ξένια Α., η Ελπίδα Τζ., η Άννα Μ. και ο Νικόλας Π. και να ρωτήσουν για τη συγγραφέα Κα Μουντάκη, τα βιβλία της και τους ήρωές της: Τι γνώμη έχετε για το Μπούλινγκ; Πόσο χρόνο σάς παίρνει ένα βιβλίο; Θα σας ενδιέφερε ν’ ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος συγγραφής π.χ. ποίηση ή σενάριο;

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο από τα βιβλία σας; Κάνετε έρευνα πάντα, όπως στο «Στοιχειωμένο σπίτι», πριν από ένα βιβλίο; Έχετε εμπειρίες από στοιχειωμένους πύργους και σπίτια; Θα γράφατε κάτι ανάλογο για τα Χανιά; Ποια ήταν η αφορμή και η έμπνευσή σας στα δύο τελευταία σας βιβλία; Ποιες ιστορίες σάς ενδιαφέρουν για να γίνουν βιβλία;

Και η συγγραφέας μάς απαντούσε, ακούραστα, με χιούμορ βάζοντας κι αυτή διλήμματα αστεία, αλλά και σοβαρά. Μας ταξίδεψε στο Περού, στα στοιχειωμένα σπίτια του Βόλου, στις τάξεις που έκανε μάθημα και της λείπουν, στα παιδικά της χρόνια και στο παρελθόν, στο σπίτι του Μάνου Κατράκη στο Καστέλι, στο Μουσείο Μπενάκη και στην ιστορία του ιδρυτή του, στα παιδικά της καλοκαίρια στον Μπάλο, αλλά και στ’ αξιοθέατα του Βελγίου. Τα υπέροχα βιβλία που έχει γράψει τα είδαμε με φόντο τοπία από το Βέλγιο. Ιδιαίτερη κουβέντα κάναμε για το «Στοιχειωμένο σπίτι», το οποίο περιλαμβάνει πολλές ιστορικές αναφορές και στοιχεία, με υλικό προσιτό, από την τοπική ιστορία του Βόλου, κατάλληλα πλεγμένο με αναζήτηση και ανατροπές για την ηλικία των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και πάνω.

Και τα Χανιά μας μπορεί ν’ αποτελέσουν έμπνευση για τη συγγραφέα μας, όπως μας είπε και ιδιαίτερα οι ιστορίες της Εβραϊκής κοινότητας. Σειρά είχε το ενδιαφέρον βιβλίο της, «Το κορίτσι του Πέτρου» με την πολύ όμορφη εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα, ανταλλάξαμε απόψεις για τον σχολικό εκφοβισμό, όπου διαπίστωσαν οι μαθητές ότι δεν υφίσταται στο Δημοτικό σχολείο κι είναι πολύ άδικο να συμβαίνει, αφού τα παιδιά καταλαβαίνουν μία γλώσσα κι επικοινωνούν σ’ αυτή… στη γλώσσα του παιχνιδιού!!!!

Της δείξαμε αναρτήσεις που κάναμε στο padlet για τα βιβλία και σποτάκια μας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Πώς πέρασαν οι 2 ώρες με την Κα Αργυρώ Μουντάκη, δεν καταλάβαμε εκείνη την Πέμπτη το μεσημέρι (8 του Απρίλη). Ήρθε για να δώσει άλλο χρώμα στην τηλεκπαίδευση, που τόσο μας έχει κουράσει και να μας ανοίξει νέους φιλαναγνωστικούς ορίζοντες!!!

Σας ευχαριστούμε πολύ Κα Αργυρώ!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες