Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Χρυσός Αλέξανδρος” στον Σταύρο Ψυλλάκη

Με το βραβείο του “Χρυσού Αλέξανδρου” θα τιμήσει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Χανιώτη σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη και τον Αυστριακό Νικολάους Γκεϊρχάλτερ. Παράλληλα, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στο έργο των δύο δημιουργών με την προβολή ταινιών τους.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή τιμή – επιβράβευση για τον Χανιώτη σκηνοθέτη το έργο του οποίου ξεχωρίζει για την ανθρωπιά και την ευαισθησία του.
Στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ για τους δύο τιμώμενους δημιουργούς αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δύο ξεχωριστοί δημιουργοί που αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο θα συναντηθούν φέτος στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα από δύο συναρπαστικά αφιερώματα. Ο ένας είναι από την Ελλάδα, ο άλλος από την Αυστρία, ωστόσο και οι δύο εξερευνούν την αλήθεια, τα όρια και τις αθέατες όψεις του κόσμου μας. Το αφιέρωμα στον αγαπημένο ντοκιμαντερίστα Σταύρο Ψυλλάκη αποκαλύπτει ιστορίες διπλανών μας ανθρώπων που συχνά ζουν και βιώνουν οριακές καταστάσεις, ενώ οι ταινίες του ριζοσπαστικού δημιουργού Νικολάους Γκεϊρχάλτερ σκιαγραφούν την καταστροφική επιθυμία του ανθρώπου να θέσει υπό έλεγχο τον πλανήτη. Το Φεστιβάλ τιμά και τους δύο δημιουργούς με “Χρυσό Αλέξανδρο”».
Ειδικότερα για τον Σταύρο Ψυλλάκη το Φεστιβάλ σημειώνει ότι πρόκειται για «μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές του ελληνικού ντοκιμαντέρ»: «Οι ταινίες του, βαθιά ανθρώπινα υπαρξιακά δοκίμια, παρατηρούν τον κόσμο που μας περιβάλλει και εξερευνούν  τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών του. Ο σκηνοθέτης, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους “ήρωές” του, παρατηρεί και προσεγγίζει με διεισδυτική ματιά το θέμα του και αναδεικνύει τις κρυμμένες αλήθειες τους, φτιάχνοντας παράλληλα ένα μοναδικό πορτρέτο της σύγχρονης Ελλάδας».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος που θα γίνει στον Σταύρο Ψυλλάκη θα προβληθούν δέκα ντοκιμαντέρ του (“Οφειλή”, “Η φωτογραφία μου”, “Για χωρίς λόγους”, “Ολυμπία”, “Μικρές ιστορίες Ρομά”, “Το δίλημμα”, “Μεταξά, ακούγοντας τον χρόνο”, “Μυλωνογιάννη 120”, “Άλλος δρόμος δεν υπήρχε”, “Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν”).

Ο Σταύρος Ψυλλάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, θα συνομιλήσει με το κοινό στις προβολές των ταινιών του, ενώ θα συμμετάσχει και σε μια ανοιχτή συζήτηση, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα