Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Ευρωβαρόμετρο για τα εμβόλια

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι αμφισβητούνται με δριμύ τρόπο από ένα τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι πολλές είναι οι συνωμοσιολογίες που έχουν εκφραστεί από την αρχή που έγινε λόγος για την χρησιμότητά τους κατά της CoViD 19 και αφού προηγουμένως είχαν εκφραστεί πολλοί φόβοι για τον πληθυσμό που ουσιαστικά παρέμενε χωρίς προστασία, εντούτοις για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρούνται μεγάλης σημασίας από την στιγμή που και πολλές ζωές διασώθηκαν και τα συμπτώματα του ιού είναι πιο ελαφριά σε όσους νοσούν και που είναι εμβολιασμένοι.

Όπως θα δούμε και παρακάτω οι ευρωπαίοι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν συμμερίζονται τους φόβους κάποιων για τις παρενέργειες των εμβολίων ούτε αισθάνονται πως χρησιμεύουν ως πειραματόζωα όπως ισχυρίζονται κάποιοι που δεν συμμερίζονται την ορθή αντιμετώπιση της πανδημίας με τα μέχρι τώρα εμβόλια. Υπάρχει εντούτοις όπως θα δούμε από τα στοιχεία και μεγάλος σκεπτικισμός για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των εμβολίων.

Οι ευρωπαίοι όμως στην πλειοψηφία τους φαίνεται να έχουν πειστεί από την μεγάλη καμπάνια που έχει γίνει εδώ και περίπου ένα χρόνο και κάτι για την αναγκαιότητα αλλά πάνω απ΄όλα την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων.

Μάλιστα η εμπιστοσύνη αυτή εκφράζεται μετά από την ανάγκη επανάληψης των εμβολιασμών σε δόσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αναμνηστικής δόσης. Βέβαια και η πολεμική κατά των εμβολίων έχει αυξηθεί λόγω των δόσεων αυτών, που έδωσαν πάτημα σε όσους τα αμφισβητούν και κάνουν λόγο για μη επιτυχημένη και ολοκληρωμένη έρευνα για την ασφάλειά τους ακριβώς γιατί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αυτούς, δεν έχει βρεθεί εμβόλιο που να χορηγείται εφάπαξ και με 100% αποτελεσματικότητα.

Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη καθώς και μεγάλη αποτελεσματικότητα υπάρχει και από τις έρευνες έχει γίνει σαφές από τους πιο επίσημους οργανισμούς, όπως τον Π.Ο.Υ και τον Ε.Μ.Α, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με λίγες και κατ΄εξαίρεση παρενέργειες.

Με αυτά τα δεδομένα, η έρευνα για καλύτερα εμβόλια συνεχίζεται όπως και για τα φάρμακα.

Ας δούμε όμως τι απαντούν συγκεκριμένα οι ευρωπαίοι στο προαναφερόμενο ευρωβαρόμετρο.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, λοιπόν, είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τον ρόλο της ΕΕ στη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 και έχουν θετική στάση έναντι των εμβολίων, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις που εντοπίστηκαν στην πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Φεβρουαρίου 2022, περισσότεροι από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (71%) πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στη χώρα τους.

Επιπλέον, το 53% (+6%) είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που η ΕΕ διαχειρίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού, ενώ το 38% (-7%) δεν είναι ικανοποιημένο.

Σε εθνικό επίπεδο, το 48% των Ευρωπαίων πολιτών είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο η εθνική κυβέρνησή τους έχει διαχειριστεί τον εμβολιασμό. Η μεγάλη πλειονότητα (77%) πιστεύει ότι «συνολικά, τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των δυνητικών κινδύνων», το 74% πιστεύει ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται στην ΕΕ είναι ασφαλή και το 71% θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η πανδημία.

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (70%) πιστεύουν ότι, για να δοθεί τέλος στην πανδημία, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν όλες οι χώρες του κόσμου πρόσβαση σε εμβόλια.

Ωστόσο, το 55% εξακολουθεί να φοβάται ότι τα εμβόλια θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε ακόμη (-7% σε σχέση με το 2021).

Τέλος, το 44% (-7%) των Ευρωπαίων θα ήθελαν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ το 42% (-3%) θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς αναπτύσσονται, δοκιμάζονται και εγκρίνονται τα εμβόλια.

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί παραμένουν η πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφοριών (62%), ακολουθούμενοι από τις εθνικές υγειονομικές αρχές (49%).

«Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των πινάκων, η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα είναι 83%, έναντι 86% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Έλληνες, ωστόσο, εμφανίζονται να αμφισβητούν σε πολύ υψηλό ποσοστό (90%) την ασφάλεια των εμβολίων, εκτιμώντας πως δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά (72% το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό). Τα ποσοστά αφορούν όσους δεν έχουν λάβει το εμβόλιο.

Το 69% των Ελλήνων που δεν έχουν εμβολιαστεί θεωρούν πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό (54% το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό). Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το ότι οι Έλληνες έχουν χαμηλότερο ποσοστό πολιτών οι οποίοι δεν πιστεύουν γενικά στον εμβολιασμό (14%, έναντι 18%).»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα