Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τις ανθρωπιστικές κρίσεις

Καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευσή της να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, εγκρίνοντας τον αρχικό ετήσιο ανθρωπιστικό προϋπολογισμό ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023.
Το ποσό αυτό αρχικά δείχνει μεγάλο, εντούτοις η παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση σε πολλά μέρη του κόσμου, απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερες προσπάθειες αλλά πάνω απ΄όλα την γενναία οικονομική βοήθεια για να στηριχθούν οικονομικά οι άνθρωποι που υποφέρουν.
Με δεδομένα μάλιστα ότι οι ανάγκες των ανθρώπων θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα καθώς δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες εστίες κρίσης.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ το 2023 θα διατεθεί ως εξής:
207,8 εκατ. ευρώ θα πάνε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Γειτονία για την αντιμετώπιση κυρίως των συνεπειών του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και για τη χρηματοδότηση έργων για τις τρέχουσες ανάγκες στα Δυτικά Βαλκάνια, τον Καύκασο και τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης στην Τουρκία.
181,5 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν όσους πλήττονται από τις συγκρούσεις, την ανασφάλεια, τον αναγκαστικό εκτοπισμό και τους κλιματικούς κλυδωνισμούς στο Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Μαυριτανία και Νίγηρας), την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ (Τσαντ, Καμερούν και Νιγηρία), που έχουν ως αποτέλεσμα εκτοπισμούς μεγάλης κλίμακας, διαταραχή των μέσων διαβίωσης και έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.
330,7 εκατ. ευρώ διατίθενται σε προγράμματα στην Ανατολική και Νότια Αφρική για την αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων που πλήττονται από μακροχρόνιες συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και των εκτοπισμένων από την κλιματική αλλαγή και τις ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, την Ουγκάντα και το Κέρας της Αφρικής (Τζιμπουτί, Αιθιοπία και Κένυα).
382,2 εκατ. ευρώ από την ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ θα διατεθούν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης περιφερειακής κρίσης στην Υεμένη, τη Συρία και τις γειτονικές της χώρες, καθώς και την κρίσιμη κατάσταση των προσφύγων της Σαχάρα.
237 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια θα βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Στην Ασία, η χρηματοδότηση θα αντιμετωπίσει την κρίση στο Αφγανιστάν και την κρίση των Ροχίνγκια (Μπαγκλαντές και Μιανμάρ), καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η ΕΕ θα συνεχίσει τη στήριξή της για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Βενεζουέλα, τις ανθρωπιστικές συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων στην Κολομβία, καθώς και τη διάχυτη βία στην Αϊτή, την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό.
141,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση αιφνίδιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης το 2023.
122 εκατ. ευρώ προορίζονται για απρόβλεπτες ανθρωπιστικές κρίσεις που μπορεί να προκύψουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
108,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για οριζόντιες δραστηριότητες, καινοτόμα έργα και πρωτοβουλίες πολιτικής.
Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ευπάθεια των κοινοτήτων σε ανθρωπιστικές κρίσεις, η χρηματοδότηση θα αφορά επίσης εκείνες τις χώρες που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές για την καλύτερη προετοιμασία για διάφορους φυσικούς κινδύνους, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και κυκλώνες.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια από το 1992 σε περισσότερες από 110 χώρες, φτάνοντας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η βοήθεια της ΕΕ παρέχεται μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων-εταίρων, όπως ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του ΟΗΕ) και εξειδικευμένοι οργανισμοί στα κράτη μέλη.
Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ μέσω του παγκόσμιου δικτύου ανθρωπιστικών εμπειρογνωμόνων της και έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση δαπανάται σωστά.
Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία προτείνει να ενισχυθεί ο παγκόσμιος ανθρωπιστικός αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημαντικά αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες που επιδεινώνονται από την πανδημία COVID-19. Η ανακοίνωση προτείνει μια σειρά βασικών δράσεων για την επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με τη διεύρυνση της βάσης των πόρων, τη στήριξη ενός καλύτερου ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των κρίσεων μέσω μιας προσέγγισης “Ομάδα Ευρώπη”. Επισημαίνει μια νέα εστίαση στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) και θέτει επίσης ως στόχο την αντιμετώπιση των δραματικών ανθρωπιστικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα