Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Ευρωπαϊκές συζητήσεις: Ο επαρχιακός Τύπος στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

■ ∆ηµήτρης Τσιόδρας και Γιάννης Μανιάτης συνοµιλούν µε τον “Χρόνο” Κοζάνης, τo “Trikala Voice” και τα “Χανιώτικα νέα”

 

Ένας νέος κύκλος συζητήσεων-συνεντεύξεων για την Ευρώπη ξεκινά ταυτόχρονα µε τη νέα περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου σε σύµπραξη τριών περιφερειακών µέσων ενηµέρωσης. Η εφηµερίδα ”Ο Χρόνος” της Κοζάνης, η εφηµερίδα ”Χανιώτικα Νέα” και το ”Trikala Voice” ενώνουν τις δυνάµεις τους και φέρνουν στο προσκήνιο σηµαντικά θέµατα που απασχολούν την Ευρώπη και έχουν άµεσο αντίκτυπο στη χώρα µας και δη στην ελληνική περιφέρεια.

Στο πρώτο επεισόδιο, οι Σωκράτης Μουτίδης, αρχισυντάκτης του ”Χ”, Βασίλης Αλεξίου, ιδιοκτήτης του Trikala Voice και Παρασκευάς Περάκης, διευθυντής των ”Χ.ν.” συνοµιλούν µε τους ευρωβουλευτές ∆ηµήτρη Τσιόδρα (Ν∆) και Γιάννη Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ-Κίνηµα Αλλαγής) για το µεταναστευτικό και την πράσινη µετάβαση, ενώ σχολιάζουν την επιλογή του χαρτοφυλακίου των µεταφορών για τον νέο Έλληνα Επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα.

• Π. Περάκης: Θέµα των ηµερών δεν είναι άλλο από την απόφαση της Γερµανίας για κλείσιµο των συνόρων, γεγονός που δηµιουργεί νέα δεδοµένα για τη διαχείριση των µεταναστευτικών ροών στη χώρα και ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως η Κρήτη. Πώς µπορούµε να διαχειριστούµε αυτή τη νέα πραγµατικότητα ως χώρα, αλλά και πως η ΕΕ αντιµετωπίζει µια απόφαση που αµφισβητεί προηγούµενες συλλογικές αποφάσεις;

∆ηµήτρης Τσιόδρας: Ως χώρα αντιµετωπίζουµε το µεταναστευτικό εδώ και πολλά χρόνια και είναι ολοφάνερο ότι δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί µε µονοµερείς ενέργειες.

Το ποιος µπαίνει στην Ευρώπη πρέπει να είναι θέµα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι των διακινητών που στέλνουν καραβιές ανθρώπων που αναζητούν µια καλύτερη ζωή. Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη µεταξύ των χωρών, κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα. Αλλά να δούµε και το ζήτηµα των επιστροφών.

Έχει η Ευρώπη τη δυνατότητα µε συµφωνίες µε τρίτες χώρες να φροντίσει το θέµα της επιστροφής

τους;

Σίγουρα η λύση δεν είναι το κλείσιµο των χερσαίων συνό- ρων και σε καµία περίπτωση η αµφισβήτηση µιας τόσο µεγάλης ευρωπαϊκής κατάκτησης όπως η Ζώνη Σένγκεν.

Οι χώρες υποδοχής είµαστε σε µια συνεργασία µεταξύ µας, ώστε να κάνουµε από κοινού κάποια πράγµατα.

Γιάννης Μανιάτης: Η απόφαση αυτή πάρθηκε µε σαφή επιρροή από την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Λυπάµαι, αλλά πολλές χώρες παίρνουν τέτοιες αποφάσεις υπό το βάρος των πολιτικών αποτελεσµάτων όταν έχουν εκλογές. Το ζήτηµα θίγει κυρίως τις χώρες του Νότου. Πρέπει να αντιµετωπιστεί µε αλληλεγγύη και οµοφωνία. Εµείς στην Ελλάδα τα έχουµε δει όλα. Το τελευταίο καιρό αυτό που ζήσαµε, το ζει η Μάλτα, η Ιταλία και εν µέρει και η Κύπρος.

• Βασίλης Αλεξίου: Τι Ευρώπη θέλουµε;

Γιάννης Μανιάτης: Η Ευρώπη σε αντίθεση µε ΗΠΑ και Κίνα ακολουθεί µια αυτοκτονική πολιτική περιορισµού των δηµόσιων δαπανών.

Η λύση είναι αυτή που προτείνει ο Ντράγκι σε όλα τα θέµατα, αµυντική βιοµηχανία, κοινωνικό κράτος κλπ.

Πρέπει να πάµε σε ενιαίους δανεισµούς και να ανοίξουµε περιθώριο επενδύσεων της τάξεως των 700-800 δις εκ. ευρώ. Η Ευρώπη ή θα επενδύσει ή δεν θα επιβιώσει. Θα πρέπει ή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Τεχνητής Νοηµοσύνης, της άµυνας και της αντα- γωνιστικής οικονοµίας ή θα βιώνει αυτό που λέει ο Ντράγκι slow agony.

Ή θα κάνουµε µεγάλα µεταρρυθµιστικά βήµατα ή θα έχου- µε µια µίζερη Ευρώπη που δεν αντιµετωπίζει τα µεγάλα ζητήµατα.

∆ηµήτρης Τσιόδρας: Ο Ντράγκι κάνει συγκεκριµένες προτάσεις για το πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήµατα. Αυτό σηµαίνει δηµόσιε επενδύσεις, κινητοποίηση ιδιωτικών χρηµάτων, δηλαδή µια πολύ µεγάλη µεταρρύθµιση, ώστε να σταµατήσουµε να µένουµε πίσω. Το ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται συναινέσεις.

• Βασίλης Αλεξίου: Υπάρχει πεδίο συνεννόησης για το πώς πρέπει να βαδίσουµε;

∆ηµήτρης Τσιόδρας: Σε πάρα πολλά πεδία υπάρχουν σηµεία σύγκλισης. Αυτές οι συνεννοήσεις επιτυγχάνονται και σε πολλές περιστάσεις το είδαµε.

Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες ευρωβουλευτές, πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές, πάνω από όλα βάζουµε το συµφέρον της χώρας.

• Π. Περάκης: Το θέµα της πράσινης µετάβασης απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας, από την Κοζάνη έως την Κρήτη. Υπάρχουν, ωστόσο, και αρκετές αντιδράσεις από πλευράς τοπικών κοινωνιών. Είναι λάθος ο σχεδιασµός, υπάρχει έλλειµµα ενηµέρωσης ή υπάρχουν αντιφάσεις στον τρόπο που γίνεται η συζήτηση;

Γιάννης Μανιάτης: Ανοίγετε ένα τεράστιο θέµα. Υπάρχει το περιβόητο φαινόµενο «όχι στη δική µου αυλή». ∆ηλαδή ναι σε όλα, αλλά µακριά από το χωριό µου. Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόµενο. Αντίστοιχα έχουµε τέτοια φαινόµενα σε Ολλανδία, Γερµανία κ.λπ. Πρέπει να δούµε πώς θα πείσουµε τις κοινωνίες ότι πρέπει να προχωρήσουµε µε έναν άλλο τρόπο. Έχει γίνει τεράστιο λάθος από την κυβέρνηση.

Αν οι τοπικές κοινωνίες δεν συµφωνούν µε µια επένδυση, δεν πρόκειται να γίνει η επένδυση.

Χρειάζεσαι σύµµαχό σου την τοπική κοινωνία. Από ένα σηµείο και µετά οι τοπικές κοινωνίες παρότι καταλαβαίνουν ότι είναι µια ενάρετη πορεία έχουν τα συµφέροντά τους. Αν η κοινωνία δεν πάρει µέρισµα από την επένδυση και τα οφέλη που έχει η κυβέρνηση και ο επενδυτής δεν πρόκειται να αποδεχθεί τίποτα.

Πρέπει κοινωνίες να αισθάνονται συµµέτοχες, συνεπενδυτές. Η πράσινη µετάβαση έχει δύο χαρακτηριστικά: το ένα είναι ο ηλεκτρικός χώρος να δοθεί και στους µικρούς επενδυτές (ενεργειακές κοινότητας) και δεύτερο όταν γίνεται µια επένδυση θέλουµε τεκµηρίωση και πει θώ, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να βλέπουν τι θα κερδίσουν.

∆ηµήτρης Τσιόδρας: Έχουµε κάνει άλµατα. Αυτό πρέπει να έχει αντανάκλαση και στους καταναλωτές. Προχωράµε σε αυτά τα ζητήµατα. Το ζήτηµα των δικτύων είναι µεγάλο. Χρειάζεται µεγάλες επενδύσεις για να µεγαλώσει το δίκτυο και να µπαίνουν και οι το πικοί παραγωγοί. Έχουµε πολλή δουλειά πάνω σε αυτό τον τοµέα.

• Σωκράτης Μουτίδης: Το µεγαλύτερο παράπονο των κατοίκων της ∆υτικής Μακεδονίας ήταν η απουσία διαβούλευσης στο µεγαλύτερο project για την περιοχή και αυτό είναι η ενεργειακή µετάβαση. Είναι δικαιολογηµένες οι αντιδράσεις;

∆ηµήτρης Τσιόδρας: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει έρθει πολλές φορές στην περιοχή σας. Ο κ. Μουσουρούλης που ανέλαβε το σχέδιο ήρθε, επίσης, πολλές φορές. Η µετάβαση από το λιγνίτη στις ανανεώσιµες ήταν µονόδροµος. Ως εκ τούτου το να προχωρήσει στις ανανεώσιµες ήταν απαραίτητο. Πολλά προγράµµατα για τη ∆υτική Μακεδονία έχουν προχωρήσει, αλλά και πολλά έχουν µείνει πίσω. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Άλλο να υπάρχει πρόγραµµα στα χαρτιά και άλλο να προχωράει. Είναι ζητήµατα που έχουµε µπροστά µας.

• Βασίλης Αλεξίου: Ένα σχόλιο για χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου

∆ηµήτρης Τσιόδρας: Όλα αυτά είναι ζητήµατα που θα απασχολήσουν πολύ.

Το ζήτηµα της διασυνδεσιµότητας είναι στον πυ ρήνα της συζήτησης. Είναι, λοιπόν, ένα χαρτοφυλάκιο εξαιρετικά σηµαντικό.

Γιάννης Μανιάτης: Πρακτικά στην Ελλάδα τα µεγάλα θέµατα των οδικών αξόνων τα έχουµε λύσει εδώ και 10 χρόνια. Το σιδηροδροµικό είναι ένα τεράστιο θέµα και νοµίζω ο νέος Έλληνας

Επίτροπος θα πρέπει να το δει µε ενδιαφέρον, όπως και το ζήτηµα της ναυτιλίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα