Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Ευοίωνες προοπτικές στο θέμα ανάδειξης του λόφου Καστέλι

» Ικανοποίηση δημάρχων, θεσμικών, και φορέων για τις προθέσεις
του πρωθυπουργού

Ευοίωνες προοπτικές για την ανάδειξη του λόφου Καστέλι γεννιούνται τα τελευταία 24ωρα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα “Χ.ν.” για τις προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα σχέδια ξενοδοχοποίησης. Αυτή η άποψη άλλωστε, φαίνεται να διαγράφεται οριστικά από το δημόσιο διάλογο στα Χανιά, γεγονός που αποτυπώνεται και στις παρεμβάσεις δημάρχων, αυτοδιοικητικών και φορέων.

Μετά τις παρεμβάσεις του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή και του δημάρχου Αποκορώνου κ. Κουκιανάκη, τα “Χανιώτικα νέα” έθεσαν χθες το ζήτημα στους δημάρχους του νομού, στους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και σε εκπροσώπους φορέων, ζητώντας τη γνώμη τους για την εξέλιξη των πραγμάτων και τη στάση του πρωθυπουργού.
Στο ζήτημα δεν θέλησε να τοποθετηθεί ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης.

 

Δήμαρχοι του νομού Χανίων

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

 

«Τα κτήρια του λόφου Καστέλι έχουν ιδιαίτερη σημασία και ιστορική και πολιτιστική. Θεωρώ ότι θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να υπήρχαν οι αντίστοιχες κινήσεις και δράσεις από τους τοπικούς φορείς προκειμένου -ακόμα και όταν το Πολυτεχνείο αποφάσισε την αξιοποίηση τους- να είχε γίνει από τότε η παρέμβαση και να μην φτάνουμε στο σημείο να κινητοποιούμαστε μετά την λήξη της κατάληψης. Αυτό δείχνει ότι έχουμε καθυστερημένα αντανακλαστικά. Στην παρούσα πλέον κατάσταση εμείς θα στοιχηθούμε με την άποψη του Δήμου Χανίων και θα πρόσθετα ότι θα μπορούσε να εμπλουτιστεί ώστε να εμπεριέχει και την εκπαίδευση και την καινοτομία ώστε η σημαντική αυτή κληρονομιά να αναδεικνύεται από την επανάχρηση των κτηρίων αυτών» ήταν η δήλωση του δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη στα “Χανιώτικα νέα”.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

 

«Πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη βούληση του Χανιώτη πρωθυπουργού να αποτρέψει την επιχειρούμενη αλλοίωση των ιστορικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι και για αυτή την πρωτοβουλία τον ευχαριστούμε και τον συγχαίρουμε» επισήμανε στα “Χ.ν.”, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

 

«Δεν συμφωνούμε με την κατάληψη, δεν συμφωνούμε με το να γίνει ξενοδοχείο. Είμαστε υπέρ της δημόσιας χρήσης των ιστορικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι» επισήμανε με δήλωση του στα “Χανιώτικα νέα” ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης.

 

 

H ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΥΔΟΥ

 

«Τα κτήρια στο λόφο Καστέλι είναι ιστορικά και πρέπει να αξιοποιηθούν για δημόσια χρήση. Διαφωνώ με τα σχέδια για ξενοδοχοποίηση. Διάβασα για τη διαφοροποίηση από μεριάς του πρωθυπουργού και με ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη» ήταν το σχόλιο της δημάρχους Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη.

 

 

Οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων

 

 

Ο ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

«Χαιρετίζω την θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και η οποία ξεκαθαρίζει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η όποια παρέμβαση γίνει στον Λόφο Καστέλι, θα πρέπει να λαμβάνει απόλυτα υπόψη την ιστορικότητα του χώρου και τον πολιτισμό της πόλης», δήλωσε στα “Χ.ν.” ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Απάντηση… Τα Χανιά μας», Άρης Παπαδογιάννης. «Εγώ προσωπικά σίγουρα το να γίνει ένα ακόμα ξενοδοχείο, δεν είναι αυτό που θέλω» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως «έχω όμως δηλώσει ότι σέβομαι την επιλογή του ιδιοκτήτη τους, στο πλαίσιο που εξασφαλίζεται η αποκατάσταση των κτηρίων».
«Το βασικό είναι να σωθούν τα κτήρια, να βρεθεί ο τρόπος και τα χρήματα να αναστηλωθούν και να συντηρηθούν, αλλά στο πλαίσιο μιας συνολικής προστασίας της Παλιάς Πόλης. Έχουμε ευθύνη να μπούμε σε μία συζήτηση και μέσα από συνεργασία να πάρουμε τις αποφάσεις μας ως κοινωνία για το είδος της ανάπτυξης που πρέπει να επιδιώξουμε για την περιοχή και στη συνέχεια να την υπηρετήσουμε μέσα από μία συνολική στρατηγική» τονίζει. Προσθέτει δε πως «δυστυχώς πολύ όψιμα ορισμένοι ανακάλυψαν τα ιστορικά κτήρια που εδώ και 16 χρόνια ήταν υπό κατάληψη, παρότι υπήρχε έτοιμη μελέτη»

 

Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ

 

Χαμόγελα για την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και στην δημοτική παράταξη “Χανιά – Κοιτάμε μπροστά”, ο επικεφαλής της οποίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, δήλωσε στα Χανιώτικα νέα: «Ο Πρωθυπουργός δείχνει το ενδιαφέρον του και κατανοεί ότι δεν αλλοτριώνονται τα πάντα στο όνομα μιας επιχειρηματικής δράσης. Πίστευα από την αρχή ότι το θέμα του λόφου Καστέλι – λόγω της σοβαρότητας και του μεγάλου ενδιαφέροντος των δημοτών του νομού Χανίων – θα μπορούσε να λυθεί μονάχα με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας Χανιώτης πρωθυπουργός, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να το κάνει. Η ξενοδοχοποίηση ενός ιστορικού νεοτέρου μνημείου, αντιβαίνει σε κάθε έννοια πολιτισμού, υπερβαίνει τα όρια της επιχειρηματικής δράσης ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Βλέπουμε ότι το θέμα έχει κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τη λύση».

 

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

 

 

Για πολύ σοβαρή εξέλιξη κάνει λόγο ο Γρηγόρης Αρχοντάκης ο οποίος από πολύ νωρίς είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του ότι είναι ενάντια στην κατάληψη και ενάντια στην ξενοδοχοποίηση.
«Με μεγάλη ικανοποίηση διαβάζω για τις διαρροές αυτές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και όπως διαφαίνεται ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα» ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως «το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε ένας διχασμός στην κοινή γνώμη που συνδέθηκε με το ιδεολογικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας από εμάς.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού με καλύπτει απόλυτα, δείχνει ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες αλλά με το τι είναι καλό για τον τόπο.
Καλό για τον τόπο είναι να δημιουργηθεί ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος στο Λόφο Καστέλι για Χανιώτες, Έλληνες και ξένους επισκέπτες στον τόπο μας. Δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες αλλά την κοινή λογική. Αναμένουμε τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και αυτή τη φορά η κοινωνία θα πρέπει να βρεθεί ενωμένη, ώστε σε αυτό το σύμπλεγμα κτηρίων που είναι στο καλύτερο σημείο των Χανίων να δημιουργηθεί κάτι σημαντικό. Τώρα το “μπαλάκι” πάει στο ίδιο το Πολυτεχνείο που πρέπει να αναζητήσει τις χρήσεις που ταιριάζουν με το κτήρια αυτά».

 

Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

 

Από μεριάς του, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος Ενεργών Πολιτών” και τ. δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας , σημείωσε πως «με ικανοποίηση είδα την άποψη που εκφράζεται από κύκλους του πρωθυπουργού προς το παρών, καθώς πιστεύω ότι θα γίνει και επίσημα, για τη μετατροπή των κτηρίων στο Καστέλι σε ξενοδοχειακή μονάδα. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που δείχνει ότι η θέληση της τοπικής κοινωνίας μας έφτασε στα αυτιά του πρωθυπουργού και είναι πολύ θετικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράζεται τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και ευθυγραμμίζεται από την ανάγκη για χρήση των κτηρίων στο Καστέλι ως δημόσιου χώρου. Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η πρόταση που έκανα για χρήση από το Πολυτεχνείο των κτηρίων ως κέντρο τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας που ταιριάζει και “κουμπώνει” με τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. και αποτελεί πολιτική υιοθετημένη από την ελληνική κυβέρνηση».

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ

 

«Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη από τη δική μας πλευρά στις πληροφορίες του στενού πολιτικού περιβάλλον του πρωθυπουργού» δήλωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” δήμου Χανίων κ. Νίκος Βουρλάκης. Ο κ. Βουρλάκης τόνισε πως «θεωρούμαι πως οι όποιες διαρροές είναι διερευνητικές, κομμένες και ραμμένες στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Από τη στιγμή που δεν καταδικάζουν τις θέσεις του Άδωνη Γεωργιάδη και του Βασίλη Διγαλάκη που από την πρώτη στιγμή έχουν δηλώσει υπέρ της ξενοδοχοποίησης, δεν πιστεύουμε ότι έχουν μεγάλη αξιοπιστία αυτές οι πληροφορίες. Εμπιστοσύνη θα έχουμε σε επίσημες εξαγγελίες, που θα γίνουν δημόσια από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και θα τάσσονται κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελιού. Ο δίκαιος αγώνας της τοπικής κοινωνίας έχει φέρει αποτελέσματα και έστω και αυτές οι διαρροές αποτέλεσμα αυτής της πίεσης είναι ».

 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

 

«Αναμφισβήτητα αυτό που μεταφέρθηκε είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά αυτό που περιμένουμε είναι να μετατραπεί σε πραγματική θέση και επίσημη τοποθέτηση» τόνισε ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών», Γιάννης Σαρρής, ζητώντας «η είδηση να μην μείνει μια θολή διαρροή αλλά να γίνει ξεκάθαρη θέση. Το οφείλει η Κυβέρνηση στην Χανιώτικη κοινωνία που η επιλογή της ξενοδοχοποίησης την δίχασε και την πόλωσε απειλώντας να βεβηλώσει τα μνημεία και την ιστορία της».
«Από κει και πέρα, πέρα από αυτή την ευχάριστη εξέλιξη, εμείς συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στον αγώνα κατά της ξενοδοχοποίησης και θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας (…) Πλέον το δίλημμα που είχε τεθεί αρχικά για τα κτήρια δεν έχει καμία ισχύ. Απ’ ότι φαίνεται, πλησιάζουμε στο πρώτο στάδιο που αφορά το να μην μετατραπούν τα κτήρια σε ξενοδοχείο και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο να εξεταστούν οι χρήσεις του κτηρίου με την ενεργό συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης στη συζήτηση και με άξονα τον δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών» κατέληξε ο κ. Σαρρής.

 

Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΙΖΟΣ

 

Επιφυλάξεις κρατά η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά» ζητώντας επίσημη δήλωση από τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, ο επικεφαλής, Σεραφείμ Ρίζος, αναφέρει στα “Χ.ν.” ότι «το τι κατά καιρούς λένε οι «κύκλοι του πρωθυπουργού» δεν μας εμπνέει καμιά απολύτως εμπιστοσύνη. Απ’ όσο γνωρίζουμε σύσσωμη η ΝΔ έχει ταχθεί ψυχή τε και σώματι με τους ξενοδόχους και τα συμφέροντά τους, με την μετατροπή των πανεπιστημίων σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, με την πλήρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου» θέση από την οποία έως τώρα δεν έχει διαφοροποιηθεί ο Πρωθυπουργός, «παρόλο που είχε πολλές ευκαιρίες να το πράξει αν ήθελε». Αν όντως, ο πρωθυπουργός, είναι ενάντιος με την ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο λόφο Καστέλι (…) ας πάψει να κρύβεται πίσω από «άτομα του στενού περιβάλλοντος» και ας βγει να το δηλώσει ξεκάθαρα» καταλήγει.

 

 

 

Φορείς και Σύλλογοι

 

• Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Για μια «πολύ σοβαρή εξέλιξη» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, Ζαχαρίας Πιστόπουλος (φωτ), η οποία «μένει να οριστικοποιηθεί» όπως συμπληρώνει. «Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πολίτες και φορείς που δυσκολεύει πλέον την επένδυση, η οποία από την αρχή φαινόταν ότι δεν θα τελεσφορήσει» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει «να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα, να ανοίξουν οι πόρτες των κτηρίων για την κοινωνία. «Εμείς ως αρχιτέκτονες βλέπουμε τα κτήρια σαν ένα μέρος του μεγάλου μετώπου των 12 διατηρητέων κτηρίων στην παλιά πόλη, που συμπεριλαμβάνουν το Μεγάλο Αρσενάλι, τα επτά Νεώρια, το παλιό τελωνείο και τρία κτήρια του Λόφου Καστέλι και θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουν χρήσεις συμβατές και αλληλοσυμπληρούμενες. Θέση μας είναι να γίνει μια επιτροπή με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου -αλλά επιστημονική εκπροσώπηση όχι διοικητική ή νομική – που να επεξεργαστεί τις χρήσεις αυτές» συμπληρώνει, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να είναι η ίδια επιτροπή που έχει αναλάβει τα Νεώρια, ώστε η πρόταση να είναι συνολική.

 

• Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: «Σίγουρα η στάση του Πρωθυπουργού σε σχέση με την επένδυση, σίγουρα απηχεί το ευρύτερο αίσθημα που υπάρχει στα Χανιά» τονίζει από τη μεριά της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, ο κ. Φώτης Ποντικάκης: «Εάν ισχύει, σημαίνει ότι αυτόματα σταματά το σχέδιο εκποίησης και το θέμα πρέπει να μπει σε νέα βάση με έναν νέο σχεδιασμό με άξονα τον δημόσιο χαρακτήρα του λόφου και την εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. Από κει και πέρα, εφόσον ανοίγει η συζήτηση για τις χρήσεις, εμείς ως Οικολογική Πρωτοβουλία έχουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις για δράσεις, εκπαίδευσης και πολιτισμού» συμπληρώνει.

 

• Κάτοικοι Παλιάς Πόλης: Για μια πολύ θετική στάση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων Παλιάς Πόλης, Μάρκος Καραβιτάκης, «Εμείς ως σύλλογος έχουμε διατυπώσει γραπτώς την θέση μας ότι δεν θέλουμε να γίνει ξενοδοχείο» τονίζει μεταφέροντας παράλληλα την ανάγκη να εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτηρίου.

 

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΤΑΚΗΣ: «Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον λόφο Καστέλι είναι θετική, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει και θα έχει πρακτικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος. Προς όφελος των Χανιωτών και της ιστορικότητας των κτηρίων», δήλωσε στα “Χ.ν.” ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Πιτσιτάκης, Μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέας Χώρας.

 

• Κύτταρο Χαλέπας: Από τη μεριά του «Κυττάρου Χαλέπας», ο κ. Γιάννης Κουράκης, σχολιάζει πως «Εμείς ως Κύτταρο, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την εξέλιξη αυτή, θεωρούμε πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε τα περαιτέρω». Αυτό που ο σύλλογος προτείνει ειναι η σύσταση επιτροπής αιρετών και ειδικών για την συνολική αξιοποίηση της περιουσίας των φορέων της πόλης.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες