Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Νοσοκομείο Χανίων

Εφικτή είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε ενεργοβόρα δημόσια κτήρια -όπως τα Νοσοκομεία- μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης και ελέγχου που έχουν στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους.
Σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας επετεύχθη στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων “Αγιος Γεώργιος” μέσω του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος “Green@Hospital” που εφαρμόστηκε από τον Ιούνιο.
Η εξοικονόμηση αυτή μέσα σε τρεις μήνες έφτασε το 20% όπως έκανε γνωστό η επίκουρη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος δρ Διονυσία Κολοκοτσά κατά τη διάρκεια ημερίδας που αφορούσε τα έξυπνα ενεργειακά συστήματα για Αειφόρα Νοσοκομεία: Η εμπειρία του προγράμματος “Green@Hospital” που πραγματοποιήθηκε χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
Στο Νοσοκομείο Χανίων, το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον Ιούνιο στην Παιδιατρική Κλινική αφορούσε τον έλεγχο ηλεκτρικού φωτισμού, τον έλεγχο συστήματος αερισμού και τον έλεγχο συστήματος θέρμανσης/ ψύξης και κλιματισμού.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε η κα Κολοκοτσά στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων εφαρμόστηκαν «τεχνικές διαχείρισης ενέργειας μέσω συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Καταγράψαμε την ενεργειακή κατανάλωση και ελέγξαμε το σύστημα κλιματισμού και φωτισμού».

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ       ΚΑΤΑ 20%
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στο Νοσοκομείο Χανίων καταγράφηκε μία μείωση της κατανάλωσης της τάξεως του 20% σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση λόγω της καλύτερης διαχείρισης των συστημάτων και μείωσης της σπατάλης φωτισμού.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά Νοσοκομεία που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης της τάξεως του 7 – 10% όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει πιο εκτεταμένη εφαρμογή στο Νοσοκομείο Χανίων, κάτι το οποίο διερευνά η Διοίκηση του Ιδρύματος καθώς όπως επεσήμανε ο διοικητής Χαράλαμπος Δουλγεράκης: «Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει πιλοτικά η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης».
•Μήνυμα με αφορμή το πρόγραμμα αυτό  απέστειλε ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους προγράμ «μια όαση στη μνημονιακή έρημο.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα