Ένα μικρό νησί με διάμετρο 200 μέτρα αναδύθηκε μετά από έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου “Nishinoshima “, το οποίο παρέμενε “ανενεργό” από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Τα τελευταία 24ωρα όμως, άλλα πέντε ηφαίστεια σε διάφορες περιοχές του κόσμου εκτοξεύουν λάβα και καπνό, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο.
Στο Μεξικό, καπνός και λάβα βγαίνουν από το ηφαίστειο “Colima”, την ώρα που στη Γουατεμάλα, η έκρηξη του ηφαιστείου “Fuego” έγινε αισθητή σε ακτίνα 15 μιλίων.
Σε ύψος δέκα χιλιομέτρων έφτασε το σύννεφο στάχτης από το ηφαίστειο “Sinabung” στην Ινδονησία, καλύπτοντας μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Τη Δευτέρα είχε σημειωθεί έκρηξη και στο ηφαίστειο “Μerapi” της ίδιας χώρας.
Η Αίτνα, στη γειτονική μας Ιταλία, συνεχίζει να εκλύει λάβα μετά την έκρηξη της 16ης Νοεμβρίου, ενώ στο Βανουάτου το ηφαίστειο “Yasur” έχει θέσει σε ετοιμότητα τους επιστήμονες, καθώς βγαίνει καπνός.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Smitnsonian που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, έντονη δραστηριότητα καταγράφεται σε άλλα δέκα ηφαίστεια σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από το “ξύπνημα” της Αίτνας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
πέριση ἢ και πρόπέριση πόσες ἐκρήξεις εἲχαμενε;;;;;;;;;;