Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Έξαρση ιώσεων σε παιδιά στα Χανιά

Έξαρση των εποχιακών ιώσεων σε παιδιά παρατηρείται την τρέχουσα περίοδο στα Χανιά, λόγω του συγχρωτισμού στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τα κύρια συμπτώματα όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο παιδίατρος, Επιμελητής A’ ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Χανίων, Εμμανουήλ Καραβιτάκης είναι καταρροή, ρινίτιδα, βήχας κ.ά.
Οι συνήθεις ιώσεις διαρκούν συνήθως τρία με πέντε 24ωρα και έπειτα περνάνε. Αν επιμείνουν θα πρέπει οι γονείς να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους για να εξετάσει το παιδί και παραμένουν πάντα σε επικοινωνία μαζί του, σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει πυρετό, τόνισε ο κ. Καραβιτάκης προσθέτοντας ότι «ο παιδίατρος θα κρίνει εάν πρόκειται για μία ίωση ή αν πρέπει να κάνει κάτι άλλο το παιδί».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι την τρέχουσα περίοδο είναι η πρώτη κορύφωση της έξαρσης των ιώσεων. Η επόμενη συμπίπτει με την περίοδο της γρίπης, τέλη Δεκεμβρίου με Γενάρη.
«Συστήνουμε τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες. Κια φυσικά δεν ξεχνάμε τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοιού σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών» συμπλήρωσε ο κ. Καραβιτάκης.

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
το παιδί με τη γρίπη;

• Προσφέρουμε άφθονα υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση του παιδιού με τον υψηλό πυρετό
• Όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται πέραν του 3ημέρου ή αν προβληματίζει η κλινική κατάσταση του παιδιού, θα πρέπει οι γονείς να αναζητούν την ειδική γνώμη του παιδιάτρου.
• Συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς μπορεί να είναι η δύσπνοια, η θόλωση και η υπνηλία που επιμένει και όταν το παιδί είναι απύρετο, πυρετός που επανεμφανίζεται ενώ έχει παρουσιάσει στο μεταξύ ύφεση, άρνηση λήψης τροφής και κυρίως υγρών ή συνεχείς έμετοι καθώς και έντονο άλγος στα πόδια με αδυναμία βάδισης.
•Ο παιδίατρος θα αποφασίσει ποιο παιδί με γρίπη θα λάβει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, ειδική αντιϊκή αγωγή ή άλλη θεραπεία σε περίπτωση επιπλοκής.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη γρίπη;

• Το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι ασφαλώς ο εμβολιασμός.
• Την εποχή της γρίπης αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.
• Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχα καθαριστικά χεριών και διδάσκουμε και τα παιδιά να το κάνουν σωστά μετά την επιστροφή από κάθε εξωτερικό χώρο και πριν τα γεύματα.
• Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε χρησιμοποιώντας χαρτομάντηλο το οποίο αμέσως απορρίπτουμε ή στο εσωτερικό του αγκώνα μας αν δεν έχουμε στη διάθεση μας χαρτομάντηλο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα