» Συµπεράσµατα από τις επισκέψεις σε τουριστικά ελαιοτριβεία, µνηµειακές ελιές και τις εµπειρίες από τη γευσιγνωσία
Αρκετά σηµαντική ήταν τελικά η περιηγητική ηµερίδα Ελαιοτουρισµού που οργανώθηκε από τον ΣΕ∆ΗΚ σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Αποκορώνου και το ΜΑΙΧ προ ήµερων στον Αποκόρωνα και εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις που αποκόµισαν οι παράγοντες και άλλοι ενδιαφερόµενοι που συµµετείχαν σε αυτή.
Η ηµερίδα, που σύµφωνα µε το πρόγραµµα άρχισε µε περιήγηση των συµµετεχόντων, που µετακινηθήκαν µε πούλµαν και ΙΧ, σε επισκέψιµα ελαιοτριβεία στις Καλύβες, τον Τζιβαρά, τον Κόµβο Βρυσών και στο Ενετικό ελαιοτριβείο στο Καρύδι, συνεχίστηκε µε εισηγήσεις και συζητήσεις στο Ι∆ΡΥΜΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ και ολοκληρώθηκε µε επίσκεψη στην Μνηµειακή Ελιά και επίδειξη Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου στον Σαµωνά.
Επισκέψεις σε ελαιοκοµικά αξιοθέατα
Ελαιοτριβείο «Μill.o.petres». Η περιήγηση άρχισε µε επίσκεψη στο επισκέψιµο ελαιοτριβείο «Μill.o.petres» στις Καλύβες το όποιο ανήκει στον τύπο των κλασικών παραδοσιακών ελαιοτριβείων µε «ντορµπάδες και πιεστήρια» λειτουργεί κανονικά τον χειµώνα επεξεργαζόµενο ελαιόκαρπο , ενώ το καλοκαίρι υποδέχεται και ξεναγεί Τουρίστες και παράλληλα διαθέτει σε αυτούς ελαιόλαδο και αλλα προϊόντα ελαιολάδου .
Τους συµµετέχοντες υποδέχτηκε και ξενάγησε ο ιδιοκτήτης του Μιχάλης Χαβαλές ο όποιος ανάλυσε τον τρόπο λειτουργίας και υποδοχής των Τουριστών σηµειώνοντας ότι κατά την περίοδο 10 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2025, σύµφωνα µε τα στοιχεία που τηρεί το ελαιοτριβείο το επισκέφτηκαν περίπου 500 τουρίστες.
Ελαιοτριβείο «Μελισσάκη». Ακολούθησε επίσκεψη στο επισκέψιµο σύγχρονο Ελαιοτριβείο «Μελισσάκη» στο Τζιβαρά το όποιο το καλοκαίρι λειτουργεί ως τουριστικό, υποδεχόµενο µικρές και µεγάλες οµάδες τουριστών.
Τους τουρίστες αυτούς ενηµερώνει προφορικά αλλα και µε προβολή video για την διαδικασία της ελαιοποίησης, τις γευστικές και υγιεινές ιδιότητες του ελαιολάδου και παράλληλα τους διαθέτει ελαιόλαδο και διάφορα ελαιοκοµικά προϊόντα.
Το ελαιοτριβείο εκτός από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις έχει στον εξωτερικό αύλειο χώρο του κάτω από ειδικά σκέπαστρα συλλογές από παλαιοτέρα συστήµατα έκθλιψης όπως πιεστήρια, µυλόπετρες, εργαλεία κ.α. ενώ σε ειδικό χώρο έχει και πολύ παλαιό ελαιόδεντρο.
Την ξενάγηση των συµµετεχόντων έκανε ο Ιδιοκτήτης κ. Νικήτας Μέλισσας και το ειδικό προσωπικό που διαθέτει. Όπως ο ίδιος µας δήλωσε απασχολεί περίπου 10 άτοµα ηµερησίως για την υποδοχή, ενηµέρωση και γενικά την εξυπηρέτηση των επισκεπτών οι όποιοι ανέρχονται σε περίπου 3000 ανά µηνά
Ελαιοτριβείο «Κανάκη». Η περιήγηση συνεχίστηκε µε επίσκεψη στο σύγχρονο ελαιοτριβείο «ΚΑΝΑΚΗ» το όποιο το καλοκαίρι λειτουργεί ως Τουριστικό υποδεχόµενο Τουρίστες.
Το ελαιοτριβείο αυτό, όπως ανάφερε ο Ιδιοκτήτης του κ. Μπουντουράκης, υποδέχεται εκτός από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις έχει και αντικείµενα µουσειακού χαρακτήρα και εργαλεία και εξαρτήµατα παλαιοτέρων συστηµάτων έκθλιψης όπως µυλόπετρες, ντορµπάδες, σκευή µετάγγισης, πιθάρια αποθήκευσης κ.α. . Στον εξωτερικό χώρο έχει και τεράστιο κορµό πολύ παλαιάς ελιάς
Στο Ενετικό ελαιοτριβείο στο Καρύδι
Ακολουθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου στο Καρύδι όπου οι συµµετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυµάσουν τα ερείπια του ιδιαίτερα αξιόλογου και µοναδικού στην Κρήτη ελαιοτριβείου µε τις 12 τοξωτές καµάρες του οποίου η αρχιτεκτονική έχει, συµφώνα µε αρχαιολόγους, άµεσες καταβολές στην παράδοση της όψιµης Βενετοκρατίας.
Το Ελαιοτριβείο αυτό, το οποίο σύµφωνα µε την κτητική επιγραφή του αποπερατώθηκε το έτος 1863, όπως ενηµέρωσε τους συµµετέχοντες ο Ηγούµενος της ιεράς Μόνης Ιερεµίας Χλιαράς εξυπηρετούσε εκτός από τα κτήµατα του Μοναστηρίου και τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής για πολλά χρόνια.
Η Μνηµειακή Ελιά στον Σαµωνά
Οι επισκέψεις της ηµερίδας ολοκληρώθηκαν µε µετακίνηση των συµµετεχόντων στο όµορφο χωριό Σαµωνά όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να θαυµάσουν την πελώρια Μνηµειακή Ελιά που βρίσκεται στην θέση Λάκκους στα Βόρεια του χωριού.
Πρόκειται για ένα ελαιόδεντρο τεράστιων διαστάσεων του οποίου το µέγεθος, η ηλικία αλλά και η θέση κοντά στον αρχαίο οικισµό «Κυλίντρα» του προσδίδουν µια ιδιαίτερα σηµαντική περιβαλλοντική και ιστορική αξία.
Η Ελιά αυτή, µετά από σοβαρές ζηµίες που είχε υποστεί από χιονοπτώσεις το 2011, αναβλάστησε και ανάκτησε το παλαιότερο µεγαλοπρεπές σχήµα της.
Η ελιά αυτή λογω του τεράστιου µεγέθους της και της γειτνίασης της µε τον σηµαντικό αρχαιολογικό οικισµό «Κυλίντρα», αναγνωρίστηκε επίσηµα από τον ΣΕ∆ΗΚ το 2008 ως Μνηµειακή και αναδείχτηκε τοπικά µε τοποθέτηση ενηµερωτικών και οδικών πινακίδων οι οποίες βεβαία µετά από τόσα χρόνια έχουν ήδη φθαρεί και απαιτούν αντικατάσταση.
Επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου
Στα πλαίσια της εκδήλωσης οργανώθηκε και επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου η οποία πραγµατοποιήθηκε σε κέντρο του Σαµωνά, από τις ειδικές Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Ινστιτούτου Ελιάς ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ κυρίες Ελένη Μπαρµποπούλου, Γεωπόνος Msc & Αναστασία Παπαµανωλιουδάκη Τεχνολόγος Τροφίµων.
Κατά την επίδειξη αυτή οι συµµετέχοντες παρακάθισαν σε τραπέζια σχήµατος Π στα οποία υπήρχαν δείγµατα διαφόρων ποιοτικών κατηγοριών ελαιολάδου και διαφόρων ποικιλιών, τα οποία µετά την ενηµέρωση που είχαν από τις υπεύθυνες δοκίµασαν αξιολογώντας την εµπειρία τους.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)