Πως γεννιέται µια λαµπρή ιδέα; Κάθε πρωτοποριακό και καινοτόµο βήµα ξεκίνησε από µια σκέψη. Και η σκέψη αυτή µπορεί να ξεπήδησε στα πιο απίθανα σηµεία. Στο µπάνιο του σπιτιού, περπατώντας στο δρόµο, σε ένα Καφέ. Η εικόνα του «τρελού» επιστήµονα που µεγαλουργεί στο εργαστήριό του µπορεί να είναι µερικώς σωστή, ωστόσο σήµερα, οι Ιστορίες από τον Κόσµο, ψάχνουν και βρίσκουν τις πανέξυπνες εκείνες ιδέες που προέκυψαν µέσα σε κάποιες από τις χιλιάδες εγγλέζικες παµπ. Εκεί, µέσα στον καπνό από τα τσιγάρα και το αλκοόλ, όταν το µυαλό χαλαρώνει, οι ιδέες φαίνεται ότι ρέουν αβίαστα. Και κάπως έτσι προκύπτουν αποκαλυπτικές στιγµές «εύρηκα».
Τα ‘‘µάτια της γάτας’’
Από το 1934 και µετά, οι δρόµοι διεθνώς έγιναν πολύ ασφαλέστεροι χάρη σε µια αξιοσηµείωτα απλή εφεύρεση. Τα «µάτια της γάτας» είναι οι µικροί ανακλαστήρες στους δρόµους που αντανακλούν τα φώτα των οδηγών τη νύχτα, φωτίζοντας το σχήµα του δρόµου, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήµατα. Τα «µάτια της γάτας» είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, αδιάβροχα και δεν απαιτούν ρεύµα. Ωστόσο, ίσως δεν είχαν εφευρεθεί ποτέ, αν ο άντρας που τα δηµιούργησε δεν είχε τη συνήθεια να πηγαίνει σε µια συγκεκριµένη παµπ. Εκείνο το βράδυ λοιπόν, που ο Percy Shaw κατευθυνόταν προς την αγαπηµένη του παµπ, είχε πολλή οµίχλη. Η διαδροµή κατά την επιστροφή του στο σπίτι ήταν χειρότερη. Αυτή την οµιχλώδη νύχτα του 1934, ο Percy Shaw απέφυγε οριακά κάτι που θα µπορούσε να ήταν θανατηφόρο δυστύχηµα, όταν τα φώτα του αυτοκινήτου του «χτύπησαν» πάνω στα µάτια µιας γάτας και έτσι, την τελευταία στιγµή είδε τα όρια του δρόµου και σώθηκε. Η στιγµή ήταν καθοριστική διότι τότε του ήρθε η ιδέα να δηµιουργήσει «µάτια γάτας» που θα προφύλασσαν τους οδηγούς τη νύχτα. Αµέσως δηµιούργησε ένα πρωτότυπο και µέχρι τη δεκαετία του 1960, η εταιρεία του έφτιαχνε 2.000 «µάτια της γάτας» την ηµέρα. Ο Shaw απέκτησε πολλά χρήµατα χάρη στην εφεύρεσή του και αργότερα, µια παµπ πήρε το όνοµά του για να τιµήσει τον ιδιαίτερο εφευρέτη.
∆είτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο εδώ:
Και διαβάστε περισσότερα εδώ: www.bbc.com/news/stories-64512319
Η Skyscanner
Ο Gareth Williams, επιχειρηµατίας µε έδρα το Εδιµβούργο, οραµατίστηκε τη διάσηµη πλέον πλατφόρµα σύγκρισης πτήσεων Skyscanner κατά τη διάρκεια µάζωξης και ανταλλαγής ιδεών -µε το απαραίτητο αλκοόλ- που είχε µε φίλους του σε µια παµπ. Αυτό συνέβη το 2003, και ο επιχειρηµατίας, που ήταν φανατικός σκιέρ, γκρίνιαζε επειδή έπρεπε να τσεκάρει πολλούς ιστότοπους προκειµένου να βρίσκει οικονοµικές πτήσεις όταν ήθελε να ξεχυθεί στις πίστες της Ευρώπης. Εκείνη τη νύχτα λοιπόν, αυτός και οι δυο του φίλοι, οι Barry Smith and Bonamy Grimes θα γίνονταν οι συνιδρυτές µιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ιδέας. Οι τρεις τους ξεκίνησαν µε ένα απλό υπολογιστικό φύλλο, το οποίο σύντοµα έγινε πρωτότυπος ιστότοπος και µηχανή αναζήτησης που συνέκρινε πτήσεις από διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες. Αργότερα την ίδια χρονιά, ο ιστότοπος είχε αναπτυχθεί σε σηµείο που οι συνιδρυτές του τον λειτουργούσαν εργαζόµενοι µε πλήρη απασχόληση. Και παρά το γεγονός ότι βρισκόταν µακριά από τη Σίλικον Βάλεϊ, η Skyscanner έγινε ένας πραγµατικός τεχνολογικός κολοσσός, αφού τελικά πουλήθηκε σε κινεζική εταιρεία για 1,4 δισεκατοµµύρια λίρες το 2016!
∆ιαβάστε επίσης και το: https://techcrunch.com/2016/11/23/ctrip-skyscanner
Και δείτε:
Το ‘‘µυστικό της ζωής’’
Τον Φεβρουάριο του 1953, ένας ενθουσιασµένος άντρας µπήκε σε µια παµπ που ονοµαζόταν «The Eagle» φωνάζοντας πως εκείνος, µαζί µε τον James Watson, είχαν βρει «το µυστικό της ζωής». Αν αυτό είχε γίνει σε οποιαδήποτε άλλη παµπ, οπουδήποτε αλλού στον κόσµο, πιθανότατα ο άντρας θα είχε παραπεµφθεί µε συνοπτικές διαδικασίες σε ψυχίατρο, µε το δικαιολογητικό πως παραληρούσε σαν τρελός. Όµως στην πανεπιστηµιούπολη του Cambridge, τα πράγµατα ήταν διαφορετικά, και το «παραλήρηµα» έκρυβε αλήθεια. Ο άντρας ήταν ο επιστήµονας Francis Crick. Η παµπ «Τhe Eagle» ήταν η αγαπηµένη παµπ στην οποία πήγαινε εκείνος και ο Watson και άλλοι επιστήµονες µε τους οποίους συνεργάζονταν στο κοντινό Εργαστήριο Cavendish. Εκείνη τη νύχτα ο Crick, είχε ουσιαστικά ανακοινώσει µε ενθουσιασµό την ανακάλυψη της δοµής της διπλής έλικας του DNA. Η επίσηµη ανακοίνωση έγινε λίγο αργότερα στο περιοδικό Nature, και χάρισε, το 1962, στους Crick, Watson και τον συνάδελφό τους επιστήµονα Maurice Wilkins το βραβείο Νόµπελ.
∆είτε ένα ενδιαφέρον βίντεο εδώ:
Και διαβάστε επίσης www.sciencehistory.org/education/scientific-biographies/james-watson-francis-crick-maurice-wilkins-and-rosalind-franklin/
Η Μέση Γη και η Νάρνια
Το αρχικό όνοµα της παµπ που σύχναζαν οι επιστήµονες Crick και Watson ήταν «The Eagle and Child» το οποίο ήταν επίσης το όνοµα µιας διάσηµης παµπ στην αντίπαλη πανεπιστηµιούπολη της Οξφόρδης. Και η παµπ της Οξφόρδης έγινε διάσηµη, όχι όµως λόγω επιστηµονικών ανακαλύψεων, αλλά χάρη στα λαµπρά µυαλά των J.R.R. Tolkien και ο C.S. Lewis που δηµιούργησαν νέους (λογοτεχνικούς) κόσµους. Πρόκειται για δυο από τους κορυφαίους συγγραφείς φαντασίας του 20ού αιώνα, που σύχναζαν στην παµπ της πανεπιστηµιούπολης, και συγκεκριµένα σε ένα δωµάτιο που ονοµαζόταν «Rabbit Room» (σ.σ: το δωµάτιο του κουνελιού). Εκεί, δίπλα στο τζάκι κάπνιζαν, συζητούσαν και οραµατίζονταν ιστορίες για τη Μέση Γη και τη Νάρνια, τους φανταστικούς κόσµους όπου θα διαδραµατίζονταν ο «Άρχοντας των ∆αχτυλιδιών» του Tolkien και τα «Χρονικά της Νάρνια» του Lewis. Με την ευκαιρία, έχει σηµασία να αναφέρουµε πως οι παµπ και τα Καφέ ήταν τα αγαπηµένα σηµεία όπου λογοτέχνες σύχναζαν και εµπνέονταν ιστορίες που αργότερα γίνονταν διάσηµες. Μην ξεχνάµε πως και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, εµπνεύστηκε και ξεκίνησε να γράφει τον «Χάρι Πότερ» µέσα σε ένα Καφέ, στο Πόρτο της Πορτογαλίας!
∆ιαβάστε περισσότερα: www.bbc.com/news/uk-england-oxfordshire-62992921
Ροβινσώνας Κρούσος και το Νησί των Θησαυρών
Η παµπ «Eagle and Child» χρονολογείται από το 1650, και έχει ιστορία λίγο µεγαλύτερη από µια άλλη θρυλική λογοτεχνική παµπ που άνοιξε το 1664 στο Μπρίστολ στη δυτική Αγγλία. Πρόκειται για την «Llandoger Trow» που βρίσκεται δίπλα στο λιµάνι της πόλης και πήρε το όνοµά της από ένα χωριό της Ουαλίας, αλλά και από ένα είδος βάρκας. Σύµφωνα µε το θρύλο, ο Ρόµπερτ Λούις Στίβενσον, συγγραφέας του διάσηµου έργου «το Νησί των Θησαυρών», δηµιούργησε την παµπ του µυθιστορήµατος «αντιγράφοντας» την παµπ «Llandoger Trow». Λέγεται µάλιστα ότι ο ίδιος ο Μαυρογένης, ο οποίος γεννήθηκε εκεί την πόλη, συνήθιζε να πίνει σε αυτή την παµπ. Η ίδια παµπ θεωρείται επίσης το µέρος όπου ο Ντάνιελ Ντεφόε εµπνεύστηκε το κλασικό µυθιστόρηµα Ροβινσώνας Κρούσος. Και πάλι σύµφωνα µε την ιστορία, λέγεται ότι στην παµπ γνώρισε έναν πραγµατικό ναυαγό, τον Αλεξάντερ Σέλκιρκ και από εκείνον εµπνεύστηκε τον Κρούσο.
∆ιαβάστε επίσης και το: www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/apr/21/last-orders-for-bristol-pub-linked-to-robinson-crusoe-and-treasure-island