Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ευρώπη των ανισοτήτων: Μεσαία τάξη 600 ευρώ στην Ουγγαρία

 

Αυτό είναι το χωριό Μιζέρφα στη βόρεια Ουγγαρία. Πρόκειται για μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.

Και αυτό είναι το σπίτι της Ρενάτα Μεζό, ένα από τα πολλά που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση στο χωριό.
Εδώ ζει με τον συζυγό της και τα έξι παιδιά τους. Ο σύζυγός της δουλεύει σε εργοστάσιο.

«Ο άντρας μου είναι συγκολλητής» μας είπε. «Πληρώνεται περίπου 500 ευρώ το μήνα και αν δουλέψει υπερωρίες και αργίες μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ. Το κράτος μας δίνει επίδομα παιδιών 300 ευρώ.»

Οι θέσεις εργασίας στην περιοχή είναι ελάχιστες. Πολλοί αναγκάζονται να διανύσουν χιλιόμετρα για να κάνουν μερικές βάρδιες στο εργοστάσιο, ώστε να συντηρήσουν την οικογένειά τους.

«Σύντομα ξεκινάει το σχολείο. Έχω βάλει κάποια χρήματα στην άκρη, αλλά τώρα πρέπει να τα ξοδέψω. Ίσως χρειαστεί να κάνω παραπάνω βάρδιες για να τα βγάλω πέρα» περιγράφει μία ακόμα κάτοικος του χωριού.

Πέρυσι, το όριο της φτώχειας στην Ουγγαρία ορίστηκε στα 256 ευρώ το μήνα. Δηλαδή αυτές οι οικογένειες δεν θεωρούνται φτωχές.
H Μη Κυβερνητική Οργάνωση Adománytaxi προμηθεύει συχνά τρόφιμα και βασικά είδη στους κατοίκους. Ο επικεφαλής της, Ταμάς Χορν, μας λέει ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την εκπαίδευση και με νέες θέσεις εργασίας:

«Απόταν ξεκινήσαμε τη λειτουργία της ΜΚΟ, βλέπουμε ότι οι οικογένειες που έχουν ανάγκη αυξάνονται. Παρότι γίνονται τοπικά προσπάθειες να βοηθηθούν, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι αρκετές. Μόνο με στήριξη από το κράτος μπορούν να διατηρηθούν.»

Το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που απειλείται με φτώχεια στην Ευρώπη έχει καταγραφεί στη Ρουμανία και αφορά πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων της (34,5%). Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της eurostat για το 2017, στην Ουγγαρία το ποσοστό ήταν 16,7%, δηλαδή μικρότερο από ότι στη Γερμανία (20,9%) και λίγο υψηλότερο από ότι στη Φινλανδία (13,7%).

Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά κυμάνθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρισκόταν στο 24,1%. Στην Ελλάδα, ανήθλε σε 30,3% του πληθυσμού.

Εντωμεταξύ, κάποιοι στην Ουγγαρία γίνονται όλο και πιο πλούσιοι.

Η αγορά πολυτελών ακινήτων γνωρίζει πρωτόγνωρη ανάπτυξη.

«Όλο και περισσότεροι Ούγγροι ψάχνουν πολύ ακριβά ακίνητα» αναφέρει ο κτηματομεσίτης Κάρλι Μπενεντίκτ. «Θέλουν πολυτελείς, πολύ καλά κατασκευασμένα οικίες, είτε μονοκατοικίες είτε διαμερίσματα. Τα θέλουν είτε για τους ίδιους, κάτι που δείχνει ότι η οικονομία ενδυναμώνεται, είτε για επένδυση.»

Στην Ουγγαρία το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού καταναλώνει 3,7 φορές περισσότερο από ότι το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες