Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Ευρώ: Σε κλοιό πιέσεων- πόσο θα υποτιμηθεί

Η Ευρωζώνη δεν κατεβάζει απλώς ταχύτητα. Βλέπει τις μεγαλύτερες οικονομίες της σε τέλμα ή και παγιδευμένες σε τεχνική ύφεση και τα χέρια της κεντρικής τράπεζας δεμένα. Το σκηνικό αυτό, πιο νεφελώδες από ό,τι ανέφεραν τα προγνωστικά των ειδικών, θέτει υπό ισχυρή πίεση το ευρώ και επαναφέρει τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία 1:1 με το δολάριο.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται σήμερα κοντά στα 1,133 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δύο εβδομάδες. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη υποτίμηση εδώ και τέσσερις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Οπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι πιέσεις στο ευρώ προβλέπεται να διατηρηθούν όσο οι ανησυχίες για την πορεία της Ευρωζώνης εντείνονται και όσο ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ όχι μόνο να διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως τα τέλη του έτους, αλλά και να βγάζει από την φαρέτρα της το όπλο των φθηνών δανείων.

Έχουμε έτσι στην αγορά συναλλάγματος μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών τα τέλη του 2018, που έκαναν λόγο για αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν.

Οι ειδικοί δεν είχαν υπολογίσει ότι Γερμανία και Ιταλία θα παγιδευθούν σε ύφεση, η Γαλλία θα αναπτύσσεται αναιμικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβαθμίσει αισθητά τις προβλέψεις της για το σύνολο της νομισματικής ένωσης, επικαλούμενη τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας για το Brexit και των εμπορικών αντιπαραθέσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα