23.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη

Με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το τραγικό τέλος του ‘Αρη Βελουχιώτη (15/6/1945) κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες σε επανέκδοση, η τριλογία με τα πεζογραφήματα του Μπάμπη Κλάρα, μικρότερου αδελφού του Θανάση Κλάρα και πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του θρυλικού ‘Αρη.
Την πεζογραφική τριλογία (εκδ.ΚΨΜ) είχε εκδώσει ο Μπάμπης Κλάρας το 1983, προς το τέλος της ζωής του, αναδεικνύοντας την ιδεολογική θέση του απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και την προσωπική του δράση.
Πρόκειται για τα διηγήματα «Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι», τη βιογραφία «Ο αδερφός μου ο ‘Αρης» και τη μυθιστορηματική βιογραφία «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα».
Ο δημοσιογράφος και πολυγραφότατος συγγραφέας Μπάμπης Κλάρας (1910-1986), ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της εύπορης οικογένειας του Δημήτρη Κλάρα, από τη Λαμία. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Η δημοσιογραφική του πορεία ξεκίνησε προπολεμικά και κορυφώθηκε μεταπολεμικά στην εφημερίδα “Βραδυνή” της οποίας υπήρξε διεθυντής στην περίοδο της δικτατορίας. Τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης ήταν πολεμικός ανταποκριτής του ΕΛΑΣ, στο βουνό.
Μέσα στη γενικότερη ιστοριογραφία για τον ‘Αρη Βελουχιώτη, διακρίνει κανείς στα κείμενα του Μπάμπη Κλάρα την αγωνία του για την πολιτκή αποκατάσταση του ‘Αρη.
Στo αντιμυθιστόρημα, όπως αποκαλεί το έργο του «Ο αδερφός μου ο ‘Αρης», περιλαμβάνεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο με σπάνιες φωτογραφίες, επιστολές της οικογένειας και μαρτυρίες, το γράμμα του ‘Αρη προς το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ τον Σεπτέμβριο του 1943. Το ποίημα της μάνας του ‘Αρη, άλλα ποιήματα για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ και σπάνια ντοκουμέντα.
«Παρανόμι είναι το ‘Αρης Βελουχιώτης» γράφει ο Μπάμπης Κλάρας στο βιβλίο για τον αδελφό του: «Συμβολικό και μαχητικό. Μόνος του το είχε σοφιστεί. Για να δείξει ότι ο αγώνας κατά των κατακτητών του τόπου μας κατηφόριζε από τα ψηλά βουνά με τα ορθόκορμα ελάτια και ότι ήταν σωστός πόλεμος εναντίον των ξένων κατακτητών των όσιων και των ιερών της πατρίδας και του λαού της… Το πραγματικό του όνομα ήταν Θανάσης Δ.Κλάρας. Η γενιά του κρατούσε από αγωνιστές του Εικοσιένα… πριν απ’ όλα ήταν Έλληνας και ‘Ανθρωπος. Ξεκίνησε από τη ζωή και την κοινωνική πάλη. Υψώθηκε πάνω από τον εαυτό του. Και με μια κορυφαία εξακόντιση πάνω από κόμματα και παρατάξεις, έγινε ο σαρκωτής και ψυχωτής των καημών και των πόθων ενός ολόκληρου έθνους κι ενός ολόκληρου λαού. Στο πρόσωπό του ζωντάνεψαν οι μορφές των αγωνιστών του 1821 και πήραν σάρκα και οστά οι αγωνιστές του 1940-1945. Ήταν και παραμένει ο τραγικός πρόμαχος της εθνικής μας Αντίστασης και της Λαϊκής Κυριαρχίας» γράφει ο Μπάμπης Κλάρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα