Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Ετήσια γιορτή των Ποιητών στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

» Εκδήλωση της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών

 

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων κτίστηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο νεοκλασικό που όπως και άλλα νεοκλασικά κτίρια εκείνης της εποχής, κοσμούν την Αθήνα. Κτίστηκε με σχέδια του αρχιτέκτονα Σαουμπερτ, την δε επίβλεψη είχε ο Χάνσεν από την Δανία. Το κτίριο στέγασε, στην αρχή, το Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» και ολοκληρώθηκε το 1858 με δωρεές από πλούσιους ομογενείες, και τον βασιλιά Λουδοβίκο της Βαυαρίας.

Σκοπός της κατασκευής του ήταν να στεγάσει το πρώτο πολιτικό νοσοκομείο της πόλης. Το 1971 εγκαταστάθηκε εδώ το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αφού πρώτα έγινε ριζική ανακαίνιση. Είναι ένα υπέροχο κτίριο, ειδικά μετά την ανακαίνιση με αρκετούς χώρους πολιτισμού.
Εδώ λοιπόν στο μεγάλο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών το απόγευμα της Κυριακής 20/3/2023, πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στους ποιητές.
Είναι η Διεθνής Γιορτή των Ποιητών, λογοτεχνικού έτους «Άλκης Ζέης» 2023, εκατό χρόνια από τη γέννησή της. Στην έναρξη της εκδήλωσης έγινε ενός λεπτού σιγή για τους ποιητές που έφυγαν το 2022. Στη συνέχεια η Πρόεδρος κυρία Βλαχοπαναγιώτου – Μπατάλια,, με λίγα μα ζεστά λόγια, αναφέρθηκε στην απελθούσα κυρία Χρυσούλα Βαρβέρη – Βάρρα, που για πάνω από 30 χρόνια, ήταν η καντουνάδα της ΔΕΕΛ. Η ιδέα της ίδρυσης της Λογοτεχνικής Εταιρείας ήταν δικιά της, και από τότε η ζωή της ήταν συνυφασμένη με την ΔΕΕΛ. Στο διάστημα της Προεδρίας της, πραγματοποιήθηκαν πάμπολλα γεγονότα, που ανέβασαν το κύρος της Εταιρείας. Έτσι που σήμερα να βρίσκεται σε ζηλευτή θέση όσον αφορά τον πολιτισμό.
Θα δανεισθώ μια παράγραφο από τα λόγια της Προέδρου κας Μπατάλια: «Η κυρία Χρυσούλα Βάρρα είναι ένας αληθινός πνευματικός ηγέτης στον χώρο των γραμμάτων σε όλες τις μορφές του λόγου…»
Στη συνέχεια οι ποιητές της ΔΕΕΛ απήγγειλαν ποιήματα που τους εκφράζουν απόλυτα. Ήταν ένα υπέροχο απόγευμα γεμάτο ποίηση!
Ένα εξαιρετικό ποίημα μου έστειλε από τα Χανιά ο φίλος Θανάσης Πατεράκης, μέλος της ΔΕΕΛ και με παρακάλεσε να το απαγγείλω – με τίτλο «Για του Χαμένου Ποιητή την απουσία»

Λόγω χώρου θα σας παραθέσω ένα στίχο που επέλεξα.
«Κι εσύ Χαμένε Ποιητή, φτωχός διαβάτης
σε ένα κόσμο, με το φίμωτρο στο στόμα
λίγη ζητάς αξιοπρέπεια ακόμα
και υπογράφεις μια ζωή…
Επαναστάτης…»
Θα τελειώσω το γραφτό μου με έναν στίχο του επίσης Χανιώτη-Αποκορωνιώτη Γιώργγη Γιακουμινάκη:
«Σαν παρουσία του Θεού ανάμεσά μας
του «Ποιητή» της γης και τ’ ουρανού
σκορπάς αρώματα και ευωδιές εδώ σιμά μας
με τη φωνή γλυκόλαλου πουλιού»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα