Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

«Ερμπιενμπιστές»

Ίσως δούμε εικόνες από ένα εφιαλτικό αύριο, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε πόσο δύσκολα θα ζούμε μέσα στα σπίτια μας, αφού δεν θα ξέρουμε ποιος είναι ο γείτονας μας. Οι συνέπειες για την επόμενη ημέρα μπορεί να είναι τραγικές. Η ταχύτητα με την οποία έρχονται οι αλλαγές δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Ο λόγος για το σύστημα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών, όπου οι “Ερμπιενμπιστές” ιδιοκτήτες ακινήτων ελάχιστα διαφέρουν από διευθυντές μερικών εταιρειών που με διάφορα προσχήματα επιδιώκουν την επίτευξη εύκολου κέρδους.
Σε διάφορες περιοχές της χώρας, κέντρα μεγάλων πόλεων και συνοικίες, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα Airbnb, έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια στα ύψη και ο ανταγωνισμός στο ζήτημα διαμονής, όχι μόνο των τουριστών αλλά και των Ελλήνων που στερούνται ιδιοκατοίκησης, έχει στραβώσει. Η ουσιαστικότερη καταγγελία που αποδίδεται στο Airbnb είναι η απομάκρυνση των φτωχότερων κατοίκων από τις πόλεις, στις οποίες δραστηριοποιούνται επαγγελματικώς και εργασιακώς.
Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπάρχει λίστα πολλών χιλιάδων φυσικών προσώπων και ιδιοκτητών, που γίνονται νομικά πρόσωπα και νοικιάζουν με αυτό το σύστημα από 1 έως 3 διαμερίσματα. Όλοι αυτοί υποχρεώνονται από 1/1/2024 να συστήσουν εταιρεία με λογιστικά βιβλία εσόδων – εξόδων και λογιστή, όπως τα ξενοδοχεία και το καθεστώς ενοικιαζόμενων δωματίων.
Στη Ν. Υόρκη οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκαλούν τεράστιο πρόβλημα ώστε ο δήμαρχος επέβαλε δραστικά μέτρα, ιδιαιτέρως σκληρά, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από την αγορά το 70% των ενοικιαζόμενων χώρων που πρόσφεραν στην εταιρεία περί τα 20 εκατομμύρια $ τον χρόνο. Παρά ταύτα είναι αμφίβολο αν αντιμετωπιστεί η αγορά ή η μίσθωση κατοικίας κυρίως στο Μανχάταν, που το ενοίκιο ανέρχεται από 4 έως 4,5 χιλ $ μηνιαίως.
Ωστόσο δημιουργήθηκε νέα κατηγορία τουριστικών καταλυμάτων που νοικιάζονται σε επισκέπτες. Ανοίγονται τα σπίτια των ιδιοκτητών εν όλω ή εν μέρει, δωμάτια, στο σύντομο χρονικό διάστημα απουσίας του ιδιοκτήτη και λειτουργούν ως μέσον απόκτησης εισοδήματος. Υπ’ όψιν ότι όλο αυτός ο κόσμος εξυπηρετείτο απ’ τα ξενοδοχεία, που τώρα δυσφορούν με την ταχεία ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα