Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Εργατικά Κέντρα Κρήτης: Ικανοποίηση για την έκτακτη αποζημίωση σε εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) «Έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021», και προς ενημέρωση των δικαιούχων, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) διευκρινίζει τα εξής:

Δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Απασχολήθηκαν κατά το 2019 -με πλήρη ή μερική απασχόληση- χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις το 2020.

2. Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 ή η τακτική επιδότηση ανεργίας επιμηκύνθηκε κατά έναν μήνα στο ως άνω χρονικό διάστημα.

3. Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν και δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021.

4. Δεν έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας ή το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021.

5. Δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από άλλη αιτία για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβαν οι δικαιούχοι και καταβάλλεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Οι δικαιούχοι πρέπει να εισέλθουν µε κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ενεργοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, στις 10:00, για να επικαιροποιήσουν στοιχεία, όπως τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) και να υποβάλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση ότι παρέμειναν άνεργοι κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 και δεν απορρέει υποχρέωση επαναπρόσληψης από τη σύμβασή τους.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας είναι https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-meniaia-apozemiose-epokhika-ergazomenon.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr→ Εργασία και ασφάλιση→ Ανεργία→ Έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων.

Η καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης θα πραγματοποιείται άμεσα, μετά από έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ και διασταύρωση με τα στοιχεία που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο συνολικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- οικογενειακό εισόδημα.

Τέλος, ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της καταβολής της έκτακτης αποζημίωσης.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΡΟΔΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ

Την ικανοποίηση τους εκφράζουν για την συγκεκριμένη εξέλιξη τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου- Κρήτης.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν: « «Δικαίωση!! Καμία μάχη δεν είναι χαμένη εάν δεν δοθεί!!» Μετά από αρκετές και πολύμηνες προσπάθειες η δικαίωση για το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων και των κατηγοριών αυτών που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός των μέτρων στήριξης, ήρθε!!
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε μέσα από τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης αλλά με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Καραγεωργόπουλου Δημήτρη και του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση», τη βοήθεια του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Ε, κ. Παναγόπουλου Ιωάννη, της αρμόδιας Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη Άννας, και την καταλυτική πρωτοβουλία που πήρε η βουλευτής Δωδεκανήσου, η κ. Ιατρίδη Μίκα, εκδόθηκε η ΚΥΑ ώστε αρκετές χιλιάδες συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα να μπορέσουν να πάρουν την έκτακτη αποζημίωση.
Μέσα από το ΦΕΚ 15241/2021 εγκρίνεται η έκτακτη αποζημίωση των εποχιακά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021.
Για μας αποτελεί σημαντικό γεγονός ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε τη δέσμευση που δώσαμε από την πρώτη μέρα στους συναδέλφους μας, όπως υλοποιήσαμε και όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις για όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων που καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα της κρίσης να εντάξουμε στα μέτρα στήριξης. Δυστυχώς και πάλι διακρίνουμε μία ανισότητα ανάμεσα στους εποχικούς εργαζομένους γιατί μένουν έξω από τις τελευταίες ρυθμίσεις συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν να βάλουν στο σπίτι τους έστω και ένα ευρώ από πέρυσι. Είναι αυτοί που τιμωρήθηκαν επειδή δούλεψαν παραπάνω το 2019 και επιδοτήθηκαν παραπάνω από 80 ημέρες, οι συνάδελφοι που τελείωσε η επιδότηση ανεργίας τους μετά τα τέλη του Φλεβάρη.
Καλούμε τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν μπαίνουν στις ρυθμίσεις να έρθουν σε επαφή με τα Εργατικά Κέντρα, ώστε να συλλέξουμε στοιχεία και κατόπιν να έρθουμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας και να μπορέσουμε να δώσουμε λύση και σε αυτούς.
Το σλόγκαν μας «κανείς εργαζόμενος μόνος του» και «κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα» δεν ήταν τρικ! Ήταν πραγματικότητα!! Ήταν αυτό που πραγματικά πιστεύαμε και πιστεύουμε. Να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθειά μας αυτή και κυρίως τους εργαζόμενους για την επιμονή και την υπομονή που έδειξαν παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που βίωναν. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους εμπράκτως!! Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι κανείς εργαζόμενος δεν είναι μόνος του και ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς εισόδημα!! Συνεχίζουμε τις προσπάθειες όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες