27.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Εργαστήριο και ημερίδα για τη σχέση πόλης και νερού στα Χανιά

Συνεχίζεται έως τις 11 Μαίου εργαστήριο αστικού σχεδιασμού με θέμα: “Παράκτια Κατώφλια – Σχεδιάζοντας τα όρια πόλης – θάλασσας” στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης ενώ ημερίδα με τίτλο “Ο σχεδιασμός της σχέσης πόλης και νερού σε μεσογειακά περιβάλλοντα”, θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), το Σάββατο στις 11 π.μ. στο ΚΑΜ.

Τόσο το εργαστήριο όσο και η ημερίδα διοργανώνονται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα: “Τουρισμός, Πολιτισμός και Μεσογειακός Χώρος – Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις” της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Την επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση έχουν οι επίκουροι καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Α. Τζομπανάκης και Δ. Χατζησάββα.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αντικείμενο του εργαστηρίου και της ημερίδας είναι ο σχεδιασμός περιοχών που μοιράζονται το κοινό και συνάμα πορώδες όριο ανάμεσα στη γη και το νερό. Θα εξετασθούν σύγχρονες τάσεις αστικής διαχείρισης παράκτιων περιοχών σε μεσογειακά περιβάλλοντα, ο ρόλος του τουρισμού σε αυτές, κίνδυνοι, δυνατότητες, προοπτικές.
Ο σχεδιασμός των συνεργειών μεταξύ αστικών ιστών και απενεργοποιημένων λιμενικών περιοχών, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των θαλάσσιων μετώπων και των παράκτιων περιοχών είναι ζητήματα που εξελίσσονται εδώ και μερικές δεκαετίες, αρχής γενομένης από τις συνθήκες αποβιομηχάνισης των λιμενικών ζωνών, οι οποίες έχουν ωθήσει την έρευνα προς την αναζήτηση εδαφών για νέα μοντέλα αστικής ανάπτυξης και ανεύρεσης δημόσιων χώρων.
Η διασύνδεση απομονωμένων υδάτινων αποθεμάτων φυσικών ποιοτήτων και η ενεργοποίηση εγκαταλελειμμένων λιμενικών εγκαταστάσεων είναι το πεδίο αστικών παρεμβάσεων με μεγάλη σημασία τόσο για την φυσιογνωμία και την τουριστική ελκυστικότητα, όσο και για την περιβαλλοντική αναδιάρθρωση των σύγχρονων πόλεων.
Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα, η επαφή της πόλης με το νερό συνιστούν σύνθετα αστικά τοπία που απαιτούν στρατηγικές ικανές να παρακολουθήσουν την πολύπλοκη αστική δυναμική, αλλά και το αίτημα για συνθήκες οικειοποίησης και ταυτοποίησης. Διερευνώνται σήμερα διαδικασίες που κινούνται στις κοινές παρυφές του πολιτισμικού, κοινωνικού και του φυσικού, παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον τόπο, το τοπίο και τη μνήμη, ειδικά στα ευαίσθητα, «μακράς διάρκειας» μεσογειακά περιβάλλοντα. Ο χαρακτήρας του μεσογειακού τοπίου είναι ακριβώς ο αστικός πολιτισμός, ο χώρος της διασύνδεσης, της συνάντησης διαφορετικοτήτων, της υβριδοποίησης, της αποσταθεροποίησης των ορίων.
Οι σύγχρονες στρατηγικές ανάπλασης ωστόσο, συνδέονται συχνά με μεμονωμένα κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας, ικανά να σταθούν στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού πόλεων, γεγονός που θέτει ζητήματα σε σχέση με την κλίμακα και την συσχέτιση των νέων επεμβάσεων με το υφιστάμενο πυκνό ιστορικό τοπίο των μεσογειακών πόλεων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι πόλεις-λιμάνια μικρού και μεσαίου μεγέθους αναζητούν σήμερα στρατηγικές ανάπτυξης βασισμένες σε μια σύνθετη και ευέλικτη θεώρηση, ικανή να συνδυάζει πολλαπλά επίπεδα, από την οργάνωση του αστικού χώρου στην διαχείριση των τουριστικών ροών, από την μη διαταραχή της σχέσης τουριστών και κατοίκων στην διαμόρφωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, από την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αποφυγή διεργασιών εξευγενισμού, από την αστική δυναμική στην μικρο – γεωγραφία της καθημερινής ζωής της μεσογειακής πόλης.
Οι μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, ωθούν στην ραγδαία
τροποποίηση της ζωής και του χαρακτήρα της πόλης, σε αλλοιώσεις στις υφιστάμενες κοινωνικές δομές και στο μεσογειακό μοντέλο της κοινωνικής συνύπαρξης. Οι
παράκτιες περιοχές συνιστούν τουριστικά προϊόντα που μετασχηματίζουν και καταναλώνουν το ιστορικό, πολιτισμικό και φυσικό τοπίο που περιβάλλει τις
μεσογειακές πόλεις, θέτοντας θέματα οικειοποίησης και ταυτοποίησης του χώρου».

Η ΗΜΕΡΙΔΑ

Η ημερίδα με τίτλο «Ο σχεδιασμός της σχέσης πόλης και νερού σε μεσογειακά περιβάλλοντα», θα πραγματοποιηθεί στο ΚΑΜ το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στις 11 π.μ. με προσκεκλημένους ομιλητές που εξειδικεύονται στην προβληματική της εκδήλωσης. Με το πέρας της ημερίδας προβλέπεται στρογγυλό τραπέζι – συζήτηση σχετική με τα συναφή προς τη θεματική της ημερίδας Μεταπτυχιακά προγράμματα των αρχιτεκτονικών Σχολών του ΠΚ «Τουρισμός, Πολιτισμός και Μεσογειακός Χώρος», του ΑΠΘ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» και του Πανεπιστημίου Πατρών «Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός: Μεσογειακά Μέλλοντα», σχετική με το περιεχόμενό τους, τα πρώτα αποτελέσματα, τη δυναμική, τις προοπτικές τους.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ημερίδας:

•Ε. Αθανασίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

•Γ. Αίσωπος, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών

•Ν. Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

•Δ. Κατσώτα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών

•Ν. Κεφαλογιάννης, Εντεταλμένος διδάσκων Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών

•Α. Πάκα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

•Δ. Τσακαλάκης, Αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΠΚ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα