Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εργαστήριο ελαιογευσίας στα Χανιά από τον Σύλλογο Χημικών

Το έλλειμμα ενημέρωσης που παρατηρείται γύρω από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων, προσπαθεί να γεφυρώσει μέσα από ομιλίες και εργαστήρια ο Σύλλογος Χημικών Ν. Χανίων που το απόγευμα του Σαββάτου διοργάνωσε εργαστήριο ελαιογευσίας στο χώρο του 3ου ΓΕΛ Χανίων, στο πλαίσιο της Δράσης “Χημεία και καθημερινή ζωή”.
H εκδήλωση απευθύνονταν σε χημικούς, παραγωγούς ελαιόλαδου αλλά και καταναλωτές με στόχο την καλύτερη γνώση των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγουν τα Χανιά.
Αλλωστε ο Σύλλογος Χημικών έχει ανοίξει ένα κύκλο εκδηλώσεων από πέρυσι με θέμα το κρασί, τη μπύρα ενώ τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει νέα εκδήλωση αφιερωμένη στο χαρούπι.
«Θέλουμε να μάθουμε, να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε μετά» ανέφερε ο Νίκος Σκουνάκης, χημικός, μέλος του Συλλόγου Χημικών Χανίων και εκπαιδευτικός στο 3ο Λύκειο Χανίων ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει άγνοια του κόσμου στο τι σημαίνει καλό και σωστό προϊόν. Αν είναι το δικό μας λάδι το καλύτερο του κόσμου- εμείς λέμε ό,τι είναι- δεν το ξέρουμε γιατί δεν έχουμε δοκιμάσει πολλά λάδια. Φέραμε λοιπόν εδώ αρκετά λάδια από όλη την Ελλάδα να τα δοκιμάσουμε για να δούμε εάν είναι όντως το δικό μας (το κρητικό λάδι) το καλύτερο.
Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε να δοκιμές, να ακούσουμε ειδικούς και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας. Γιατί πολλά πράγματα τα αντιμετωπίζουμε εγωιστικά, στενόμυαλα και ο ανταγωνισμός (ξένων προϊόντων) είναι μεγάλος. Θα θέλαμε αυτός ο προβληματισμός να φτάσει μέχρι τους παραγωγούς ελαιολάδου ώστε να δουν τι πρέπει να κάνουν και τα προϊόντα τους να είναι ανταγωνιστικά, να βελτιωθούν ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν αυτά που ήδη εξάγονται σε άλλες αγορές».
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παράγει η περιοχή μας σε σύγκριση με ελαιολαδο από διαφορετικά μέρη της χώρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Καρβέλας, Διευθυντής PARATUS Europe,πιστοποιημένος Pro Olive Oil expert.  Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου,  έγινε  αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, στα σπουδαιότερα λάθη που γίνονται κατά την παραγωγή και φύλαξη του ελαιολάδου  και πως αυτά μπορούν να διορθωθούν, ενώ παράλληλα συζητήθηκε  η οργανοληπτική αξιολόγηση και πως δημιουργούνται οι αρνητικές οργανοληπτικές ιδιότητες. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου παρουσιάστηκε  η μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης και έγινε δοκιμή δειγμάτων  με ελαττώματα αλλά και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης ποικιλίας από την περιοχή μας καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος, ενώ δοκιμαστηκαν ενδεικτικά και δείγματα άλλων ποικιλιών εκτός της Κορωνέικης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα