Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Εργασίες εντός του 2016 στον ΒΟΑΚ ζητά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη σχετικά με την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο συντονισμένο πλαίσιο των προσπαθειών αρχών και φορέων του νησιού, προκειμένου να εξευρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση για τον εκσυγχρονισμό του ΒΟΑΚ.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει την ανάγκη ένταξης στο ΕΠ.Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. της στρατηγικής μελέτης για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, την άμεση χρηματοδότηση των εννέα μελετών για το ΒΟΑΚ που ήδη εκπονούνται και τη συνέχεια του σχεδιασμού για αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ), όπως είχε αποφασιστεί, σε πρόσφατη σύσκεψη με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, έτσι ώστε να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών εντός του 2016.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης διαμορφώνεται ως εξής:

«Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, τις διαχρονικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, η Κρήτη ανήκει στις ελάχιστες περιφέρειες της χώρας που δεν έχει υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του κύριου σε χρήση οδικού άξονα. Αποτελεί χρέος και ύψιστη πολιτική προτεραιότητα, από όποια θέση και αν εκπροσωπούμε την Κρήτη, να συμβάλλουμε στη διενέργεια όλων των απαιτούμενων πρωτοβουλιών που θα δρομολογούν μια ολοκληρωμένη λύση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα στο ΒΟΑΚ εκπονούνται 9 μελέτες «μεσαίας ωριμότητας», συνολικού μήκους περί τα 135 χμ. Προκειμένου να επιτευχθεί «υψηλή ωριμότητα» απαιτείται η χρηματοδότηση τους εντός του τρέχοντος έτους με το ποσό των 8 εκ. ευρώ προκειμένου εν συνεχεία να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Έχουν επίσης δημοπρατηθεί και είναι υπό ένταξη στο ΣΕΣ τρία οδικά τμήματα του ΒΟΑΚ (Γούρνες-Χερσόνησος, Πάνορμος-Εξάντης, συνδετήριος Μουρνιές-Χανιά) συνολικού μήκους 19 χμ. και προϋπολογισμού 162 εκ. ευρώ. Χωρίς αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και με άγνωστη την χρονική προοπτική για την αναβάθμιση τους, απομένουν άλλα 134 χμ από τα οποία υπολογίζεται ότι περίπου 105 χμ αφορούν διατομή αυτοκινητόδρομου και 29χμ διατομή μονού κλάδου.
Σε απάντηση της υπ.αριθ. 2303/05.09.2014 ερώτησης μου, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχοντας λάβει γνώση της Έκθεσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για τον ΒΟΑΚ, είχε δρομολογήσει και ολοκληρώσει τα τεύχη δημοπράτησης της Στρατηγικής Μελέτης για την αναβάθμιση του (προυπ. 7,7 εκ. ευρώ ) με στόχο να χρηματοδοτηθεί ως εμπροσθοβαρές έργο από πόρους της Τεχνικής Βοηθείας του ΕΠ.Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. Η μελέτη αυτή θα αποτύπωνε την υφιστάμενη κατάσταση σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, θα προτεραιοποιούσε τις παρεμβάσεις, και θα εξέταζε τις εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του συνόλου του ΒΟΑΚ. Ένα μήνα αργότερα, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Κρήτη προχωρούσε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα έναρξης ( εντός του 2016) την πηγή χρηματοδότησης ( Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και το τρόπο υλοποίησης με συμμετοχή ιδιωτών)

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Έχει ενταχθεί στο ΕΠ.Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. η Στρατηγική Μελέτη για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ;
2. Προτίθεται να προχωρήσει στην χρηματοδότηση των εννέα μελετών που εκπονούνται σήμερα κατά μήκος του ΒΟΑΚ προκειμένου τμήματα του να ενταχθούν στη συνέχεια σε χρηματοδοτικά προγράμματα; Αν ναι, σε ποια και με πιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
3. Εξετάζει το Υπουργείο τη χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ, ιδιαίτερα των τμημάτων που υπολείπονται μελετητικής ωριμότητας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστό και ως επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ»;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα