Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έργα ορεινής υδρονομίας και πλημμύρες

Έχουν περάσει 18 μήνες από ένα δημοσίευμά μας τον Απρίλη του 2019 αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη για έργα ορεινής υδρονομίας στο Νομό Χανίων. Ο για 3 τετραετίες δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης είχε προχωρήσει στην περιοχή του Έλους σε μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις δίνοντας τέλος στις καταστροφικές πλημμύρες που έπλητταν την περιοχή σε κάθε ισχυρή νεροποντή. «Πώς θα μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία κινείται το νερό στα επικλινή εδάφη; Όπου έχουμε ορεινά με μεγάλες κλήσεις έχουμε μεγάλες ταχύτητες και το νερό δουλεύει όπως η μπουλντόζα. Αυτό το νερό με την ορμή του είναι που παρασέρνει περιουσίες στα πεδινά, ρίχνει γεφύρια, καταστρέφει υποδομές. Αφού εντοπίσουμε τα χαλαρά, τα σαθρά εδάφη αμέσως προσδιορίζουμε τις περιοχές που κατά προτεραιότητα θα πρέπει να φτιάξουμε τα έργα ορεινής υδρονομίας γιατί εκεί θα έχουμε τις μεγαλύτερες εκπλύσεις, τα πιο ασταθή υλικά άρα την πιθανότητα για μεγαλύτερες καταστροφές. Καταστροφές που θα μεγεθυνθούν αφού μεγάλες ποσότητες στερεών θα μεταφερθούν με βίαιο τρόπο από το νερό στις πεδινές περιοχές» είχε αναφέρει τότε ο κ. Κουκουράκης.

Κακοκαιρία, κορωνοϊός, διεθνής και αθλητική επικαιρότητα, αλλά και το… μενού των αρχαίων Ελλήνων! Η τοπική και όχι μόνον επικαιρότητα της ημέρας, έτσι όπως την κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι των “Χ.ν.” την Τρίτη

Και μάλιστα είχε προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις με κλαδοπλέγματα, μικρά φράγματα που σταματούν “φρενάρουν” την ορμή του νερού, ώστε να συνεχίσει έπειτα την πορεία του με μηδενική ταχύτητα κ.ά. Παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο ρέμα του Αγίου Δικαίου κόστισαν 10.000 ευρώ και γλύτωσαν την περιοχή από πλημμύρες και καταστροφές. «Τα έργα αυτά δεν θέλουν χιλιάδες κυβικά τσιμέντου, τεράστιες εργολαβίες, είναι μικρά έργα αντίστοιχου κόστους» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουράκης.
Τη λύση αυτή είχε προκρίνει για τα Χανιά και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Γιώργος Τσακίρης σε επίσκεψη του στα Χανιά πως «απαιτείται να γίνουν έργα μικρού κόστους στην ορεινή ζώνη που θα συγκρατούν μεγάλους όγκους νερού ή θα καθυστερούν την ορμή τους».
Έκτοτε πέρασαν πολλοί μήνες, έχουν γίνει μια σειρά από προσωρινά έργα αποκατάστασης και προετοιμάζονται μελέτες για τα έργα οριστικής αποκατάστασης, έχουν δεσμευθεί ποσά που φτάνουν τα 100 εκ. ευρώ αλλά για έργα ορεινής υδρονομίας δεν ακούμε τίποτα και κυρίως… δεν βλέπουμε τίποτα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα