Εργα και όχι λόγια για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης που εδώ και είκοσι χρόνια παραμένει στην ίδια κατάσταση ζήτησαν από την πολιτεία δήμαρχοι και φορείς των Χανίων που συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του “Μήνα Οδικής Ασφάλειας” από σήμερα Σάββατο έως τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στα Χανιά, στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων και θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Κολυμπάρι (Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης) και στο Καστέλι Κισάμου (1ο Γυμνάσιο Κισάμου).
Μάλιστα, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις εκδηλώσεις θα παραστεί η κα Eva Molnar, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι Μουν.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χανίων, οι διοργανωτές τόνισαν πως στόχος των τριήμερων εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και της πολιτείας για την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Χανίων ο οικονομικός επόπτης και εκπρόσωπος για τον Νομό Χανίων στον Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών κ. Γιάννης Στριλιγκάς τόνισε ότι «οι εκδηλώσεις ξεκινούν με εκπαίδευση στους πολίτες, στους μαθητές και στα σώματα ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων με στόχο να μην υπάρξουν άλλα θύματα στην άσφαλτο».
Επίσης, στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου σήμερα θα υπάρχουν μηχανήματα προσομοίωσης ατυχημάτων τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ορθόδοξο Ακαδημία στο Κολυμπάρι και έπειτα στο 1ο Γυμνάσιο στο Καστέλι Κισάμου.
Ο κ. Στριλιγκάς τόνισε ότι «οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης σε συνεργασία με τον Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών και την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας, με συνδιοργανωτές τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά και Κισάμου».
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τάσος Κουρουπάκης εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στις εκδηλώσεις και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές που θα γίνουν είτε στο κέντρο της πόλης των Χανίων, είτε στους υπόλοιπους δήμους του Νομού.
ΑΙΧΜΕΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΠΡΑΞΙΑ
Την έμπρακτη ευαισθητοποίηση όλων για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ζήτησε δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης τονίζοντας πως «όλοι στα λόγια είμαστε εντάξει, όμως, όταν έρθει η ώρα της πράξης δεν κάνουμε πολλά πράγματα. Οι πάντες ασχολούνται με τον Β.Ο.Α.Κ. Βεβαίως είναι πρόβλημα ο Β.Ο.Α.Κ., αλλά το ακούω εδώ και είκοσι χρόνια και δεν έχω δει κανένα έργο να γίνεται και δεν ξέρω πόσα χρόνια θα περάσουν ακόμα. Καλό θα είναι επίσης να μιλάμε όλοι για το πρόβλημα του αλκοόλ, για τη ζώνη, το κράνος, για τις προσπεράσεις, την υπερβολική ταχύτητα. Είναι δυνατόν να μην ευαισθητοποιήσουμε ειδικά τους νέους; Κάτι που είναι ευκολότερο από το να κατασκευαστεί διπλή λωρίδα δρόμου στον Βόρειο Οδικό Αξονα. Ας ελπίσουμε ότι θα ακουστούν συγκεκριμένα πράγματα στην εκδήλωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, γιατί ομολογώ ότι έχω ακούσει τα τελευταία είκοσι χρόνια άπειρες υποσχέσεις άλλα έργο ουδέν».
Μάλιστα ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε πως έπειτα από πιέσεις του Δήμου Χανίων, υπεγράφη από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη η ένταξη του κόμβου Μουρνιές – Αν. Γογονή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ με την προοπτική να αρχίσουν οι απαλλοτριώσεις και να γίνει ο διαγωνισμός του έργου στις αρχές του νέου έτους.
Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε πως ο δήμος συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσει ειδικά τα νέα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στην Ο.Α.Κ. θεματική έκθεση για την οδική ασφάλεια. «Χρειαζόμαστε Παιδεία, εκπαίδευση προκειμένου να μπορούμε να αποσοβήσουμε μερικούς από τους κινδύνους. Διότι αφού έχουμε ένα κακό οδικό δίκτυο που απ’ ότι φαίνεται είναι δύσκολο να βελτιωθεί, τουλάχιστον να έχουμε καλύτερη οδηγική συμπεριφορά και ευαισθησία όταν οδηγούμε», τόνισε ο κ. Μαλανδράκης.
Ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μιχάλης Μουντάκης ανέφερε πως «κάθε τροχαίο ατύχημα οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στον οδηγό, στον δρόμο και στο αυτοκίνητο. Σε ότι αφορά τον οδηγό και το αυτοκίνητο, υπεύθυνος είναι ο οδηγός, ενώ σε ότι αφορά τον δρόμο, υπεύθυνο είναι το κράτος. Με την έννοια αυτή συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και καλούμε ενηλίκους και μαθητές σχολείων να τις παρακολουθήσουν. Γιατί ο δήμος Κισάμου έχει πληρώσει “βαρύ φόρο” το τελευταίο διάστημα με τροχαία ατυχήματα. Ας ελπίσουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα πετύχουμε κάποια βελτίωση του όλου θέματος».
Απο την πλευρά της η γραμματέας του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων ο “Αγιος Χριστοφόρος” κα Μαρούσα Χατζηλάρη αναφέρθηκε στον 10 Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για ευαισθητοποίηση στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο με επιτυχία, καθώς υπήρξαν περίπου 3.200 επισκέψεις για συμμετοχή στην ψηφοφορία των δημιουργημάτων των παιδιών.
Στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης συμμετέχει και η ΠΑΕ Πλατανιάς.
Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:
Σάββατο 16 Νοεμβρίου Χανιά, (1ο Γυμνάσιο Χανίων)
9:00 Αφιξη μηχανημάτων προσομοίωσης ατυχημάτων στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου.
10:00 – 12:00 μ. Εκπαίδευση Πολιτών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και επίδειξη απεγκλωβισμού ΕΚΑΒ
10 -1 μ.μ. Μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Χανίων στο Καμπάνι Ακρωτηρίου.
Κυριακή 17 Νοεμβρίου Χανιά, (1ο Γυμνάσιο Χανίων)
10:00 – 12 μ. Λειτουργία μηχανημάτων προσομείωσης
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου Κολυμπάρι (Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης) & Καστέλλι Κισσάμου, (1ο Γυμνάσιο Κισσάμου)
09:00-1 μ.μ. Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χανίων στον χώρο του Νοσηλευτικούς Ιδρύματος.
9 π.μ. Τα μηχανήματα προσομοίωσης μεταφέρονται και θα λειτουργούν έως και στη 1 μ.μ. στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι του Δήμου Πλατανιά.
1 μ.μ. Τα μηχανήματα προσομοίωσης μεταφέρονται στο Καστέλι και λειτουργούν στο χώρο του Α’Γυμνασίου του Δήμου Κισσάμου
1:30 μ.μ. Μαθήματα πρώτων βοηθειών μετά από τροχαίο ατύχημα – Τμήμα Χανίων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1ο Γυμνάσιο)
5:30 μ.μ. Εσπερίδα στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ (4ος όροφος)