Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ερευνητικό πρόγραμμα για το χανιώτικο μέλι

Το ποσό των 100.000 θα διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης για την υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης για πρόγραμμα που αφορά στο μέλι.
Αντικείμενο της δράσης που έχει τον τίτλο «Ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάδειξη και διαφοροποίηση της γεωγραφικής και βοτανικής προέλευσης δειγμάτων μελιού του νομού Χανίων» είναι η σύγχρονη μελέτη δειγμάτων μελιού που προέρχονται από τον νομό Χανίων. Επίσης, η σύγκριση αυτών με δείγματα μελιού από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και ευρέως διαθέσιμων αντίστοιχων προϊόντων.
Σκοπός του έργου, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε, είναι η ανάδειξη και η διαφύλαξη της ποιότητας και της μοναδικότητας του μελιού που παράγεται στον νομό Χανίων, με τη βοήθεια σύγχρονων μελετών των χημικών χαρακτηριστικών του μελιού, συμβάλλοντας έτσι στη στήριξη των μελισσοκόμων της τοπικής κοινωνίας, σε μια εποχή που ο τομέας αυτός βάλλεται ιδιαίτερα από θέματα νοθείας και ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Στο ερευνητικό αυτό έργο θα αναλυθούν ~100 δείγματα μονοποικιλιακού μελιού (θυμαρίσιο) από μελισσοπαραγωγούς του νομού Χανίων, προκειμένου να γίνει αποτίμηση του πτητικού προφίλ των δειγμάτων. Το τελευταίο περιλαμβάνει τις ουσίες που συντελούν στο αποτύπωμα του μελιού, αλλά και συνεισφέρουν στο άρωμα αυτού (άρα και στην προτίμηση των καταναλωτών). Οι μελέτες αυτές αναμένονται να προσδιορίσουν για πρώτη φορά το πτητικό αποτύπωμα βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης θυμαρίσιου μελιού που παράγεται στον νομό Χανίων. Ο προσδιορισμός θα γίνει με τη χρήση ενόργανης ανάλυσης και την εφαρμογή σύγχρονων χημειομετρικών εργαλείων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα