Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Eπιστροφή στην… κανονικότητα για τα τέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Σε τιμές καθορισμού τελών και δικαιωμάτων για το 2022 που επιστρέφουν στην προ-covid εποχή προχωράει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Το Δ.Σ. ορίζει επίσης και τις τιμές που αφορούν την παραλιακή ζώνη του Ενετικού λιμανιού στα πλαίσια μιας προσπάθειας να αντιμετωπιστούν οι οφειλές για τα έτη του 2017 και του 2018 που τότε δεν είχαν δοθεί άδειες παραχώρησης στα καταστήματα λόγω του προβλήματος που υπήρχε με τις παράνομες κατασκευές (σκιάδια).
Ειδικότερα αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική για το 2022 ο πρόεδρος του ΔΛΤ Χανίων κ. Μανώλης Κοτσιφάκης υποστήριξε πως «σε σύγκριση με άλλα λιμενικά ταμεία οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές. Τα δύο τελευταία χρόνια εμείς δώσαμε στα καταστήματα και την έκπτωση του 50% στις οριζόμενες τιμές και το δικαίωμα να αναπτύξουν κατά 40% περισσότερο τα τραπεζοκαθίσματα τους όπως μας έδινε δικαίωμα ο Νόμος».
Ειδικότερα με βάση την απόφαση, οι τιμές που έχουν οριστεί :

ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

• Για το 2022 τα τέλη θα είναι 10 ευρώ το τμ. για όλες τις ζώνες με τον όρο οι επιχειρηματίες να εξοφλήσουν τις οφειλές του 2017, ενώ κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για το 2023 για τις οφειλές του 2018. (για το 2021 η τιμολόγηση ήταν 56 ευρώ/τ.μ. για τις Ακτές Ενώσεως, τμήματα της Τομπάζη, οδούς Σουρμελή και Δευκαλίωνος, 66 ευρώ ανά τ.μ. για τμήμα της Ακτή Τομπάζη Ακτή Κουντουριώτη) και 71 ευρώ ανά τ.μ. για την πλατεία Ελ. Βενιζέλου. Σημειώνεται ότι λόγω covid υπήρξαν εκπτώσεις 50%).

ΝΕΑ ΧΩΡΑ

• Για την Α ΄ζώνη που περιλαμβάνει καταστήματα πάνω στην προβλήτα του λιμανιού της Ν. Χώρας το κόστος πηγαίνει στα 95 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
• Για την Β΄ζώνη τα υπόλοιπα καταστήματα στην Ακτή Παπανικολή της Νέας Χώρας η τιμή ορίζεται στα 65 ευρώ το τ.μ.

ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ

• Σε ότι αφορά την παραλιακή ζώνη του Κουμ Καπί πέρα από τη μείωση για τον covid είχε γίνει και άλλη μείωση με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη το 2021 το κόστος ανά επιχείριση να είχε πέσει στα 10 ευρώ το τ.μ. Για το 2022 το κόστος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα ανέλθει στα 60 ευρώ/τ.μ.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

• Τέλος στάθμευσης (παρκόμετρα) 0,80/ώρα
• Παροχή ηλεκτρ. Ρεύματος για τα σκάφη 0,50/Kw
• Tέλος για τη χρήση παροχής νερού 3 ευρώ/ κυβικό
• Τέλος εναπόθεσης σκαφών 0,50/ ημέρα
• Τέλος για κλείσιμο δρόμου με
πρέσα μπετόν έως 5 ώρες 123 ευρώ
• Τέλος για καταλήψεις περιορισμένης διάρκειας 250 ευρώ.
• Τέλος για τοποθέτηση κιόσκι ή stant 5 ευρώ
• Η χρήση της πλατείας Β.Α. του Γιαλί Τζαμί 300 ευρώ, εκτός αν η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση με το Δήμο ή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που το τέλος καθορίζεται στα 10 ευρώ.
• Το αντάλλαγμα χρήσης τμήματος του λιμενοβραχίονα του Ενετικού Λιμένα, έμπροσθεν και παραπλεύρως του Αγ. Νικολάου του Μόλου, καθορίζεται σε 500,00 ευρώ/ημέρα.
• Για την τοποθέτηση σταντ σε χώρο έως 2 τ.μ. για τα ημερόπλοια ετήσιο κόστος 1200 ευρώ.
• Για την έκδοση άδειας για τη στάθμευση και διέλευση ζωήλατων οχημάτων στη χερσαία λιμενική ζώνη του Ενετικού Λιμένα Χανίων καθορίζεται σε 900,00 ευρώ κατ’ έτος.
• Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μπορεί να παραχωρεί με απόφαση του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του χώρο εμβαδού έως 20 τ.μ. στη χερσαία λιμενική ζώνη του Ενετικού Λιμένα για την τέλεση πολιτικών γάμων με αντάλλαγμα χρήσης 500 ευρώ για κάθε άλλο χώρο εντός της Χ.Λ.Ζ. ευθύνης του ∆.Λ.Τ.Χ. το αντάλλαγμα καθορίζεται σε 200 ευρώ.
• Για υπαίθριο εμπόριο (ζωγράφοι, χειροποίητες κατασκευές, ψημένο καλαμπόκι, ξηροί καρποί, ποπ κορν, μαλλί της γριάς κλπ.) 700 ευρώ ανά θέση.
Τέλος αναλυτική χρέωση ανά μήνα, αίθουσα έχει οριστεί για τη χρήση του Γιαλί Τζαμί.

ΤΟ 2017-2018

Αναφορικά με την περίοδο 2017-2018, σημειώνεται ότι στους καταστηματάρχες δεν είχε δοθεί άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εφόσον δεν απομάκρυναν τις παράνομες κατασκευές (σκιάδια). Με υπουργική απόφαση του τότε υπουργού κ. Κουρουπλή η αποβολή των καταστηματαρχών αναβλήθηκε, ωστόσο από το Λιμενικό βεβαιώθηκαν πρόστιμα που στάλησαν στην Εφορία. «Συμφωνήσαμε τα καταστήματα στο Ενετικό λιμάνι να πληρώσουν τις οφειλές του 2017 και το τετραγωνικό για το 2022 έχει οριστεί στα 10 ευρώ και κάτι ανάλογο θα γίνει για τις οφειλές του 2018 το 2023. Έτσι λύνεται ένα πρόβλημα και μπορούμε και εμείς ως Λιμενικό Ταμείο να κλείσουμε τα ταμεία μας» τόνισε ο κ. Κοτσιφάκης.
Σύμφωνα με την πρόεδρος των καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα κ. Άρια Παρασκευάκη το 2017 και το 2018 βεβαιώθηκαν στα καταστήματα πρόστιμα τρεις φορές πιο πάνω από το τίμημα και βεβαιώθηκαν στην εφορία. Οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι με την εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζεται ένα μέρος του προβλήματος, ωστόσο ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση των προστίμων αυτών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα