Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Επιστρέφει το άγαλμα του πρίγκιπα Γεωργίου στη Σούδα

Την απόφαση να καταθέσει πρόταση για να επανατοποθετηθεί στη Σούδα το άγαλμα του “Πρίγκιπα Γεώργιου” πήρε η Τοπική Κοινότητα. Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Παρασκευής με ψήφους 4 υπέρ έναντι 2 κατά, το συμβούλιο πήρε την απόφαση να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων να τοποθετήσει και πάλι το άγαλμα του πρίγκιπα – αρμοστή και είναι θέμα πλέον του Δημοτικού Συμβουλίου να συναινέσει ή όχι.
Το άγαλμα είχε φιλοτεχνηθεί από τον Κρητικό γλύπτη Γιάννη Κανακάκη που είχε δημιουργήσει και τους ανδριάντες των ηρώων που φιλοξενούνται στην πλατεία 1866. Αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 1958 στην πλατεία της Σούδας και αποκαθηλώθηκε το 1984 με απόφαση της τότε κοινότητας.
Πριν από έξι χρόνια υπήρξε μια πρόταση για την επανατοποθέτηση του στην πλατεία που όμως είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία από το τοπικό συμβούλιο Σούδας, στο οποίο είχε γίνει και η πρόταση το άγαλμα να τοποθετηθεί σε μουσείο ή κτήριο που να είναι συνδεδεμένο με την Κρητική Πολιτεία και την περίοδο της αυτονομίας καθώς ο πρίγκιπας ήταν σε αντιπαράθεση με τον Ελ. Βενιζέλο.
Την πρόταση για να την επανατοποθέτηση του αγάλματος έκανε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σούδας κ. Σταύρος Μυριδάκης, ενώ υπέρ της επανατοποθέτησης του αγάλματος για λόγους καλλιτεχνικούς είχαν κάνει και διακεκριμένοι γλύπτες, ζωγράφοι, εικαστικοί των Χανίων.
Το άγαλμα σήμερα βρίσκεται αποθηκευμένο στον χώρο των Νεωρίων.

3 Comments

  1. ωραια, να βαλουν ομως και καμια ταμπελα που να εξηγει την ιστορια και γιατι η συγχρονη κοινωνια δεχεται την επανατοποθετηση του, μην μας παρεξηγησουν κιολας…

  2. Καλά κάνουν αλλά να γράψουν από κάτω ότι “έφυγε νύχτα,* για να γλυτώσει από τον κρητικό λαό που ήθελε να ενωθεί με την Ελλάδα

  3. Πρίγκηπες, βασιλιάδες, διάδοχοι και κάθε βασιλομπεμπες μόνο δεινά και δυστυχίες έφεραν σε αυτό τον τόπο. Τα αγάλματα τους λοιπόν καλά είναι καταχωνιασμενα στις αποθήκες και αν είναι δυνατόν να καταστραφουνε τελείως να μην πιάνουν και χώρο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες