27.4 C
Chania
Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025

Επιστολές: Ψηφιακό πελατολόγιο

Κύριε διευθυντά,

από αρχές Ιουλίου ισχύει η υποχρεωτική εφαρµογή του ψηφιακού πελατολογίου στους κλάδους επισκευής αυτοκινήτων, στα φανοποιεία, στα βουλκανιζατέρ και σε πολλούς άλλους κλάδους παροχής υπηρεσιών. Ένα µέτρο κατά την κυβέρνηση και για όσους υπηρετούν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισµό και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι είναι όµως ή είναι ένα ακόµη µέτρο που σφίγγει την θηλιά για τον στραγγαλισµό της µικρής και οικογενειακής επιχείρησης; Ιδιαίτερα όµως στρέφεται κατά της αυτοαπασχολησης που προσπαθεί καθηµερινά να επιβιώσει µέσα σε ένα εχθρικό επαγγελµατικό περιβάλλον. Απέναντι στον ανταγωνισµό µε τις µεγάλες επιχειρήσεις συνεργείων που απασχολούν δεκάδες εργαζόµενους µε οργανωµένα λογιστήρια ,µε επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισµό µε την στήριξη των µεγάλων εµπορικών οµίλων στο αυτοκίνητο και στα ανταλλακτικά.
Είναι τουλάχιστο ανήθικο από µεριάς κυβέρνησης αλλά και ενός µεγάλου τµήµατος του συνδικαλισµού, του λεγοµένου κυβερνητικού, να στοχοποιούν τον αυτοαπασχολούµενο και την πολύ µικρή επιχείρηση ότι υπάρχει ασυδοσία και φοροδιαφυγή.
Πολύ εύκολα ξεχνούν τα κάθε λογής «σαΐνια» ότι οι µικροί και οι αυτοαπασχολούµενοι πληρώνουν ήδη βαριά φορολογία τόσο µε την πλασµατική – τεκµαρτή φορολόγηση όσο και µε την απουσία αφορολόγητου ορίου αλλά και µε τα κάθε λογής εξοντωτικά πρόστιµα λόγω της ψηφιακής θηλιάς του MY DATA .
Πολύ εύκολα ξεχνούν όλοι αυτοί ότι οι εφοπλιστές έχουν εθελοντική φορολόγηση (όσο θέλουν, όποτε το θελήσουν). Οι τράπεζες έχουν αναβαλλόµενο φόρο (όποτε και αν θελήσουν να δώσουν φόρο). Οι επιχειρηµατικοί όµιλοι µε τα ΑΦΜ τους να πρωτοστατούν σε κάθε λογής «φορολογικού παράδεισου» .
Σκόπιµα επίσης ξεχνούν το σηµαντικότερο, ότι «πρωταθλητές» στο δηµόσιο χρέος είναι µια χούφτα οµίλων που χρωστάει το 92% του χρέους την ώρα που οι µικροί είναι οι ποιο συνεπείς φορολογικοί «πελάτες».
Ήταν µεγάλο ψέµα (γι’ αυτο το µάζεψαν άµεσα) ότι δηλαδή η εφαρµογή του ψηφιακού πελατολογίου θα ήταν µια διαδικασία ”40 δευτερολέπτων” που όµως αποδείχτηκε ότι ακόµη και ένας νέος και εξοικειωµένος µε την τεχνολογία χρειάζεται 17 λεπτά για να καταγράψει ένα πελάτη. Τέτοια µέτρα δεν µπορούν να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισµό και στην διατήρηση τής µικρής επιχείρησης αφού προσθέτουν παραπάνω χρόνο και κόστος.
Αλήθεια ποιοι µιλούν για ψηφιακό εκσυγχρονισµό; Όλοι αυτοί που δεν κατάφεραν να εφαρµόσουν ένα απλό ψηφιακό µέτρο για να µην βρεθούν δυο τρένα στην ιδία γραµµή και να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές; Αυτοί που αντί να διευκολύνουν την καθηµερινότητα µας µέσα από τον ψηφιακό µετασχηµατισµό µας κάνουν την ζωή «κόλαση» θέλοντας παράλληλα να εξαφανίσουν την µικρή επιχείρηση χρησιµοποιώντας είτε τα ψηφιακά εργαλεία, είτε την εξοντωτική φοροµπηχτική πολιτική, είτε τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις.
Η εφαρµογή του ψηφιακού πελατολογίου σηµαίνει για τα µικρά συνεργεία ατέλειωτες ώρες δουλειάς µε τον κίνδυνο του λάθους, αύξηση του κόστους λειτουργείας, πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση µε αυτόµατο προσδιορισµό προστίµων αφού οι επιπλέον γραφειοκρατικές ηλεκτρονικές διαδικασίες για την λεπτοµερή καταγραφή του κάθε οχήµατος που µπαίνει στο συνεργείο είναι εξοντωτικές. Θα έλεγε κάποιος ότι η κυβέρνηση έστησε την «τέλεια παγίδα» για την εξαφάνιση της αυτοαπασχολησης στον κλάδο της επισκευής αυτοκινήτων αφού όλη αυτή η ψηφιακή διαδικασία εάν γίνεται θα είναι σε βάρος της δουλειάς, του ωραρίου της ξεκούρασης η απλά δεν θα γίνεται µε ότι αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη τα µεγάλα συνεργεία, οι αντιπροσωπείες µε τους δεκάδες εργαζόµενους, τα οργανωµένα λογιστήρια είναι πανέτοιµα να ανταπεξέλθουν σε τέτοια µέτρα µε τον ανταγωνισµό προφανώς να είναι ξανά µε το µεγάλο «ψάρι». Είναι προφανές ότι η εφαρµογή τέτοιων µέτρων δεν αφορά µόνο τα συνεργεία αφορά και όλους εµάς τους «πελάτες» που το αυτοκίνητο και η µηχανή έχει γίνει αναπόσπαστο εργαλείο της δουλειάς µας, την αναψυχή µας, τη µετακίνησή µας. Το κόστος συντήρησης – επισκευής είναι άµεσα συνδεδεµένο µε τον καθηµερινό αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι εργαζόµενοι και τα λαϊκά στρώµατα. Ήδη άρχισαν τα «όργανα» από µια µερίδα µεγάλων συνεργείων αυξάνοντας τις τιµές επικαλούµενοι την προσαρµογή στα νέα µέτρα του ψηφιακού πελατολογίου. Όλα αυτά είναι προετοιµασία για το τι θα συµβεί όταν βγουν από την µέση και φύγουν από τον χώρο οι µικροί και οι αυτοαπασχολούµενοι. ∆εν είναι καθόλου τυχαίο ότι υπάρχει «συµπαράσταση» στον αγώνα που δίνεται από µια σειρά επαγγελµατικούς φορείς (ΟΕΒΕΝΧ, ΕΣΧ) που είναι χειροκροτητές των πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτικές που θεωρούν τους µικρούς και τους αυτοαπασχολουµένους διαρθρωτικό πρόβληµα για την παραπέρα απρόσκοπτη συνέχισης της κερδοφορίας των µεγάλων επιχειρηµατικών οµίλων. Όλοι αυτοί που δήθεν συµπαραστέκονται θεωρούν όλες τις επιχειρήσεις το ίδιο και το σηµαντικότερο δεν είναι υπέρ της απόσυρσης του ψηφιακού πελατολογίου αλλά υπέρ της εφαρµογής του µε «καλύτερους όρους και προϋποθέσεις».
Είναι ώρα ευθύνης για κάθε µικρό επαγγελµατία του κλάδου να βγάλει τα σωστά πολιτικά συµπεράσµατα. Να διαλέξει µε ποιους θα πορευτεί συλλογικά, µε ποιους θα αντιπαλέψει την δύσκολη πραγµατικότητα. Η υποταγή και η µοιρολατρία σίγουρα δεν είναι λύση.
Η απόσυρση αυτού του ψηφιακού εκτρώµατος που προσπαθούν να το εφαρµόσουν στα συνεργεία ”αύριο” το θεωρούν δεδοµένο ότι θα το επεκτείνουν σε µια σειρά άλλους χώρους της παροχής υπηρεσίας. Η διεκδίκηση που πατάει στην πραγµατικότητα της απόσυρσης µπορεί να φέρει ανάσες ανακούφισης, µπορεί να περιορίσει την εξαφάνιση της µικρής επιχείρησης.
Βουρλάκης Νικόλαος
µέλος ∆.Σ. Εµπορικού
Συλλόγου Χανίων
µέλος ∆.Σ. Οµοσπονδίας
Εµπορικών Συλλόγων Κρήτης
µέλος ∆.Σ. Ε.Σ.Ε.Ε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα