28.4 C
Chania
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025

Επιστολές: Μια πρόταση για τις Λαϊκές Αγορές στα Χανιά

» Προς υπεύθυνα γραφεία ∆ήµου Χανίων

Κύριοι,
Παρακαλώ, θα ήθελα να κάνω µία πρόταση που αφορά τις λαϊκές αγορές µας.
Θα ήταν ιδανικό να βρεθεί ένας χώρος που θα τις φιλοξενήσει µόνιµα, µε κάποιες θέσεις για πάρκινγκ φυσικά.
Η υποδοµή θα είναι µελετηµένη και δεν θα επικρατεί η τωρινή αναρχία, ειδικά στον τοµέα των ρούχων.
Θα ελέγχονται καλύτερα και θα αποκτήσει η λαϊκή επιπλέον αξία.
Να έχουν σταθερή θέση, να είναι οι πάγκοι οµοιόµορφοι, καλαίσθητοι, ίδιο χρώµα, λειτουργικοί και ασφαλείς.
Επίσης για σκίαστρο – σκέπαστρο, κάτι µόνιµο και ασφαλές, που θα προστατεύει από ήλιο και βροχή, διότι τώρα όταν φυσάει, οι οµπρέλες είναι επικίνδυνες. Θα είναι καλό και για τους ίδιους, καθώς θα απαλλαγούν από τη µεταφορά αυτών, το στήσιµο και το µάζεµα στο τέλος. (και δεν θα κυκλοφορούν τους δρόµους πρόχειρα φορτωµένα αγροτικά)
Όλοι οι παραγωγοί και έµποροι να παρακολουθούν ετησίως σεµινάριο για σωστή διαχείριση τροφίµων.
Τώρα βλέπουµε να κόβουν κοτόπουλο δίπλα στα µαρούλια και άλλα χορταρικά. Βλέπουµε ξερά σύκα εκτεθειµένα στις µύγες και στον κόσµο. Βλέπουµε χυµούς φρούτων και τυροκοµικά, εκτεθειµένα και αυτά στον ήλιο.
Απαραίτητο να είναι το βιβλιάριο υγείας, διότι πωλούν τρόφιµα και µάλιστα τρόφιµα που καταναλώνονται ωµά. Να ισχύει ό,τι και στα καταστήµατα.
Ευκαιρία θα είναι να τους δίνονται µε φυλλάδια, οδηγίες και παροτρύνσεις για σωστή χρήση φυτοφαρµάκων. Μια επιστηµονική προσέγγιση, όσον αφορά τις συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και των ίδιων, µε µία κλήση στην ανθρωπιά και την ευθύνη που έχουν δίνοντας τροφή στον κόσµο.
Στον χώρο θα υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος για να διατηρούνται κάποια τρόφιµα στη σωστή θερµοκρασία.
Πίσω από τους πάγκους να υπάρχει χώρος να φυλάσσονται τα άδεια κουτιά, τα τελάρα και ό,τι δεν χρειάζονται. Τώρα είναι πεταµένα παντού σακούλες, σκουπίδια και κούτες, που δηµιουργούν µια ακαταστασία. Λαϊκή, δεν σηµαίνει βρωµιά και σκουπίδια, αλλά καθαρή απλότητα.
Καιρός είναι να εκπολιτισθούµε και σε αυτόν τον τοµέα.
Προτείνω να γίνεται τρεις φορές την εβδοµάδα, για πολλούς λόγους.
Θα µπορούν οι παραγωγοί ενδιάµεσα να τακτοποιούν τις αγροτικές εργασίες τους, χωρίς να είναι απαραίτητο να προσλάβουν άλλο άτοµο για την πώληση.(λιγότερα έξοδα)
Επίσης θα υπάρχει αυτό το κενό, για να δίδεται χρόνος να αναπτύσσονται τα φυτά και να µην έχουν την πίεση της συγκοµιδής καθηµερινά. Όφελος για τον κόσµο, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα προϊόντα στις συγκεκριµένες µέρες, ίσως έτσι πέφτουν λίγο και οι τιµές.
Για να παραµείνει η λαϊκή αγορά για τον πολύ κόσµο, να µπουν δροµολόγια λεωφορείων σε τακτική βάση, µε δωρεάν µετακίνηση ή έστω µε ένα µικρό αντίτιµο των 0,20 ευρώ, για τα βασικά έξοδα.
Έτσι το µεγάλο πάρκινγκ στα Χανιά θα είναι ανοιχτό προς χρήση του κόσµου και οι δρόµοι δε θα µπλοκάρουν κάθε µέρα σε άλλο σηµείο της πόλης.
Θα είναι µια αναβάθµιση σε πολλά επίπεδα!
Με πραγµατικό ενδιαφέρον για τον τόπο µου.

Μαίρη Κουτρούλη Σκαµνάκη
ιδιωτ. υπάλ. – συγγραφέας
µέλος ∆.Σ. Ένωσης Πνευµατικών
∆ηµιουργών Νοµού Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα