Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Βολουδάκη στο δήμο Χανίων για το πρόβλημα της Πολεοδομίας

Στο Δήμο Χανίων για το πρόβλημα της Πολεοδομίας, βρέθηκε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του: « Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα διεκπεραίωσης των αιτημάτων έκδοσης αδειών οικοδομής.
Πλήθος σχεδιαζόμενων επενδύσεων, από ιδιωτικές κατοικίες μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, βαλτώνουν στα Χανιά γιατί καθυστερεί η έκδοση των σχετικών αδειών.
Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και σε διαδοχικές δημοτικές αρχές. Σήμερα καθίσταται ασφυκτικό αφ’ ενός λόγω της έκρηξης του ενδιαφέροντος για οικοδόμηση στα Χανιά, αφ’ ετέρου λόγω της σωρευτικής επίπτωσης της μείωσης του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, λόγω των γνωστών περιορισμών των προσλήψεων στο δημόσιο.
Ζήτησα να συναντηθούμε με το Δήμαρχο Χανίων και το Παράρτημα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, για να ενημερωθώ αναλυτικά και να συνεισφέρω αν χρειάζεται και μπορώ.
Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Χαζιράκης, ο Διευθυντής της ΥΔΟΜ Φραγκίσκος Τρουλάκης και αντιπροσωπεία του ΤΕΕ αποτελούμενη από τους Γιάννη Βόρδο, Μιχάλη Γεραιουδάκη και Ζαχαρία Πιστόπουλο.
Η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ περιέγραψε το πρόβλημα όπως το βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί και οι πελάτες τους.
Ο Δήμος αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης της ΥΔΟΜ με συμβασιούχους μηχανικούς που θα προσληφθούν μέσω της ΔΕΠΑΝ (αναπτυξιακής εταιρείας της τοπικής αυτοδιοίκησης). Αυτό ως προσωρινή λύση, εν αναμονή της ενίσχυσης της υπηρεσίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η προσωρινή λύση καθίσταται αναγκαία δεδομένων των καθυστερήσεων των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Ορθώς και κατά τη δική μου εκτίμηση ο Δήμος κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων.
Όμως το ζήτημα δεν εξαντλείται εκεί. Από πλευράς μου, εξέφρασα την άποψη ότι απαιτούνται και ριζικότερα μέτρα στο πεδίο της νομοθεσίας: αφ’ ενός απλούστευσης των διαδικασιών, αφ’ ετέρου τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να αναθέτουν με διαφανείς διαδικασίες σε πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς μέρος του έργου των αρμοδίων υπηρεσιών, τουλάχιστον για όσο καιρό χρειάζεται μέχρι να εκκαθαρισθούν όλες οι χρονίζουσες υποθέσεις.
Ζήτησα από τους παρισταμένους να μου επισημάνουν ειδικότερα σημεία στη νομοθεσία τα οποία τροποποιούμενα μπορούν να διευκολύνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επ’ αυτού θα έχουμε τις επόμενες ημέρες σύσκεψη στην ΥΔΟΜ, μετά από την οποία θα υποβάλλω τις προτάσεις μου επί νομοθετικών ρυθμίσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα