Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Επίσκεψη στην Αθήνα

Πρόσφατα η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Αλικιανού στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος “Ο κόσμος των ακτινοβολιών που μας περιβάλλει. Ας τον γνωρίσουμε κι ας προστατευτούμε”, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο (ΕΑΑ) στην Αθήνα.

α) ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
Η ομάδα αποτελούμενη από 18 μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου και με συνοδούς τις καθηγήτριες Λάμπου Δήμητρα και Μαρκάκη Ειρήνη επισκέφθηκε αρχικά το κτίριο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην Αγία Παρασκευή. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας στη χώρα μας. Η ιστορία της ξεκινά το 1954, όπου ιδρύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα φορέας με σκοπό την προώθηση των ειρηνικών εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας και τεχνολογίας, με την επωνυμία «Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας». Ο εν λόγω τεχνολογικός τομέας υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εποπτεύεται από αυτό. Εκεί μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη για την ξενάγησή μας κ. Βασιλική Ταφίλη. Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον ακτινοφυσικό κ. Σωτήρη Οικονομίδη για την Η/Μ ακτινοβολία (ιοντίζουσα και μη ιοντίζουσα), τις χρήσεις της και την επίδρασή της στην υγεία και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους για την καταγραφής γνώσης, στάσεων και αντιλήψεων για τις ακτινοβολίες στο σχολικό και το ευρύτερο τοπικό κοινό. Κατόπιν ξεναγήθηκαν στα διάφορα εργαστήρια του εν λόγω τεχνολογικού Ιδρύματος (Εργαστήριο Βαθμονόμησης, Εργαστήριο Δοσιμετρίας, Εργαστήριο για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών, Εργαστήριο Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος).

β) ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΣΤΡΑ
Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Μετά από δεκάλεπτη πεζοπορία ανεβήκαμε στο Κέντρο Επισκεπτών που στεγάζεται στο κτίριο Σίνα στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η ίδρυση του Αστεροσκοπείου Αθηνών οφείλεται στην επιθυμία του έλληνα βαρώνου Γεωργίου Σίνα, πρόξενου τότε της Ελλάδας στη Βιέννη, να συμβάλλει οικονομικά στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στο νεοϊδρυθέν νεοελληνικό κράτος. Το κτίριο του Αστεροσκοπείου είναι βασισμένο σε σχέδια του νέου Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen. Το κτίριο έχει σταυροειδή μορφή, προσανατολισμένη με βάση τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στο κέντρο της κατασκευής υπάρχει ένας μικρός θόλος. Η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1846.
Εκεί ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής και στη βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, θαυμάσαμε τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το τηλεσκόπιο Δωρίδη και το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρού, καθώς και διάφορα παλαιότερα επιστημονικά όργανα. Μετά την ξενάγηση περπατήσαμε μέχρι το διπλανό λόφο της Πνύκας, όπου ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.
Κατόπιν κατεβήκαμε για γεύμα και περίπατο στο Θησείο, στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα. Στις 7:00μ.μ. αναχωρήσαμε με το λεωφορείο για Πειραιά και από εκεί με το πλοίο για Σούδα.

Δήμητρα Λάμπου
υπεύθυνη καθηγήτρια

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες