Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Επίσκεψη στα Γραφεία των Γιατρών

Του Κόσμου της Προέδρου του Ιταλικού Κοινοβουλίου κας Laura Boldrini
Την ίδια ώρα που το ελληνικό κράτος στέλνει  τη δίωξη ναρκωτικών και τον εισαγγελέα στους Γιατρούς του Κόσμου κατηγορώντας τους για διακινητές ναρκωτικών αμφισβητώντας τη δράση τους, υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή τους στο πόλεμο κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, μηδενίζοντας τη εμπειρία και τη  συμβολή τους για τα προβλήματα μετανάστευσης και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, την ίδια ώρα η πρόεδρος της Ιταλικής βουλής επισκέπτεται τα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου γιατί ακριβώς έχει άλλη αντίληψη από εκείνη του ελληνικού κράτους…
Την κα Boldrini και το κλιμάκιο συνεργατών της, συνόδευε στα γραφεία μας στις 7 Νοεμβρίου ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Claudio Glaentzer. Στη συνάντηση ήταν παρόντες και     εκπρόσωποι της Ιταλικής πρεσβείας και των ιταλικών ΜΜΕ.
Ο λόγος της επίσκεψής της ήταν η συζήτηση για το θέμα των Προσφύγων στην Ελλάδα με τους εκπροσώπους των Γιατρών του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπία. Στη συζήτηση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν επίσης ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο κ. Σπύρος Κουλοχέρης υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες, η κα Ιωάννα Μπαμπασίκα, πρόεδρος της ΜΚΟ Μετάδραση και η κα Μαρία Αθανασίου μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Ιατρική Παρέμβαση.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως στο μεταναστευτικό ζήτημα και στις συνθήκες υποδοχής και διαχείρισης του μεταναστευτικού πληθυσμού και των ανθρώπων που αιτούνται διεθνούς προστασίας, η διαδικασία εξέτασης και παροχής ασύλου, τα κέντρα κράτησης και η δραστηριοποίηση των ΜΚΟ σε αυτά.
Εμφαση δόθηκε στο γεγονός της συρρίκνωσης του δικαιώματος δωρεάν πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ολοένα και περισσότερους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, οι σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης καθώς και η έξαρση της ρατσιστικής βίας.
Οι φορείς περιέγραψαν τη νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε θεματικό τομέα, τις επιμέρους διαδικασίες και τις συνήθεις πρακτικές. Στο τέλος τόνισαν τα σημεία που απαραίτητα χρήζουν άμεσων αλλαγών.
Η κα Boldrini άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των φορέων και έκλεισε τη συζήτηση τονίζοντας ότι η προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων αφορούν όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

O Σουηδο-Ελληνικός σύλλογος στους Γιατρούς του Κόσμου…
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου μέλη του Σουηδο-Ελληνικού συλλόγου επισκέφτηκαν το πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά ζητώντας να ενημερωθούν για τις δράσεις και να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους και τους εθελοντές του τμήματος μας.
Η φίλη Ινγα-Λιλλ και η Γωνίλλα άφησαν πριν πολλά χρόνια την εύπορη συγκροτημένη χώρα τους, το άριστα καταρτημένο σύστημα υγείας τους  και ήλθαν στη χώρα μας όχι μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα μας αλλά και για τους ανθρώπους, τον πολιτισμό μας, την ιστορία και τη φιλοξενία μας. Μας δηλώνουν πως θλίβονται για τη κρίση, τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι Έλληνες και πως ελπίζουν να τελειώσει σύντομα η κρίση και να επιστρέψει η ομαλότητα στη χώρα..
Ε.Μ

Οι Γιατροί του Κόσμου στο νησί της Κέρκυρας…
Μετά την Αικατερίνη οι κινητές μονάδες με γιατρούς εθελοντές θα βρίσκονται στο όμορφο νησί της Κέρκυρας , ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία είναι αγαθό και όχι πολυτέλεια, υλοποιούμε το πρόγραμμα “Υγεία για όλους” που χρηματοδοτείται από τη Ένωση Εφοπλιστών..
Το πρόγραμμα “Υγεία για όλους” προσφέρει γυναικολογικό, παιδιατρικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά με επισκέψεις Κινητών Μονάδων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου, κατάλληλα στελεχωμένες από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν μεταξύ άλλων γυναικολογικό έλεγχο, τεστ Παπανικολάου, οφθαλμολογικό έλεγχο, παιδιατρικές εξετάσεις και παιδικό εμβολιασμό.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου για το νησί της Κέρκυρας έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Τετάρτη 13/11: Κτήριο ΚΑΠΗ Δήμου Κέρκυρας, Ακαδημίας 3
Πέμπτη 14/11: Κτήριο ΚΑΠΗ Δήμου Κέρκυρας, Ακαδημίας 3
Παρασκευή 15/11: Κτήριο ΚΑΠΗ Δήμου Κέρκυρας, Ακαδημίας 3
Σάββατο 16/11: Αγροτικό Ιατρείο Μαθρακίου

Τα παιδιά της τετάρτης δημοτικού σχολείου της Γεωργιούπολης επισκέφτηκαν το πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου το πρωί της Δευτέρας συνοδευόμενα από τη κύρια Δέσποινα τη δασκάλα τους.Τα παιδιά ρώτησαν να μάθουν ποιοι είμαστε και ποιο είναι το έργο μας μέσα και έξω από τη χώρα μας επιμένοντας να μάθουν και τους λόγους που χώρες μακρινές στερούνται τροφίμων, το πώς στις μέρες μας ένα παιδί μπορεί να στερείται εμβόλια και φάρμακα, να μάθουν γιατί πολλά παιδιά δεν έχουν στυλό και βιβλία… Αντικρίζοντας εικόνες και φωτογραφίες παιδιών από την Ουγκάντα, στα απορημένα βλέμματά τους εκτός από την αθωότητα είχε φωλιάσει θλίψη και ανησυχία…
Έγραψαν το κάθε ένα γράμμα στο Αη Βασίλη και ένα από αυτά  ζητά,… «Αγιε Βασίλη θα ήθελα να στείλετε φάρμακα και τρόφιμα σε παιδιά που τα χρειάζονται, εύχομαι να τα καταφέρετε…».

Ε.Μ

Οι Γιατροί
του Κόσμου
σε περιοχές της Μαύρης Ηπείρου…
Ισως τα δικά μας προβλήματα να μην έχουν αυτές τις επιπτώσεις, αλλά να μην ξεχνάμε πως εκεί μακριά κάποιοι άλλοι άνθρωποι υποφέρουν χωρίς να ευθύνονται, χωρίς να ελπίζουν για κάτι καλύτερο…
Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων προσπαθώντας να αποτρέψουν αδίκους θανάτους…
Τα προγράμματα των ΓτΚ Γαλλίας στην Αιθιοπία: είναι η βελτίωση της ιατρικής φροντίδας στους πληθυσμούς των απομονωμένων περιοχών με την προσφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού, και στήριξη των αγροτικών ιατρείων και κέντρων υγείας της περιοχής Malkadida και του κέντρου υγείας του Bokolmayo.

Τα στατιστικά του ιατρείου απο 04/11/2013 έως  08/11/2013  είναι

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    1
ΑΛΒΑΝΙΑ    10
ΑΛΓΕΡΙΑ    2
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    15
ΓΕΩΡΓΙΑ    1
ΕΛΛΑΔΑ    20
ΜΑΡΟΚΟ    15
ΟΥΚΡΑΝΙΑ    1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    4
ΣΥΡΙΑ    3
ΣΥΝΟΛΟ    72

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες